Duitse kerstgerechten

Duitse kerstgerechten

Kerstrecepten om stevig van te genieten

De Duitse keuken staat bekend om de stevige kost. Maar wanneer je die gerechten een beetje verfijnt, zijn ze juist perfect om met een groot gezelschap van te genieten. Vier eens kerst met Duitse recepten! Frohe Weihnachten!

Glühwein en warme dranken

Voor veel Duitsers (en Nederlanders!) is er geen populairder uitje in december dan een bezoek aan een Duitse kerstmarkt. Of het nu om grote steden of kleine dorpjes gaat, de jaarlijkse kerstmarkt mag niet ontbreken om in de juiste kerstsfeer te komen. Naast de lichtjes en decoraties zijn de kraampjes met eten en drinken onmisbaar. Van lebkuchen tot glühwein, als het maar volop gezelligheid brengt tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Na die lange aanloop naar kerst speelt tijdens het kerstdiner zelf vlees een heel belangrijke rol. Vooral varkensvlees is geliefd bij de meeste Duitsers. Met kerst meestal niet geserveerd als schnitzel of worst, maar als een groter stuk vlees dat lekker wordt gestoofd of gesmoord. Ook een heel goede combinatie met bier! Daarnaast zijn er heerlijke Duitse wijnen, bijvoorbeeld van het druivenras riesling. Die wijnen smaken perfect bij diverse gerechten, de Duitse keuken is door al die verschillende deelstaten namelijk veelzijdiger en verfijnder dan je denkt.

Lebkuchen

Naast heel veel hartigs houden ze overigens overal in Duitsland erg van zoet, want bij de ‘kaffee’ hoort natuurlijk ‘kuchen’! Er zijn dan ook ontelbaar veel soorten Duits gebak. Je ziet ze vaak hangen aan kraampjes op de kerstmarkt: grote koeken, royaal versierd met glazuur en andere decoratie. Vaak in de vorm van een hart, maar er zijn allerlei variaties. Deze kruidige ‘lebkuchen’ of peperkoeken zijn de traditioneel Duitse kerstkoekjes met honing en specerijen. De structuur is een beetje zacht en ze smaken naar een soort combinatie van de Nederlandse speculaas en taaitaai.

Verlichte dorpjes in de sneeuw

Ben Ziskoven (28) groeide op in Nederland, met een Nederlandse vader en een Duitse moeder. Hij heeft goede herinneringen aan de kerstvieringen bij zijn Duitse familie. Kerst in Duitsland is voor hem: veel eten, veel cadeaus en overal een magische kerstsfeer.

“Toen ik een jaar of twaalf was vierden we kerst bij familie in Kirchweidach, in Zuid-Duitsland. We reden ’s avonds in de auto tussen de witte heuvels. Het was pikdonker, je zag alleen het schijnsel van de koplampen op de sneeuw. En opeens dook er dan in de verte een dorpje of stad op, sfeervol verlicht met kerstlampjes. Daar was ik zo van onder de indruk! Nog steeds ga ik met kerst het liefst naar het buitenland, naar een plek waar een dik pak sneeuw ligt. Veel meer dan in Nederland ervaar je in Duitsland overal op straat een bijna magische kerstsfeer.

Elke stad en elk dorp is prachtig verlicht, er zijn kerstmarkten met gezellige kraampjes en je ziet overal kerststalletjes. Ook worden er altijd veel kerstspelen opgevoerd. In het theater en op scholen, maar ook in de openlucht. Ook als we niet naar Duitsland gingen, hielden we als gezin veel Duitse kersttradities in ere. Zelf adventskaarsen maken en aansteken, liedjes zingen bij de kerstboom (verlicht met echte kaarsjes!) en appels drogen boven de verwarming bijvoorbeeld. Echte gezinstradities waar ik met een warm gevoel aan terugdenk. De familiekerstvieringen in Duitsland kenmerkten zich ook door de overvloedigheid: we kregen heel veel cadeaus en heel veel eten.

Ik weet nog goed dat wij kinderen werden aangespoord om te eten tot we helemaal vol zaten. Op zich had ik geen aansporing nodig, want er waren zo veel lekkernijen! Bij een Duits feest is er nooit maar één taart, het zijn er altijd veel. In de dagen voor kerst hielp ik vaak in de keuken. Of nou ja, ‘hielp’? Ik deed vooral mijn best om ongemerkt zoveel mogelijk rauw deeg te snoepen. Nog steeds sta ik in december veel te bakken. Met Sinterklaas bak ik zelf kruidnoten, met kerst Duitse lebkuchen, kwarktaart of Donauwellen. Hét voordeel van een dubbele nationaliteit!”

Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips
Kooktechnieken
Kooktechnieken

Zo maak je het bord op als een pro

Bekijk de stappen
Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat