Caraïben

Caraïben

Kleurrijke kerstrecepten

Geen winterse kou, maar volop zon! Maak dit jaar tijdens de feestdagen een culinair uitstapje naar Midden-Amerika en vier een Caraïbische kerst. Net even anders, zeker zo feestelijk. Feliz navidad!

Kleurrijke tradities

ceviche recept

De Caraïbische en Latijns-Amerikaanse keuken is een samensmelting van onder andere Afrikaanse, Indiaanse, Chinese, Spaanse en Indische keukens. De verschillende landen in dit gebied hebben allemaal hun eigen tradities en dit zorgt voor een kleurrijk smaakpalet. Variatie volop! Tel daar lokale ingrediënten als diverse soorten bonen, avocado’s, zoete aardappels en heel veel smaakmakers bij op en je hebt de kern te pakken.

Ook vlees is niet weg te denken uit deze ‘latin’ keuken. Laat lekker lang marineren in bijvoorbeeld citrussap. Dit geeft smaak én de zuren uit het sap maken het vlees een stuk malser. Op deze manier kun je ook vis ‘garen’ zoals in het beroemde Peruaanse gerecht ceviche. En voor al deze gerechten geldt: een beetje pit kunnen ze wel aan.

Avocado liefde

zoete aardappel avocado

Wanneer je eens geen zin hebt in het traditionele kerstdiner dan ben je bij deze kleurrijke gerechten aan het juiste adres. Ga op vakantie in je eigen keuken en maak er met je familie een echte ‘fiësta’ van!

Of je nu vindt dat het groente of dat het fruit is, de avocado past perfect bij deze Caraïbische gerechten. Maak er bijvoorbeeld een snelle guacamole van en prak het vruchtvlees fijn met limoensap, tomaat, knoflook, koriander, rode peper en een snuf zout. Lekker bij tortilla­ chips of een gevulde zoete aardappel. Wel snel opeten!

 

Recept: zoete aardappel met avocado

Pinda bravoe van oma Sonja

Surinamers weten wat smaak is en houden van feestjes. Met kerst werd er bij Caroline Morson (42) thuis dan ook flink uitgepakt. Deze krachtige Creoolse pindasoep is een eerbetoon aan haar moeder en mag ook dit jaar op tafel absoluut niet ontbreken. 

“Hoewel ik ben opgegroeid in Amsterdam, heb ik wel degelijk de Surinaamse tradities en gebruiken meegekregen. Bij ons thuis was het rond deze tijd van het jaar één groot feest met lekker eten (en altijd te veel, zoals dat hoort), tantes, ooms, nichtjes, neefjes en Caraïbische muziek. Mijn moeder deed daar ieder jaar nog een schepje bovenop. Ze was namelijk gek op kerst en al weken van tevoren werd het huis naar typisch Surinaams gebruik grondig schoongemaakt en versierd met gekleurde lampjes, kaarsjes en een grote kunstkerstboom. Ik herinner me dat we altijd mooie kleren aan hadden en dat we ’s nachts met zijn allen naar de mis gingen.

Dit hebben we jaren achtereen zo gedaan, totdat mijn moeder vijf jaar geleden plotseling op 62-jarige leeftijd overleed. Nota bene op de door haar zo geliefde feestdag, in de nacht van 24 op 25 december. Sindsdien is het voor mij iedere kerst weer even slikken en ik mis haar nog elke dag. Gelukkig zijn wij Surinamers optimistische mensen, dus ik troost mezelf met de gedachte dat ze nog altijd bij mij is en over mijn schouder meekijkt. Ik heb twee dochters (van 5 en 7 jaar) en inmiddels een nieuwe vriend, met wie ik afgelopen november ben getrouwd. Alles is anders, maar de familieverhalen blijven en de gezelligheid en het lekkere eten ook.

Pom, witte rijst, kip, pasteitjes en bojo cake horen voor ons bij kerst. Net als ‘de pinda bravoe’ van oma Sonja. Het is een echt familierecept dat van moeder op dochter wordt doorgegeven en in elke Surinaamse familie smaakt hij weer anders. Er is niemand die deze soep zó lekker kon maken als mijn moeder. Wat haar geheim precies was, daar ben ik nooit achter gekomen. Ik weet wel; ze maakte hem altijd op gevoel. Het warmzoete in combinatie met het zoutige en de zachte structuur, het klopte gewoon. Zij is en was daar een ster in!”

Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Zelfmaak kerstcadeaus
Zelfmaak kerstcadeaus

Leuk om te geven, lekker om te krijgen

Do it yourself!
Kooktechnieken
Kooktechnieken

Zo maak je het bord op als een pro

Bekijk de stappen
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips