aanrechtblad met kookgerei

Bord mooi opmaken

Koken als een pro

Haal met een beetje hulp de chef-kok in jezelf naar boven! Met deze kooktechnieken kook je de sterren van de hemel en presenteer je je kerstgerechten helemaal op restaurantniveau.

Borden mooi opmaken: zo doe je dat!

Het opmaken van borden hoeft geen ingewikkelde taak te zijn, zelfs als je geen professionele chefkok bent. Met een paar eenvoudige tips kun je je gerechten op een simpele en leuke manier mooi presenteren.

  • Gebruik ook hoogteverschillen om dimensie te geven aan je bord. Stapel bijvoorbeeld aardappelpuree naast gegrilde kip of leg plakjes groenten verticaal op elkaar.
  • Speel met sauzen en dressings om artistieke patronen te creëren. Drizzle bijvoorbeeld balsamico glazuur in een zigzagpatroon over je gerecht of gebruik een spuitzak om een romige saus elegant te spuiten.
  • Laat wat ruimte op het bord vrij om de focus op het hoofdgerecht te leggen. Een overvol bord kan rommelig lijken, terwijl een beetje leegte zorgt voor elegantie.

Tips om je bord mooi te decoreren

  • Je kunt ook wat verse kruiden of eetbare bloemen gebruiken als garnituur voor een extra vleugje kleur en smaak.
  • Denk na over het kleurenpalet van je gerecht en zorg voor een gebalanceerde presentatie. Te veel van dezelfde kleur kan saai zijn, terwijl een mix van heldere kleuren het oog aantrekt.
  • Experimenteer met verschillende snijtechnieken om je ingrediënten interessanter te maken.
  • Vergeet de randen van het bord niet. Houd ze schoon en zorg voor een nette presentatie.

Kaaskrokantjes

kaaskrokantjes maken recept kaas raspen

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200ºC. Rasp oude kaas, pecorino of Parmezaanse kaas.

Kaas 1

Stap 2
Schep kleine bergjes van de kaas met voldoende tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.

Kaas 2

Stap 3
Bak de kaas circa 10 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en trek de kaaskrokantjes los van het papier. Lekker als garnering bij een soep of salade.

Kaas 3

Combinatietip!
Met zo’n kaaskrokantje til je de soep naar een hoger niveau! Probeer deze venkelsoep met gerookte forel en garnalen eens.

Maak het nu zelf

Quenelles maken

Quenelles maken recept

Stap 1
Doop 2 lepels in een glas water.

Quenelles 2

Stap 2
Schep met een van de lepels een portie van de pudding, mousse, slagroom of puree.

Quenelles 3

Stap 3
Schep met de andere lepel de portie over door met de brede kant van de lepel in de holte te scheppen van de andere lepel. Herhaal dit nogmaals zodat je van de pudding een glad, lepelvormig balletje vormt.

Quenelles 4

Stap 4
Leg de quenelles voorzichtig op het bord. Gebruik deze techniek ook eens om mousse of pudding elegant te serveren.

Groentechips

Stap 1
Schaaf van harde knolgroenten, zoals winterwortel, pastinaak en biet, met een dunschiller of mandoline ragfijne plakjes. Verwarm de oven voor op 180ºC.

Groente 1

Stap 2
Hussel de plakjes om met een paar druppels olie en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak de groenten circa 20 minuten hoog in de oven.

Kerst – Groente 2

Laat afkoelen en bestrooi eventueel met zout. Lekker als garnering bij een soep, salade of voorgerecht.

Groente 3

Combinatietip!
Serveer in plaats van een aardappelgerecht eens groentechips voor een extra bite.

Zo maak je het

Karameldraden

Stap 1
Bestrijk een (goed schoongemaakte) bezemsteel met olie en leg deze bijvoorbeeld op de rugleuning van twee stoelen die circa 1 meter uit elkaar staan. Dek de stoelen en vloer af met een doek of kranten. Je kunt dit ook buiten doen op een droge, windstille plek.

Karameldraden 2

Stap 2
Meng 200 gram suiker met 75 ml water in een pan met dikke bodem en verwarm tot de suiker goudgeel begint te verkleuren. Neem de pan van de warmtebron en laat een paar minuten afkoelen. Als de karamel iets dikker is geworden, maar nog steeds vloeibaar is, kun je deze verwerken.

Karameldraden 3

Stap 3
Doop een vork in de karamel en maak korte zigzaggende bewegingen over de bezemsteel. De karamel loopt uit naar beneden en stolt onderweg zodat er heel fijne draden blijven hangen.

Karameldraden 4

Stap 4
Laat de draden circa 5 minuten hangen en pak dan met de hand steeds een bosje draden vast. Vorm er heel rustig een bal van, knijp of druk niet en leg dit ‘vogelnestje’ op een stuk bakpapier. Als de karamel te dik wordt, kun je deze weer zachtjes opnieuw verwarmen. Gebruik deze karameldraden als garnering voor gebak of een dessert.

Spiegel van saus

Stap 1
Verwarm de borden voor, dan verspreid de saus zich sneller en beter. Laat een beetje saus of puree in het midden van het bord lopen.

Spiegel van saus 2

Stap 2
Veeg met de bolle kant van de lepel een beetje saus of puree uit in een rustige beweging, ga niet smeren.

Vegen van saus

Stap 1
Laat een dikke druppel saus op het bord vallen.

Vegen van saus 2

Stap 2
Veeg met de bolle en puntige kant van de lepel de saus in een korte beweging één kant op.

Zoete wijngelei

Stap 1
Verwarm 500 ml zoete witte wijn met 100 gram suiker en 1 opengesneden vanillestokje en laat op een lage stand circa 30 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Week intussen 6 blaadjes gelatine in een laagje koud water. Knijp de gelatineblaadjes uit en los deze al roerend op in de warme wijn. De wijn mag nu niet meer koken.

Zoete wijngelei 2

Stap 2
Neem de pan van de warmtebron en laat al roerend wat afkoelen. Bekleed een schaal met vershoudfolie en giet de wijn erin. Laat opstijven en helemaal afkoelen. Bekleed met een laagje folie en laat verder opstijven in de koelkast.

Zoete wijngelei 3

Stap 3
Neem de gelei met de folie uit de schaal. Trek de folie eraf en snijd de gelei in kleine blokjes. Serveer bij een nagerecht, paté of stoofpeertjes.

Zoete wijngelei 4

Combinatietip! 
De wijngelei dient als fris zoetje bij de hartige mousse van brie met cranberry-portsaus.

Bekijk het recept
Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips
Kersthoofdgerechten
Kersthoofdgerechten

Hét pronkstuk van het kerstdiner

Meer inspiratie
Kerst
Kerst

Laat je inspireren door recepten, video's, tips & meer!

Alle kerstrecepten