Borrelplank maken

Borrelplank maken

De lekkerste borrelplank maken doe je zelf

Ben je op zoek naar tips en leuke recepten voor op de borrelplank? Altijd goed voor de vrijdagmiddagborrel of een borrel met vrienden of familie. Wij krijgen geen genoeg van een goedgevulde kaasplank of charcuterie plank! Hier vind je de lekkerste recepten voor borrelhapjes op de borrelplank. 

Borrelplank maken: zo doe je dat

borrelplank

Een borrelplank vol met lekkere hapjes is onmisbaar tijdens een borrelavond. Maar, wat ligt er op een goede borrelplank? Om indruk te maken met een perfecte borrelplank, is het belangrijk om te beginnen bij de basis: de plank zelf. Kies voor een mooie houten plank waar alle ingrediënten goed tot zijn recht komen. Begin met een paar goede (zelfgemaakte) smeersels, zoals kruidenboter, aioli, tapenade, hummus of guacamole. Hier kun je dan stokbrood, naan, toastjes, stengels in dippen, maar ook chips en rauwkost zoals wortels, tomaten en komkommer.

Een goede borrelplank bevat een variatie aan smaken en texturen. Combineer zout, hartig en zuur met zoete en frisse ingrediënten. Begin met een mix van kaas (zachte brie, pittige blauwe kaas, romige geitenkaas of harde kaas zoals oude kaas), worst en ham (prosciutto, salami, chorizo, gerookte ham) op verschillende plekken op de plank te draperen. Vul de gaten op de plank op met olijven, noten, verschillende groenten, maar ook fruit zoals druiven, aardbeien en vijgen.

Varieer in hoogte door gebruik te maken van kleine schaaltjes of kommen voor dips en spreads. Voeg verse kruiden toe ter decoratie en gebruik eventueel kleine bordjes en cocktailprikkers voor gemakkelijk opscheppen. Vul kant-en-klare hapjes aan met zelfgemaakte borrelhapjes en je stelt een topper van een borrelplank samen. 

Hoe maak je een borrelplank mooi op?

Zin om een borrelplank te maken en wil je hem ook mooi presenteren? Het lijkt moeilijker dan het is. Ook jij kunt een borrelplank mooi opmaken! Een aantal tips:

  • Wissel af in kleur! Groene komkommer naast rode aardbeien en kaas naast tomaten bijvoorbeeld.
  • Vul de gaten op je plank op met nootjes, toastjes of fruit.
  • Zorg ervoor dat je geen plastic bakjes op tafel zet, maar schep de smeersels bijvoorbeeld in gezellige schaaltjes.
  • Zoek plaatjes op internet van borrelplanken en doe daar inspiratie op!
  • Heb je verschillende soorten kazen en ham? Verspreid deze dan over de plank en zorg ervoor dat ze niet naast elkaar liggen.
Pizza
Pizza

Klassiek of met een twist: pizza is altijd een goed idee

Alle recepten
Snacks
Snacks

Lekkere snack-trek?

Alle snack recepten