bbq vlees

BBQ vlees recepten

Vlees grillen op de barbecue

Een malse steak, een goede karbonade of kruidige spareribs – voor veel mensen is vlees nog steeds hét hoofdonderdeel van een barbecue. Ben je een geoefend grillmaster die gaat voor groot vlees? Of hou je het als barbecuebeginneling liever bij worstjes en spiesen en burgers? Voor iedereen is er voldoende keuze! De juiste marinade, rub of saus zorgt voor nog meer smaak. Hier vind je de lekkerste bbq recepten om je barbecue vlees tot een succes te maken.

BBQ vlees grillen: zo doe je dat

Van rauw vlees kun je snel ziek worden, vooral als het buiten in de zon staat. Zo barbecue je veilig en zorg je ervoor dat je vlees goed gaar wordt:

  • Gebruik verschillende tangen en vorken voor rauw en gegaard vlees.
  • Leg steeds kleine hoeveelheden vlees klaar en bewaar de rest in de koelkast.
  • Zorg dat je barbecue goed heet is. Gebruik je houtskool, wacht dan tot er geen vlammen meer zijn. Anders verbrandt het vlees snel, terwijl het van binnen nog rauw is.
  • Wil je de perfecte grillruit op je vlees? Zorg dat het rooster goed heet is en braad het vlees aan. Pak het vlees op terwijl je de barbecuetang parallel houdt aan de lijnen op het grillrooster. Draai de tang 90 graden, zodat hij haaks op het rooster staat, en leg het vlees terug.

BBQ en bier: de perfecte marinade

Als je toch met een flesje bier in je hand naast de barbecue staat, giet dan eens een scheutje over de steak of spareribs die daar liggen te garen. Het vlees wordt namelijk heerlijk mals van een bier marinade voor vlees van de bbq en krijgt een subtiel biersmaakje. Je kunt het vlees ook vooraf een paar uur marineren in bier. Wat dacht je van een kip marinade met bier? Kijk hier voor meer ideeën voor marinades en rubs.

Recept: gegrilde kipspiesjes

Welk vlees voor de barbecue?

In de supermarkt vind je een compleet assortiment bbq vlees: goed vlees, soms al voorzien van een marinade, waarvan je zeker weet dat het geschikt is om op het barbecuerooster te bereiden. Maar ook vlees waarbij het niet op de verpakking staat, kun je meestal prima grillen. Denk aan hamburgers, kipdrumsticks en lamskoteletjes. Staat er een lange bereidingstijd op de verpakking, wikkel het vlees dan in aluminiumfolie. Gepaneerd vlees kun je beter in het schap laten liggen, want op de barbecue wordt het paneerlaagje eerder zwart dan bruin en krokant.

Recept: spicy kippenvleugels

Surf en turf van de bbq

In een surf ’n turf-gerecht wordt rood vlees gecombineerd met zeevruchten zoals kreeft, langoustines en garnalen. Vooral in Amerikaanse steakhouses staat het standaard op het menu. Allerlei combinaties zijn mogelijk, laat je fantasie de vrije loop en maak de lekkerste surf en turf recepten. Maak bijvoorbeeld een spiesje waarbij je garnalen afwisselt met stukjes entrecote of blokjes zalm met plakjes ontbijtspek.

 

Vlees marineren voor de bbq

bbq vlees marinade

Geef smaak aan je bbq vlees met marinade! Een marinade maakt van een simpele spies een smaakvol stokje. Experimenteer maar eens met deze marinade recepten:

• sojasaus | knoflook | sesamolie | honing | gember
• kokos | limoen | knoflook | gember
• olijfolie | rode wijn | sjalot | knoflook | komijn
• oregano | knoflook | paprikapoeder | citroensap | olijfolie • knoflook | olijfolie | komijn | paprikapoeder | koriander
• rum | rietsuiker | chilipeper | gember

De barbecue aansteken: zo doe je dat

Veel mensen die een simpele houtskoolbarbecue gebruiken, doen er te veel houtskool in. Hierdoor wordt de temperatuur te hoog en verbrandt het eten snel. Laat de voorste helft leeg en leg pas halverwege houtskool of briketten neer. Verder naar achteren stapel je de kooltjes steeds hoger op. Zo creëer je verschillende temperatuur- zones. Zorg dan wel dat je het rooster niet te vol legt, zodat er ruimte is om te schuiven. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen, zodat de bbq goed heet is als je gaat beginnen.

Gegrilde vis
Gegrilde vis

Leg net zo makkelijk vis als vlees op het rooster

Meer vis van de barbecue
Salades bij de bbq
Salades bij de bbq

Salades vol kleur, vitamines en frisheid

Meer salades
Barbecue-grillmenu
Barbecue-grillmenu

Geniet 4 gangen in de tuin

De vier gerechten
Alles voor de barbecue
Alles voor de barbecue

Meer van het rooster

Lekkere bbq-recepten