vlees van de barbecue met mais

Barbecuevlees van het rooster

Gezellig samen grillen

Een malse steak, een goede karbonade of kruidige spareribs – voor veel mensen is vlees nog steeds hét hoofdonderdeel van een barbecue. Ben je een geoefend grillmaster die gaat voor groot vlees? Of hou je het als barbecuebeginneling liever bij worstjes en burgers? Voor iedereen is er voldoende keuze! De juiste marinade, rub of saus zorgt voor nog meer smaak. En met onze slimme tips en gemakkelijk te maken recepten weet je zeker dat je geen verbrand of bedorven vlees in de kuip hebt.

Veilig vlees

vleesspies van de barbecue

Van rauw vlees kun je snel ziek worden, vooral als het buiten in de zon staat. Zo barbecue je veilig:

  • Gebruik verschillende tangen en vorken voor rauw en gegaard vlees.
  • Leg steeds kleine hoeveelheden vlees klaar en bewaar de rest in de koelkast.
  • Zorg dat je barbecue goed heet is. Gebruik je houtskool, wacht dan tot er geen vlammen meer zijn. Anders verbrandt het vlees snel, terwijl het van binnen nog rauw is.
  • Heb je veel vlees over? Bewaar het niet rauw, maar gril het goed, laat afkoelen en vries het in. Doe dit alleen als het niet te lang buiten de koelkast heeft gestaan.

Perfecte combi

vlees op een plank met groente en brood recept

Als je toch met een flesje bier in je hand naast de barbecue staat, giet dan eens een scheutje over de steak of spareribs die daar liggen te garen. Het vlees wordt er heerlijk mals van en krijgt een subtiel biersmaakje. Je kunt het vlees ook vooraf een paar uur marineren in bier. Kijk hier voor meer ideeën voor marinades en rubs.

Recept: pittig-zoete spareribs

Geschikt of niet?

broodjes met vlees van de barbecue

In de supermarkt vind je een compleet assortiment barbecuevlees: goed vlees, soms al voorzien van een marinade, waarvan je zeker weet dat het geschikt is om op het barbecuerooster te bereiden. Maar ook vlees waarbij het niet op de verpakking staat, kun je meestal prima grillen. Denk aan hamburgers, kipdrumsticks en lamskoteletjes. Staat er een lange bereidingstijd op de verpakking, wikkel het vlees dan in aluminiumfolie. Gepaneerd vlees kun je beter in het schap laten liggen, want op de barbecue wordt het paneerlaagje eerder zwart dan bruin en krokant.

Het beste van land en zee

In een surf ’n turf-gerecht wordt rood vlees gecombineerd met zeevruchten zoals kreeft, langoustines en garnalen. Vooral in Amerikaanse steakhouses staat het standaard op het menu. Allerlei combinaties zijn mogelijk, laat je fantasie de vrije loop! Maak bijvoorbeeld een spiesje waarbij je garnalen afwisselt met stukjes entrecote of blokjes zalm met plakjes ontbijtspek.

 

Gegrilde vis
Gegrilde vis

Leg net zo makkelijk vis als vlees op het rooster

Meer vis van de barbecue
Salades bij de bbq
Salades bij de bbq

Salades vol kleur, vitamines en frisheid

Meer salades
Barbecue-grillmenu
Barbecue-grillmenu

Geniet 4 gangen in de tuin

De vier gerechten
Alles voor de barbecue
Alles voor de barbecue

Geen zomer zonder barbecue!

Tips & tricks