hamburger van de barbecue recept

Handige BBQ tips & tricks

Tips van aanschaf tot schoonmaak

Wat past het best bij jou en je wensen: een barbecue op houtskool, gas of stroom? Waar moet je nog meer op letten als je een barbecue gaat kopen? Welke tools zijn nou echt onmisbaar? En hoe maak je alles na afloop zo snel mogelijk weer schoon? Wij geven je de allerbeste barbecuetips!

Welke barbecue kopen?

Ga je een barbecue kopen? Zo kies je de variant die het beste bij je past:

  • Wil je graag het échte barbecuegevoel en vind je het lekker als je eten een duidelijke grillsmaak krijgt? Kies dan voor een houtskoolbarbecue. Nadelen: het duurt vrij lang voor de barbecue warm is, je moet altijd voldoende kolen op voorraad hebben en het schoonmaken is veel werk.
  • Weinig geduld? Ga dan voor een barbecue op gas of een elektrische barbecue. Je mist dan wel die typische houtskoolsmaak. Met een gasbarbecue ben je iets flexibeler, omdat je niet in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn. Bij een elektrische barbecue kun je de temperatuur meestal goed regelen en komt er minder rook vrij.
Lekker van de barbecue: Thaise barbecuespies met zalm en biefstuk

Barbecue kopen tips

Als je de keuze voor kolen, gas of elektrisch gemaakt hebt, ben je er nog niet. Er zijn nog een paar ander zaken om goed over na te denken.

  • Hoeveel ruimte heb je nodig? Barbecue je vaak met een grote groep, zorg dan dat je rooster groot genoeg is.
  • Wil je ook grotere stukken vlees op de barbecue braden of vis roken? Kies dan een barbecue met een deksel. Die zijn verkrijgbaar in elektrisch, gas en kolen.
  • Wil je je barbecue ook gebruiken voor slowcooking en stomen? Kies dan voor een kamado: een houtskoolbarbecue met keramische wand. Een bekend voorbeeld is de Big Green Egg. Deze barbecues zijn wel een stuk duurder.
  • Een stenen barbecue is ook nog een optie, die kan het hele jaar buiten blijven staan en is echt een blikvanger in je tuin. De meeste stenen barbecues worden op houtskool gestookt, voor sommige kun je ook hout gebruiken.

Hoeveel inkopen voor de bbq?

Je wilt natuurlijk niet te weinig inkopen, maar het is ook zo zonde als je na afloop heel veel moet weggooien. Maar hoeveel moet je inkopen voor de barbecue?

  • Bedenk eerst wat voor gezelschap er komt. Zijn het echte vleeseters, of eten er juist veel visliefhebbers mee? Zorg in het eerste geval voor vier tot vijf stuks vlees per persoon en één soort vis. In het andere geval kun je deze aantallen omdraaien.
  • Zijn er vegetariërs bij? Zorg dat je een paar groenteburgers of andere vleesvervangers hebt die geschikt zijn voor de barbecue. Maak ook wat extra groentegerechten.
  • Ga uit van ongeveer 1/3 stokbrood per persoon.
  • De meeste mensen scheppen twee tot drie keer salade op. Houd hier rekening mee bij de hoeveelheid salade die je maakt.
  • Houd wat afbakstokbrood, kant-en-klaar salades en diepvriesvlees achter de hand in je (koel)kast of vriezer. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Recept: stokbrood met kruidenboter en kaas

BBQ gereedschap

Bij de meeste barbecues krijg je al flink wat handige hulpmiddelen zoals tangen en vorken meegeleverd. Vul ze in elk geval aan met deze barbecue accessoires:

  • een stoer barbecueschort – bijvoorbeeld met handige opbergvakken voor je barbecuegereedschap.
  • een hamburgerpers – hiermee maak je perfect ronde hamburgers die overal even dik zijn (en dus gelijkmatig garen).
  • een siliconenkwast – om het vlees tijdens het roosteren in te smeren met marinade.
  • een visklem – om een hele vis mee te grillen.
  • een vleesthermometer – vooral handig als je grote stukken vlees gaat grillen, hiermee check je snel of het vlees al gaar is.

Kooltjes of briketten?

Voor een houtskoolbarbecue kun je zowel houtskool als briketten gebruiken. Briketten zijn samengeperst houtskool. Ze branden gelijkmatiger en langer. Over het algemeen geldt dat je op een open barbecue beter houtskool kunt gebruiken en op een barbecue met deksel beter briketten. Verder ligt het er ook aan hoe lang en uitgebreid je wilt barbecueën. Wil je snel even een paar stukken vlees grillen? Gebruik dan houtskool. Maar heb je geen haast om te beginnen en wil je dat je barbecue lang warm blijft? Dan zijn briketten een betere keuze.

Kidsproof bbq recepten

De meeste kinderen hebben niet al te veel geduld. Dan duurt het best lang voordat zo’n hamburger of worstje eindelijk gaar is. Zorg daarom dat er voor de kinderen ook wat snacks zijn die alleen maar even warm hoeven te worden. Denk aan knakworstjes, een spiesje met aardbei en kant-en-klare poffertjes en een pitabroodje met kaas, kipfilet (vleeswaren) en ketchup.

Tip: spies met marshmallow en ananas

BBQ desserts

Ben je wel klaar met vlees, vis en salades? Zet de barbecue dan in om een zoete snack te maken!

  • Marshmallows op een stokje – het ultieme bbq-toetje! Zelfgemaakt zijn ze nog lekkerder!
  • Pof je eigen popcorn: meng wat popcornmais met een beetje zonnebloemolie en verpak dit goed in aluminiumfolie (niet te strak, zodat er ruimte is om te poppen). Leg op de barbecue tot de mais begint te poppen. Als je niets meer hoort, is je popcorn klaar.
  • Versgeroosterd fruit geserveerd met ijs, bestaat een toetje dat nog zomerser is? Vooral peer, ananas en banaan zijn hier heel geschikt voor! Bijvoorbeeld deze lekkere ijscoupe met geroosterd fruit.
Ook lekker: watermeloenspies met feta

BBQ rooster schoonmaken

Zo krijg je het barbecuerooster het snelst weer schoon:

  • Zorg er allereerst voor dat het rooster niet zo vies wordt door het tussendoor goed in te vetten, net als de ingrediënten die je gaat grillen.
  • Begin als het rooster nog warm is. Snijd een ui doormidden, klem ‘m tussen een barbecuetang en wrijf er goed mee over het rooster. Zo verwijder je alle aangekoekte resten.
  • Poets aanbaksels tussendoor alvast weg. Bijvoorbeeld met een prop aluminiumfolie of een halve citroen of ui die je aan een vork prikt.
  • Klaar met barbecueën? Haal dan direct het rooster eraf. Laat afkoelen, borstel de etensresten eraf en maak schoon met een sopje of baking soda.
  • Is je rooster nog behoorlijk vies, leg het dan een nacht in het gras of tussen natte kranten. De volgende ochtend krijg je ‘m makkelijk schoon.
Vlees met een streepje
Vlees met een streepje

Gezellig samen grillen

Nog meer van de barbecue
Sauzen en marinades
Sauzen en marinades

De ultieme smaakmakers

Gerechten met extra smaak
Salades bij de bbq
Salades bij de bbq

Salades vol kleur, vitamines en frisheid

Meer salades
Alles voor de barbecue
Alles voor de barbecue

Meer van het rooster

Lekkere bbq-recepten