sauzen voor bij de barbecue recepten

BBQ sauzen en marinades

Marinades en sauzen voor bij de barbecue

Vooraf je vlees of vis marineren geeft meer smaak en maakt mals. Wist je dat je groente ook prima kunt marineren? Natuurlijk mogen ook sausjes niet ontbreken op tafel. Want alleen de juiste smaakmakers maken van een gewone barbecue een topbarbecue! Hier vind je een verzameling van de lekkerste marinades en bbq sausjes.

BBQ rub maken: zo doe je dat

Een dry rub is alternatieve manier om vlees of vis smaak te geven. Het mengsel is uitsluitend samengesteld uit droge ingrediënten en bijna altijd is suiker toegevoegd. De suiker karameliseert tijdens het braden of grillen, waardoor er een mooi korstje ontstaat. Een ander voordeel is dat  het ‘marineren’ in een dry rub minder tijd kost dan in een vloeibare marinade. Afhankelijk van de grootte en het soort vlees is 1 of 2 uur vaak al genoeg. 

Barbecue marinades maken

Een marinade geeft extra smaak aan je vlees of vis. Sommige marinades kun je ook gebruiken om vlees malser te maken. Dit geldt met name voor marinades op basis van een zuur ingrediënt, zoals citroensap of azijn. Maar ook tannine in wijn of thee maakt het vlees zachter van structuur. Wist je dat je zelfs cola of koffie kunt gebruiken? Laat de marinade minstens een uur intrekken. Maar langer mag altijd!

Wist je dat marinades niet alleen helpen om vlees of vis zachter te maken, maar ook de groei van ongewenste bacteriën vertragen? Wel zo handig op hete dagen waarop je niet voorzichtig genoeg kunt zijn met rauw eten. Bewaar vlees, vis of gevogelte – gemarineerd of niet – tot gebruik zo lang mogelijk in de koelkast of in een koelbox.

 

Zo zet je lekkere bbq-sausjes op tafel

Of je je sausjes nu allemaal zelf maakt of liever gaat voor kant-en-klaar, presentatie is alles! Want het kan een stuk creatiever dan gewoon een verzameling flessen op tafel zetten.

  • Doe alle sausjes in een mooi weckpotje en zet er een lange lepel in. Plak er een handgeschreven etiket erop met de naam van de saus en tips waar deze saus lekker bij is.
  • Vul een muffinbakvorm met verschillende sausjes. Ook lekker voor andere smaakmakers als uitjes en augurk.
  • Wil je ook warme sausjes bij de barbecue serveren, zoals satésaus? Giet dit dan in een vrolijk gekleurde thermosfles.

BBQ groente marineren

Ook groente die je wilt roosteren kun je prima eerst marineren, bijvoorbeeld in een mengsel van balsamicoazijn en kruiden. Een marinade op basis van honing, sinaasappelsap en mosterd is ook erg lekker. Gebruik je een zuur ingrediënt voor je marinade? Laat de groente er dan niet te lang in liggen, want dan verliest die zijn bite. Een uurtje is lang genoeg.

Ook lekker: kipspiesen met geroosterde groenten
Spiesen en burgers
Spiesen en burgers

De leukste ideeën voor spiesen en burgers op de grill

Meer grillrecepten
Snackgroente
Snackgroente

Om lekker door te eten

Groente grillen
Salades bij de bbq
Salades bij de bbq

Salades vol kleur, vitamines en frisheid

Meer salades
Alles voor de barbecue
Alles voor de barbecue

Meer van het rooster

Lekkere bbq-recepten