sauzen voor bij de barbecue recepten

Sauzen en marinades

BBQ-saus klassiekers

Vooraf je vlees of vis marineren geeft meer smaak en maakt mals. Wist je dat je groente ook prima kunt marineren? Natuurlijk mogen ook sausjes niet ontbreken op tafel. Want alleen de juiste smaakmakers maken van een gewone barbecue een topbarbecue!

Vlees met smaak

vlees van de barbecue

Vlees op de barbecue wordt extra smakelijk als je het regelmatig bedruipt. En waarom een standaard kwastje gebruiken als je heel eenvoudig je eigen kwast kunt maken van kruidentakjes? Rozemarijn, tijm of salie zijn perfect, maar denk ook aan bijvoorbeeld lavendel! Bind de kruiden stevig aan het eind van een houten lepel of tak. Doop je kruidenkwast in de marinade of een beetje olie en bestrijk er het vlees of vis mee. Door de hitte komen de oliën uit de kruiden vrij, wat een heerlijke smaak afgeeft.

Spicy rubje

zalm van de barbecue met spicy saus

Een dry rub is alternatieve manier om vlees of vis smaak te geven. Het mengsel is uitsluitend samengesteld uit droge ingrediënten en bijna altijd is suiker toegevoegd. De suiker karamelliseert tijdens het braden of grillen, waardoor er een mooi korstje ontstaat. Een ander voordeel is dat  het ‘marineren’ in een dry rub minder tijd kost dan in een vloeibare marinade. Afhankelijk van de grootte en het soort vlees is 1 of 2 uur vaak al genoeg.

Wist je dat…

spiesen van de barbecue gerecht

… marinades niet alleen helpen om vlees of vis zachter te maken, maar ook de groei van ongewenste bacteriën vertragen? Wel zo handig op hete dagen waarop je niet voorzichtig genoeg kunt zijn met rauw eten. Bewaar vlees, vis of gevogelte – gemarineerd of niet – tot gebruik zo lang mogelijk in de koelkast of in een koelbox.

Marineren maar

oosterse spareribs marineren gerecht

Een marinade geeft extra smaak aan je vlees of vis. Sommige marinades kun je ook gebruiken om vlees malser te maken. Dit geldt met name voor marinades op basis van een zuur ingrediënt, zoals citroensap of azijn. Maar ook tannine in wijn of thee maakt het vlees zachter van structuur. Wist je dat je zelfs cola of koffie kunt gebruiken? Laat de marinade minstens een uur intrekken. Maar langer mag altijd!

Het oog wil ook wat

Of je je sausjes nu allemaal zelf maakt of liever gaat voor kant-en-klaar, presentatie is alles! Want het kan een stuk creatiever dan gewoon een verzameling flessen op tafel zetten.

  • Doe alle sausjes in een mooi weckpotje en zet er een lange lepel in. Plak er een handgeschreven etiket erop met de naam van de saus en tips waar deze saus lekker bij is.
  • Vul een muffinbakvorm met verschillende sausjes. Ook lekker voor andere smaakmakers als uitjes en augurk.
  • Wil je ook warme sausjes bij de barbecue serveren, zoals satésaus? Giet dit dan in een vrolijk gekleurde thermosfles.

Ook geschikt voor groente

Ook groente die je wilt roosteren kun je prima eerst marineren, bijvoorbeeld in een mengsel van balsamicoazijn en kruiden. Een marinade op basis van honing, sinaasappelsap en mosterd is ook erg lekker. Gebruik je een zuur ingrediënt voor je marinade? Laat de groente er dan niet te lang in liggen, want dan verliest die zijn bite. Een uurtje is lang genoeg.

Ook lekker: kipspiesen met geroosterde groenten
Spiesen en burgers
Spiesen en burgers

De leukste ideeën voor spiesen en burgers op de grill

Meer grillrecepten
Snackgroente
Snackgroente

Om lekker door te eten

Groente grillen
Salades bij de bbq
Salades bij de bbq

Salades vol kleur, vitamines en frisheid

Meer salades
Alles voor de barbecue
Alles voor de barbecue

Geen zomer zonder barbecue!

Tips & tricks