groente van de barbecue recepten

Gegrilde groente van de bbq

Zo doe je dat!

Hou je je barbecue vegetarisch? Leef je dan uit met vleesvervangers, noten en natuurlijk: groente! Maar ook als er wel vlees en vis op het rooster liggen, mogen groenten eigenlijk niet ontbreken. Al was het alleen al omdat ze je barbecue meer kleur geven. Groene asperges, rode tomaten, oranje wortels en gele mais: alle kleuren van de regenboog kun je kwijt op het rooster! Bekijk hier recepten met gegrilde groenten van de barbecue.

Mais van de barbecue

maiskolven van de barbecue recept

Dé Amerikaanse klassieker op de barbecue: een hele maiskolf. Kook de kolf een minuut of 10 voor, steek er een stokje door (dat is makkelijker draaien) en leg ‘m op de barbecue. Je kunt de kolf ook eerst insmeren met boter en kruiden (Mexicaanse bijvoorbeeld) en verpakken in aluminiumfolie. De mais wordt dan zachter en sappiger dan wanneer je de kolf rechtstreeks op het rooster legt. Even laten afkoelen en… kluiven maar!

Ook lekker: geroosterde mais met peterselieboter

Tips houtskoolbarbecue

gepofte zoete aardappel van de barbecue reecept

Heb je een houtskoolbarbecue, leg de groente dan eens tussen de kooltjes in plaats van op het rooster. Aardappels, pompoen, ui en mais zijn hier heel geschikt voor. Leg ze een beetje aan de zijkant, daar is het niet te heet. Draai ze regelmatig om tot ze zwartgeblakerd zijn. Dat zwartgeblakerde vel pel je er natuurlijk eerst af voor je de groente eet. Aardappels kun je ook verpakken in aluminiumfolie en vervolgens poffen tussen de kooltjes.

Recept: gepofte zoete aardappel met hüttenkäse

Een goede voorbereiding

Groente grillen is supersimpel: een kwestie van snijden en op het rooster leggen. Hou voor het beste resultaat deze tips in gedachten:

  • Harde groente (wortels, pastinaak en groene asperges) kun je beter eerst een paar minuten voorkoken. Anders moet je wel erg veel geduld hebben.
  • Snijd de groente zoveel mogelijk in gelijke stukken.
  • Kwast de groenten vooraf even in met een beetje olijfolie, dan worden ze lekkerder en blijven ze minder snel aan het rooster plakken. Voeg voor extra smaak wat zout en groene kruiden toe aan de olie.
  • Kleine groenten als champignons en tomaatjes leg je in een aluminiumschaaltje of grilltopper.

Groenten met een streepje

Gegrild vlees is onweerstaanbaar, maar geroosterde groenten zijn minstens zo lekker. Eigenlijk kun je elke groentesoort op de barbecue  leggen. Harde groenten als wortels, pastinaken en rode biet moet je wel eerst voorgaren voordat je ze roostert. Kook ze heel even, bestrijk ze licht met olie of een marinade en gril ze tot ze rondom mooie streepjes hebben. Zachte groenten als cherry-/kerstomaatjes, courgettes en aubergines kun je prima verwerken in spiesjes. Wissel de groenten af met blokjes vlees of met blokjes stevige pittige kaas als halloumi of feta.

Geroosterde spitskool met gekaramelliseerde ui

Veggies op het rooster

Gegrilde groenten zijn heerlijk bij de barbecue. Kies voor smakelijke soorten als groene asperges, zoete aardappel, rode paprika of portobello paddenstoelen. Niet alle groenten garen goed op de barbecue of het vraagt veel geduld. Kook groenten als broccoli, mais en venkel kort voor, dan hoef je ze alleen nog te garen op het barbecuerooster. Prik kleinere groenten of stukken groenten aan een spiesje om ze gemakkelijker te keren. Groenten geven geen vet af tijdens het grillen, daardoor dreigen ze sneller aan te bakken. Zorg daarom dat het rooster goed schoon is en vet het goed in met olie.

Mediterrane courgette-paprikaspiesjes
Gegrilde vis
Gegrilde vis

Leg net zo makkelijk vis als vlees op het rooster

Meer vis van de barbecue
Vlees met een streepje
Vlees met een streepje

Gezellig samen grillen

Nog meer van de barbecue
Broodje barbecue
Broodje barbecue

Het lekkerste brood van het rooster

Brood van de grill
Alles voor de barbecue
Alles voor de barbecue

Geen zomer zonder barbecue!

Tips & tricks