recepten met mango

Mango recepten

Van zoet tot gerechten met pit

Exotisch, zoet, lekker sappig en fel van kleur, dat is natuurlijk de mango! Met mango op je bord wordt je maaltijd gegarandeerd een vrolijk geheel! En dat niet alleen, want de mango is ook nog eens megagezond, veelzijdig en – niet te vergeten – ontzettend lekker!

Verrassend

salade met mango recept

Mango’s zijn niet alleen lekker als gezonde snack, maar je kunt er ook heel verrassende recepten mee maken. Door de intense smaak en juiste mix van zoet en sappig is de mango een geliefde fruitsoort. Stiekem is de mango een echte zomertopper, maar wist je dat deze tropische vrucht het hele jaar door verkrijgbaar is? En daar zijn we heel blij mee, want dat betekent dat we in alle seizoenen mango kunnen eten!

Mangoboom

mangoboom

De kans dat je echt een mango kunt eten van je eigen mangoboom is niet zo groot. Mango’s zijn tropische vruchten en de bomen hebben hoge temperaturen nodig om te groeien. Toch is dit een leuk experiment om eens te proberen! Breek de pit van de mango open en plant de bruinachtige, harde pit in vochtige aarde. Dek de pot af met folie, zodat het geheel goed vochtig blijft. Laat de plant langzaam aan meer zonlicht wennen. Begint je plant te groeien? Dan is het tijd om hem te verpotten!

De geschiedenis

mango recepten

Mangobomen zijn te vinden in de tropische gebieden rond de evenaar en kunnen wel 40 meter hoog worden. De bomen groeien vooral in Brazilië, Israël, Senegal, Ivoorkust en de Caraïben, maar ook dichterbij in Spanje. In de 10e eeuw hebben de Arabieren ervoor gezorgd dat de mango langs de Oost-Afrikaanse kust werd verspreid. Daar namen de Portugezen de mango aan het begin van de 18e eeuw mee naar Brazilië. Vanuit hier is de vrucht vervolgens verspreid naar andere landen.

Tips

kabeljauwburger met mango recept
  • Leg mango’s niet in de koelkast als ze nog niet rijp zijn. Dan worden ze namelijk helemaal niet meer rijp. Een eetrijpe mango kun je nog wel enkele dagen koel bewaren, maar doe dat het liefst bij 8-10oC. En leg ze niet bij producten die sterk ruiken, anders neem de mango die geurtjes op.
  • Als je een mango grilt, komen de natuurlijke suikers nog meer naar voren!
Recept: Kabeljauwburgers met gegrilde mango

Heilige vrucht

De mango stamt oorspronkelijk uit India en Zuidoost-Azië, waar de mango ook nog steeds volop in het wild groeit. Alleen worden deze mango’s bijna niet geëxporteerd: de Indiërs eten vrijwel de gehele oogst zelf op. Wist je dat de mangoboom en de vrucht in India heilig zijn? Dit komt omdat de mango een grote rol in het leven van Boeddha zou hebben gespeeld.

Smoothie time!

Heb je mango over? Je kunt blokjes mango een jaar lang in de diepvries bewaren. Ideaal om op voorraad te hebben om altijd een lekkere smoothie met mango te kunnen maken. Maak de smoothie niet te lang van tevoren, de enzymen in mango breken eiwitten uit bijvoorbeeld zuivel af. Combineer eens met:
▪ aardbei
▪ ananas
▪ banaan
▪ gember
▪ kokosmelk
▪ spinazie
▪ yoghurt

Superfruit

  • Mango is bijzonder rijk aan vitamine C en bevat ook veel vitamine B en diverse mineralen. In mango’s vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Ook de vezels in de vrucht dragen daaraan bij en zorgen ook nog voor een langer verzadigd gevoel. Vaker eten dus, die mango!
  • Na de banaan is de mango de belangrijkste vrucht uit de tropen.

Mango snijden

Een mango snijden een hels karwei? Integendeel! Zeker niet als je weet waar je moet beginnen. Belangrijk om te weten is dat in het midden van de mango een langwerpige pit zit. Deze kun je niet eten. Snijd de mango in de lengte doormidden, zo dicht mogelijk langs de pit. Doe hetzelfde aan de andere kant van de pit. Snijd nu beide helften van boven naar beneden en van links naar rechts in tot aan de schil, zodat je een raster krijgt. Buig de schil om en snijd of schep zo in één keer alle blokjes van de schil af!

Is 'ie rijp?

De schil van een mango kan groen, geel, oranje, rood of een combinatie van deze kleuren zijn. Maar aan de buitenkant kun je niet zien of de vrucht rijp is. Een helemaal groene mango kan namelijk ook al ‘ready to eat’ zijn. Tip: knijp zachtjes in de mango. Wanneer de vrucht terugveert, is ’ie rijp! Je weet trouwens ook dat een mango nog niet rijp is wanneer de vrucht geen zoete geur afgeeft. Laat mango’s met zwarte vlekken op de schil trouwens maar links liggen.

Mexicaans menu
Mexicaans menu

Vier gangen Mexicaans

De 4 gerechten
Zomerse vis
Zomerse vis

Vakantiegevoel in eigen huis

Maak het nu zelf