Zelf jam maken

Zelf jam maken

Simpele en lekkere jam recepten

Zelf jam maken is makkelijker dan je denkt. En veel lekker dan kant-en-klaar uit een potje. Gebruik fruit van het seizoen en je kunt het hele jaar door jam eten. Lekker op een beschuit, bij een koekje of op een toastje met een stukje kaas.

Zelf jam maken: zo doe je dat!

Hoe maak je zelf jam? Om te beginnen heb je het volgende nodig: rijp fruit zoals frambozen, aardbeien, pruimen, abrikozen of bramen, (gelei)suiker of citroensap, een grote hoge pan en schone potjes. Begin met het schoonmaken van het fruit en breng aan de kook in een hoge pan met suiker en eventueel citroensap. Laat zo’n 25 minuten inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Daarna kun je het in weckpotten bewaren. Plak er een leuk etiket op en je hebt je zelfgemaakte jam! Handig als je te veel fruit over hebt bijvoorbeeld. Zo smeer jij morgenochtend zelfgemaakte jam op je croissantje.

Tips om zelf jam te maken

Wat voor suiker gebruik je om jam te maken? Er zijn verschillende soorten suiker die gebruikt kunnen worden om jam te maken, maar het meestgebruikt is geleisuiker. Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt. Gemiddeld heb je 1 kilo fruit nodig om 500 tot 600 gram jam te maken. Zelfgemaakte jam is gezonder dan jam in een potje, omdat je zelf de hoeveelheid suiker bepaalt. Zelfgemaakte jam zonder toegevoegde suikers maken is daarom een gezondere optie!

Voor welke jam ga jij? Aardbeienjam met citroen? Of een bijzondere kiwi-druiven jam?

Aardbei
Aardbei

Tips, weetjes en verrassende recepten!

Bekijk onze special
Lekker met grapefruit
Lekker met grapefruit

Sappig en friszuur!

Koken met grapefruit