grapefruit recepten

Grapefruit recepten

Sappig, friszuur en gezond!

Vol vitaminen, heel erg lekker en weer eens wat anders: de sappige, friszure grapefruit! Deze citrusvrucht is een echte eyecatcher in je salade of dessert door de opvallende rood-roze kleur. Eet dus eens wat vaker een grapefruit. Hier vind je alle inspiratie én informatie die je nodig hebt.

De oorsprong

gesneden grapefruit op een houten plank

De grapefruit is ontstaan door een kruising van een sinaasappel en een pompelmoes. Toen werd hij ook wel ‘forbidden fruit’ genoemd. Er gaan verschillende verhalen rond waar de grapefruit voor het eerst voorkwam. Een van die verhalen is dat een zekere Captain Shaddock pompelmoeszaadjes naar Jamaica bracht, hoewel de grapefruit waarschijnlijk is ontstaan als een natuurlijke combinatie van twee planten. Leuk om te weten: pas vanaf het begin van de twintigste eeuw werd de vrucht echt gegeten. Daarvoor werd hij alleen als sierplant gebruikt!

Hoe groeit 'ie?

grapefruit groeien aan een boom

Een grapefruit groeit aan een plant die wel vijf tot zes meter hoog kan worden. Grapefruits groeien in bosjes bij elkaar, net als druiven. Grapefruits worden in de open lucht gekweekt in gebieden waar het in de winter niet vriest, bijvoorbeeld in Midden- Amerika, Israël, China, Zuid-Afrika en Mexico. Maar ook dichter bij huis groeien grapefruits, zoals in Spanje.

Bitter? Welnee!

grapefruit brulee als toetje recept

De grapefruit staat bekend om zijn iets bittere smaak. Maar laat je daardoor absoluut niet uit het veld slaan. De vrucht is namelijk érg gezond en grapefruits met rood- roze vruchtvlees zijn iets zoeter dan de gele exemplaren. Strooi in plaats van suiker ook eens wat zout erop om de zoete smaak te versterken. En als je hem combineert met zoetige ingrediënten, bijvoorbeeld in een taart, kun je er zelfs zoetekauwen voor wakker maken. Door de rood-roze kleur steelt de grapefruit echt de show op je bord. Daar word je toch blij van?

Recept: grapefruit brûlée

Energiebooster

grapefruit sap recept

Herfstdipje? Grapefruits zijn echte vitaminebommetjes. Ze bevatten veel voedingsvezels en vitamines. De grapefruit bevat de meeste vitaminen van alle citrusvruchten, vooral vitamine C. Daarnaast zijn ze ook nog eens rijk aan kalium. Pas wel op met medicijngebruik: grapefruits kunnen de werking van sommige geneesmiddelen beïnvloeden.

Roze pronkstuk

Kies grapefruits die zwaar aanvoelen voor het meeste sap. Verder is het belangrijk dat de schil niet ruw aanvoelt: dit kan wijzen op droge partjes vruchtvlees. En dat wil je natuurlijk niet! Kies daarom het liefst voor een stevige grapefruit met een glanzende schil.

Go grapefruit!

Je kunt grapefruits gebruiken in zoete recepten, bijvoorbeeld bij het ontbijt met granola of als garnering op een taart, maar je kunt ze ook prima verwerken in hartige recepten. Wat dacht je van grapefruit in een curry? Ook doen ze het erg goed in combinatie met vis. Zoetekauwen én fans van hartig kunnen dus allebei hun hart ophalen.

Recept: rivierkreeftjescocktail met grapefruit

Hoe bewaar je 'm?

Bewaar een grapefruit in de fruitschaal of op een koele plek van maximaal 15oC. Liever niet in de koelkast, dan kleuren ze bruin. Grapefruits blijven tot wel twee weken goed. Je weet dat de grapefruit niet meer goed is als de vrucht uitgedroogd of beschimmeld is.

In partjes

Hoe schil je een grapefruit zonder al te veel gedoe? Het makkelijkst is om eerst de bovenkant en de onderkant eraf te snijden. Snijd vervolgens de schil rondom dik eraf. De partjes worden hierdoor goed zichtbaar. Snijd met een scherp mesje de partjes eruit, langs de rand van de witte vliesjes.

In het rood

De grapefruit was niet altijd zo mooi rood-roze vanbinnen. In 1929 werd er in het Amerikaanse Texas een afwijkende grapef ruit gevonden met rood vruchtvlees, de ‘ruby red’. Daarna werden nieuwe soorten ontwikkeld met die mooie kleur.

Het zit in de familie

Vaak worden de grapefruit, pompelmoes en pomelo met elkaar verward. Logisch, want het zijn allemaal citrusvruchten. We zetten de verschillen voor je op een rijtje:

Pompelmoes: de ‘voorouder’ van de grapefruit en de pomelo. Deze grote vrucht kan wel een doorsnede van 30 cm hebben! Hij heeft een dikke schil, wit of roze vruchtvlees en smaakt erg bitter.

Grapefruit: een kruising tussen een pompelmoes en een sinaasappel met een doorsnede van 10-18 cm. Met een dunne schil, geel tot roze vruchtvlees en friszuur van maak.

Pomelo: kruising tussen een pompelmoes en een grapefruit met een gladde en witgele schil. De pomelo varieert in grootte van 10-30 cm doorsnede en heeft een licht bittere smaak.

Avocado
Avocado

Gezond en veelzijdig: de lekkerste recepten met avocado.

Meer recepten
Citroen
Citroen

Fris & sappig

Meer met citroen