Granaatappel recepten

Granaatappel recepten

De lekkerste recepten met granaatappel

In die stevige rode bol zitten prachtige glanzende pitjes verborgen. Perfect voor in allerlei Midden-Oosterse gerechten, zoals die uit de Libanese keuken. Niet alleen mooi om te zien, ook nog eens erg smaakvol: ontdek meer over de vrucht granaatappel.

Afkomstig uit...

granaatappel

De granaatappel behoort tot de bessen en wordt veel gebruikt in de Libanese keuken; de vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit Perzië (nu bekend als Iran) en wordt veel gekweekt in het Midden-Oosten en rondom India. De stevige en droge vrucht zelf, daar heb je in de keuken weinig aan. Alleen de pitjes waar een soort gelei omheen zit zijn eetbaar. Jaren geleden werden ze alleen voor sauzen en soepen gebruikt, maar nu zie je de pitjes in Europa vooral verschijnen in koude gerechten als salades en drankjes. Of eet ze gewoon zo op als f ruit! In Midden-Oosterse en Aziatische landen is de vrucht wel favoriet in de keuken, bijvoorbeeld in vleesgerechten of couscous.

Glanzend

granaatappel

Granaatappels zijn het hele jaar door verkrijgbaar en worden geïmporteerd uit diverse landen. Koop het liefst granaatappels met een stevige en glanzende schil. Een zware vrucht is een goed teken, dan zit er waarschijnlijk lekker veel sap in! Leg de vrucht thuis in de koelkast, dan kun je hem ongeveer een week bewaren. Er zijn ook koelverse en bevroren granaatappelpitjes te koop. Handig, dan kun je ze meteen gebruiken.

Vruchtbaar

Granaatappels hebben in de geschiedenis allerlei betekenissen gekregen. Ze staan vanwege de vele pitjes symbool voor rijkdom, verleiding en vruchtbaarheid, maar de rode kleur binnenin heeft weer de betekenis van de dood. De Egyptische koning Toetanchamon kreeg granaatappels mee in zijn graf om zijn wedergeboorte te bevorderen. Ook in de Bijbel en in het boeddhisme heeft de vrucht een speciale betekenis. De edelsteen granaat is waarschijnlijk naar de granaatappel vernoemd vanwege de kleur en vorm van de pitjes.

Granaatappel pellen

granaatappel pellen

 

  1. Snijd de boven­ en onderkant van de granaatappel
  2. Snijd hem vervolgens langs het vruchtvlees in partjes
  3. Buig met je vingers de partjes uit elkaar, doe dit boven een kom om de pitjes op te vangen
  4. Pel het vruchtvlees van de partjes en leg de granaatappelpitjes bloot. Deze kun je zo uit het vuistje eten!

 

Sapje

sapje

Lekker zoet, een beetje zuur en toch weinig calorieën: granaatappel is perfect voor een verf rissend drankje. De granaatappelpitjes zijn rijk aan fosfor, pectine en vitamine C. De beetje wrange smaak komt door de sterke kleurpigmenten in het donkerrode sap en tannines. In de schil en het vruchtvlees is die smaak nog sterker, maar dat deel van de vrucht wordt niet opgegeten. Pers een granaatappel alleen maar uit met de hand, met een elektrische pers krijgt het sap een bittere smaak.

Dit zit erin

Per 100 gram granaatappel

kcal: 91
vet: 1g
waarvan verzadigd: 0,2 g
eiwit: 1g
koolhydraten: 17g
waarvan suikers: 12g
vezels: 3,4g
kalium: 220mg
calcium: 8mg
fosfor: 17mg
vitamine C: 7mg

 

Aardbei
Aardbei

Tips, weetjes en verrassende recepten!

Bekijk onze special
Citroen
Citroen

Fris & sappig

Meer met citroen