Cranberry recepten

Cranberry recepten

De lekkerste recepten met cranberries

In herfstige salades, desserts, frisse cocktails of in combinatie met kip of kalkoen op kerstavond. De cranberry is een echte alleskunner en dit stuk fruit combineert goed met allerlei gerechten. Kook eens wat vaker met cranberries, want ze zijn hartstikke gezond!

Wat is een cranberry?

De cranberry wordt ook wel lepeltjesheide of grote veenbes genoemd en is een plant uit de heidefamilie. Het is een plant met dunne stengels en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Inmiddels worden cranberries ook in Nederland geteeld: namelijk op de Waddeneilanden. De smaak van een cranberry is friszuur, soms wat wrang. Cranberry’s zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Ze worden meestal niet rauw gegeten, maar gekookt. De smaak is friszuur, soms wat wrang. De naam cranberry komt van craneberry, ofwel kraanvogel, omdat het gebogen steeltje van de bloem op de nek van een kraanvogel lijkt.

In welke gerechten kun je cranberries gebruiken?

Cranberries zijn erg populair tijdens kerst en worden dan vaak gekookt gegeten in combinatie met kalkoen, wild en andere warme vruchten. Ook salades zijn perfect om cranberries in te verwerken in combinatie met kip en geitenkaas bijvoorbeeld. Cranberries worden ook veel gebruikt om saus van te maken om te serveren bij vlees, zoals deze cranberry-portsaus. Maar cranberries zijn ook bij uitstek geschikt om te gebruiken in cocktails en limonades. Ben je een zoetekauw? Ook in taartjes en gebak kun je cranberries verwerken.

Aardbei
Aardbei

Tips, weetjes en verrassende recepten!

Bekijk onze special
Lekker met grapefruit
Lekker met grapefruit

Sappig en friszuur!

Koken met grapefruit