Citroen recepten

Citroen recepten

Lekkere recepten met citroen

Laat je niet misleiden door zijn zure smaak. Het verfrissende van deze geurige citrusvrucht maakt hem perfect voor gebruik in hartig en zoete gerechten. De citroen is onmisbaar in de keuken en voor allerlei doeleinden geschikt. Als finishing touch over een traybake, bij de vis, in een dessert of verfrissend drankje.

Citroen raspen

citroen raspen

Heb je citroenrasp nodig voor een recept? Maak citroenrasp met een fijne rasp of met een speciale citroentrekker. Rasp de schil van de citroen, en dan alleen de gele schil. Het wit dat onder de schil zit, is bitter en dat wil je liever niet. Draai de citroen voortdurend terwijl je raspt. Vang de rasp op in een schaaltje. De rasp van een citroen wordt ook wel zeste genoemd.

Citroentaart maken

citroentaart

Met een citroentaart maak je iedereen blij! En zeker als het een zelfgemaakte taart is. Wat dacht je van een citroen meringuetaart? Citroentaarten worden al vanaf de middeleeuwen gemaakt. Meringue werd echter pas in de 17e eeuw ontdekt. Bovenop de citroentaart komt een laag Italiaanse meringue, die extra lekker wordt door er kort met een brander overheen te gaan. Fris een zoet tegelijk!

Recept: Citroentaart met meringue

Vitamine C

citroen

Het hoge gehalte aan vitamine C (ook wel ascorbinezuur) in citroen- en limoensap zorgt ervoor dat ander fruit of groente niet zo snel bruin verkleurt en fris eruit blijft zien. Ook werkt het sap als smaakversterker. Maar het zure sap is ook heel geschikt in marinades om vlees malser te laten worden of om vis in te ‘garen’, zoals in het Zuid-Amerikaanse gerecht ceviche. Superhandig dus, dat citrussap. Gebruik altijd versgeperst sap uit een citroen of limoen, dat is het lekkerste. Sap over? Giet in een ijsblokjesvorm en stop in de diepvries.

Citroenschil

Die heerlijke geur van een citroen of limoen komt uit de schil waar speciale klieren een geurige olie afgeven. Die schil moet je dus hebben wanneer je geur én smaak nodig hebt! Je kunt de schil eraf raspen met een fijne rasp of trekken met een speciale keukentool, een zesteur. Ga niet te enthousiast door totdat je ook het wit aan de onderkant van de schil mee raspt: dit deel van de vrucht heeft juist een heel bittere smaak. Van een citroen kun je ongeveer 1 eetlepel citroenrasp raspen, een limoen zorgt met zijn gladde schil nog voor iets meer rasp.

Sinaasappel
Sinaasappel

Extra vitamines, juist in de wintermaanden

Recepten met sinaasappel
Ananas
Ananas

Superster ananas

Meer recepten met anans