Dat het best verstandig is om een appel te snoepen weet je wel. Maar er valt nog meer te vertellen over de harde vrucht die in de zomer volop van de bomen wordt geplukt. Op deze pagina’s is het all the way met appel!
Keuze is reuze

De appelboom is de meest gekweekte fruitboom ter wereld. De boom kan wel honderd jaar oud worden en na zo’n vier tot vijf jaar groeien er vruchten aan. Elke appel die je koopt is al meteen eetbaar. Dit komt omdat appels alleen worden geplukt wanneer ze rijp zijn. Vroeger moest je ze dan snel verwerken tot appelmoes of appelsap. Maar tegenwoordig worden niet al die appels die in Nederland in september en oktober worden geplukt meteen opgegeten. Wanneer je appels koel en onder de juiste omstandigheden opslaat, kun je ze nog maanden bewaren. Ook door alle verschillende klimaten wereldwijd komen er altijd wel ergens appels van de boom. Vandaar dat er altijd zo veel keuze is in de supermarkt. Maar welke appel je kiest voor welk gerecht is helemaal aan jou!
Perfecte jam

Wanneer je zelf jam gaat maken is het altijd fijn om wat appels achter de hand te hebben. Appels bevatten veel pectine, vooral in de schil, en deze natuurlijke stof zorgt ervoor dat de jam beter kan geleren en zo wat dikker en steviger wordt. Aan speciale geleisuiker wordt ook pectine toegevoegd.
Dit zit erin

kcal: 55
vet: 0,2g
waarvan verzadigd: -g
eiwit: 0,3g
koolhydraten: 12g
waarvan suikers: 10,2g
vezels: 1,9g
magnesium: 5mg
kalium: 135mg
calcium: 5mg
fosfor: 12mg
vitamine C: 5mg
Appels en peren

Je kunt appels niet met peren vergelijken, maar ze zijn wel verwant aan elkaar én lid van dezelfde familie: de rozenfamilie. De uitsteeksels aan de onderkant van de vruchten zijn restanten van de bloem waaruit het fruit is gegroeid. Waarschijnlijk was de appel er eerder dan de peer, er zijn in ieder geval al appelresten gevonden uit de steentijd.

Met glans
Vermijd appels met zacht vruchtvlees, gerimpelde exemplaren of fruit met beschadigde en bruine plekken. Pas na aankoop ook op in de boodschappentas, want appels zijn erg gevoelig voor stoten en krijgen dan beurse plekken. Wanneer je glanzende, stevige appels koopt en daarna in de koelkast legt, kun je ze wel een maand bewaren. Leg op de fruitschaal alleen appels die je snel gaat opeten: ze zijn dan minder lang houdbaar en doordat ze veel ethyleengas produceren, wordt ander fruit in de schaal ook een stuk sneller rijp.
Uit de hand
De zoetzure en knapperige appels die we zo opeten heten ook wel handappel. Maar er bestaan ook speciale stoof- of moesappels die pas lekker zijn wanneer je ze gaart en ciderappels die alleen worden gebruikt voor het maken van de alcoholische drank cider. Deze appels zijn ook een stuk zuurder. Veelzijdige appelrassen als golden delicious en granny smith zijn lekker als handappel, maar worden ook vaak gebruikt in warme gerechten. Zo zijn ze perfect voor appeltaart en appelmoes!
Net als in de film

Je kent ze vast uit Amerikaanse films, van die onweerstaanbare appels met karamel en diverse toppings op een stokje! Karamelliseer 200 gram suiker zonder te roeren in een pan met dikke bodem tot een mooie karamelkleur. Voeg dan in een keer 125 ml slagroom en 90 gram boter toe en roer door (pas op, want dit spettert!). Neem de pan van de warmtebron. Steek 4 appels op stevige stokjes en doop ze snel rondom in de warme karamel. Bestrooi met gehakte nootjes of gebaksdecoratie en laat hard worden en afkoelen op een stuk bakpapier. In plaats van zelf karamel maken kun je trouwens ook blokjes fudge au bain-marie laten smelten.
Handig hulpje

Met een appelboor steek je moeiteloos het klokhuis en de pitjes uit het midden van een appel. Handig wanneer je hele plakken appel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om te drogen of voor het maken van appel- bollen of -beignets. Er zijn ook kleine appelschilmachines verkrijgbaar die terwijl ze het klokhuis boren ook meteen de appelschil verwijderen en de appel rondom in ringen snijden, ideaal voor het maken van appeltaart. Of neem een speciale appelboor die de appel ook meteen in partjes snijdt voor een snel tussendoortje.
1000 rassen

Er bestaan wereldwijd duizenden appelrassen. Zo groeien er volop appels in Nederland, maar worden er ook veel appels uit het buitenland geïmporteerd. De vertrouwde Hollandse sappige en zoetzure elstar en jonagold hebben onder andere deze stevige handappels als concurrenten:
braeburn: zoet en stevig met iets korrelig vruchtvlees, wordt geïmporteerd uit onder andere Nieuw-Zeeland.
fuji: stevig en friszuur, wordt geïmporteerd uit China en Frankrijk. jazz: zoetzuur en knapperig, kruising tussen braeburn en royal gala.
junami: fris en knapperig met fijn vruchtvlees, kruising met elstar. kanzi: zoetzuur en knapperig, kruising tussen braeburn en gala.
pinklady: zoet en lichtzuur, komt oorspronkelijk uit Australië en is een kruising tussen een lady william’s en golden delicious.
royal gala: zoet, wordt geïmporteerd uit onder andere Zuid-Amerika.
Uitgelicht recept
Knoflook-appelclafoutis
Een clafoutis is een Frans gebakje met kersen dat als nagerecht wordt gegeten. Varieer eens met dit lekkere gebakje en gebruik appel in je clafoutis. De combinatie met knoflook is verrassend lekker.
Bekijk recept
Fris en fruitig!

Lekker bij zoet of hartig