paasontbijt eggs benedict

Food talk

De verhalen achter de recepten

Laten we het eens over eten hebben! Het Boodschappen Magazine van april staat bomvol heerlijke recepten waar we niet over uitgepraat raken. Er valt namelijk zoveel te vertellen over eten! Heel veel ingrediënten en gerechten hebben een eigen verhaal. Zo is pavlova vernoemd naar een balletdanseres en is Tarte Tatin per ongeluk ontstaan, doordat het deeg uit haast verkeerd om zat. Verder staat dit nummer natuurlijk in het teken van Pasen en alle lekkernijen die daarbij komen kijken voor tijdens de paasbrunch, paasborrel of paasdiner. Alles om het begin van die heerlijke langverwachte lente te gaan vieren!

 

Eetverhalen

Klassieke recepten zijn niet zomaar klassiekers geworden. Naast dat ze heel erg lekker zijn, zit er vaak ook een mooi verhaal aan vast. Caesar salade is bijvoorbeeld geïmproviseerd door restauranthouder Caesar Cardini, omdat hij niet genoeg ingrediënten had. Bolognese is een aanduiding voor verschillende gerechten die zijn geïnspireerd op de keuken van het Italiaanse Bologna in de regio Emilia-Romagna. En wist je dat Tarte Tatin door twee zussen is bedacht?

Per ongeluk heel lekker

De beste dingen ontstaan vaak per toeval. Dat is in de keuken niet anders. Zo is de chocolate chip cookie per ongeluk ontstaan, omdat een chef-kok dacht dat stukjes chocolade wel zouden smelten in het koekjesdeeg. De chocoladestukjes bleken uiteindelijk niet helemaal gesmolten te zijn, maar dat vinden wij tot op de dag van vandaag helemaal niet erg! En wist je dat de geliefde waterijsjes ook per ongeluk zijn ontstaan doordat limonade met een houten stokje in het glas, in de vrieskou buiten stond? Hartstikke toevallig, en ook nog eens heel lekker. Dus experimenteer en wie weet wordt jouw ‘ongelukje’ wel een regelrechte culinaire voltreffer!

Ongeluk recept: multi-fruitijsjes

Recepten met een beroemde naam

Soms krijgt een recept zijn naam door de ingrediënten die worden gebruikt. Maar er zijn ook speciale gerechten die naar iemand uit de geschiedenis zijn vernoemd. Wist je bijvoorbeeld dat carpaccio vernoemd is naar schilder Vittore Carpaccio, omdat hij een dieprode kleur gebruikte in zijn schilderijen? En pizza Margherita is vernoemd naar Margherita van Savoye, de vrouw van koning Umberto I. Pizzabakker Raffaele Esposito maakte drie verschillende pizza’s voor het koningspaar, waaronder eentje met tomaat, mozzarella en basilicum naar de kleuren van de Italiaanse vlag. Dit was de favoriet en werd vervolgens pizza Margherita genoemd. Nog steeds is dit de meest geliefde pizza ter wereld.

De hele dag Pasen

eggs benedict

Word wakker en geniet van een speciaal paasontbijt, doe rustig aan en maak een familiebrunch of houd met vrienden een uitgebreide paasborrel. Voor welk eetmoment je ook gaat: er is dit jaar echt héél veel om uit te kiezen op de paastafel! Wat dacht je bijvoorbeeld van een bladerdeegtaart met zalm, gevulde flensjes voor de kids en eggs benedict?

Bekijk alle paasrecepten