Het menu uit de wijngids

Het menu uit de wijngids

Alle recepten bij elkaar

Een heel viergangenmenu voorzien van bijpassende wijnen? Dat kan jij ook! Van de borrel tot aan het dessert: hier vind je de ideale wijnspijscombinaties. Met uitleg.

Aperitief: een warm welkom

Laat maar aan je gasten zien dat je ze verwacht. Zet die fles maar alvast koud, dek de tafel op zijn mooist en maak lekkere borrelhapjes. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als alles klaar staat, kan de gezelligheid beginnen met… het aperitief. Wat serveer jij je gasten? Misschien heb je wel een paar lekkere amuses gemaakt. Kies daarbij voor een opwekkende witte wijn. Of ga toch voor een fles bubbels, daar kan je ook de lekkerste cocktails mee maken. Super feestelijk en altijd goed. Zo wordt de avond altijd een succes.

Welke wijn bij een aperitief?

Wat is er feestelijker dan een lekker glas bubbels voordat je aan tafel gaat? Er is geen klassieker aperitief dan een glas mousserende wijn. Schenk hem in een wijnglas of een speciale flûte. Daarmee houdt je de bubbels langer in de wijn. Tip: houd bij het openen de kurk stil en draai de fles. Als de kurk eraf schiet, houd de fles dan in een hoek van 45o. Dat verkleint de kans op verspilling.

Voorgerecht: licht en fris

Met het voorgerecht laat je zien wat je in huis hebt. Het leuke is dat je er alle kanten mee op kan gaan. Maak je een diner met meerdere gangen? Begin dan met lichte en frisse smaken. Denk bijvoorbeeld aan groene groenten of lichte bereidingen van vis.

Bij een licht en fris gerecht schenk je ook een wijn die voldoet aan dat smaaktype. Want met een volle, krachtige wijn zou zo’n gerecht uit balans raken. Kies daarom bij een voorgerecht voor een opwekkende en fruitige witte wijn. De druif sauvignon blanc is het meest bekende voorbeeld die dit soort wijnen oplevert, maar voel je vrij om te experimenteren met druiven, landen en producenten.

Welke wijn bij een voorgerecht?

Bij het voorgerecht moet je nog niet ‘al je kruit verschieten’. Begin daarom fris en licht, zo kun je gedurende de avond verder opbouwen. Onthoud: na een volle witte wijn is het minder aangenaam om terug te gaan naar een frisse witte wijn. Typische wijnen die geschikt zijn bij het voorgerecht worden vaak gemaakt van sauvignon blanc of pinot grigio. Ook Rueda is een gebied dat fris wit produceert. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tussengerecht: wit of rood?

Een tussengerecht eet je niet elke dag. Zoals de naam al zegt, serveer je deze gang tussen het voogerecht en het hoofdgerecht. Qua smaaktype zit dit gerecht óók tussen het frisse van het voorgerecht en de krachtige smaken van het hoofdgerecht in.

Dus daar zoek je eenvoudigweg ook de wijn op uit. Bij een salade of in boter gebakken vis schenk je een volle witte wijn. Met een chardonnay zit je dan altijd goed. Maar het leuke van een tussengerecht is dat je er ook een lichte, soepele rode wijn bij kan schenken. Bijvoorbeeld bij kip, kalfs- of varkensvlees.

Welke wijn bij een tussengerecht?

Bij een tussengerecht kan je kiezen voor vol wit of voor licht rood. De bekendste druif die volle witte wijnen oplevert, is chardonnay. Bij lichte rode wijnen draait alles om elegantie, fruitigheid en een lichte kleur, dus weinig tannines. Laat je keuze afhangen van het gerecht dat je serveert. Bij vis, groene groenten of kip schenk je wit. Rood komt op tafel bij paddenstoelen, varkensvlees of rood vlees.

Hoofdgerecht: vis, vlees of vega

Het hoofdgerecht wordt in het Frans ‘pièce de résistance’ genoemd. Vroeger was dit vaak een groot stuk vlees, gevogelte of een stoofschotel. Tegenwoordig verschijnt er steeds vaker een vegetarisch gerecht op tafel als belangrijkste onderdeel van het diner. Of je nou kiest voor vlees of voor vegetarisch, bij het hoofdgerecht serveer je krachtig rood. Een rode wijn wordt robuust vanwege de stevige tannines in de druivenschil en soms ook door rijping op eikenhouten vaten. Hoe donkerder de schil van de druif, hoe tannine-rijker de wijn die in je glas zit. En die tannines gaan weer goed met een lekker stuk vlees of bij gebakken óf gegrilde of gebakken groenten.

Welke wijn bij een hoofdgerecht?

Bij een klassiek hoofdgerecht van (rood) vlees of gegrilde groenten hoort een krachtige rode wijn. Klassieke herkomstgebieden van dit soort wijnen zijn Bordeaux, Rioja of de hak van Italië. Maar ook in de ‘nieuwe-wereldwijnlanden’ vind je stevig rood.

De stevigheid van de rode wijnen komt door de tannines in de schil van de druif. Druiven met een dikke en donkere schil zijn bijvoorbeeld malbec, syrah en cabernet sauvignon.

Nagerecht: zoete afsluiter

Vergeet niet om een gaatje over te houden voor het nagerecht. Wordt het een zoete afsluiter van het diner? Of kies je voor een selectie van kazen? Wat je ook serveert, er is voor ieder nagerecht een ideale wijn-spijscombinatie. Bij een nagerecht met frisse smaken zoals fruit, kwark en ijs schenk je een zoete witte wijn. Of misschien sluit je het diner wel af in stijl met een zoete bubbel. Heeft je nagerecht wat vollere smaken zoals noten, chocolade en karamel? Kies dan voor een port of een ripasso-stijl wijn. Gaat ook perfect bij gerijpte kazen en blauwaderkaas. Met een passende wijn bij de laatste gang kan de avond nog lekker lang duren…

Welke wijn bij een nagerecht?

Het is extra bijzonder om een bijpassende wijn te vinden bij het nagerecht. Bij een dessert met een zoete smaak kies je een wijn die ook zoet is: zoet met zoet is altijd goed. Bij een kaasplank kan een zoete wijn, port of sherry heel goed. Het druivensap bevat van nature suikers. Normaal gesproken worden deze volledig omgezet in alcohol. Als je niet alle suikers laat vergisten, krijg je automatisch een zoete wijn.