Zoete witte wijnsoorten

Zoete witte wijnsoorten

Kies de beste zoete witte wijn

De vraag wordt nog wel eens gesteld als je een glas witte wijn bestelt: ‘wil je een droge of een zoete witte wijn’. Over het algemeen zijn de meeste witte wijnen droog. Zoet is een aparte categorie, maar wel één met een vriendelijk, zacht en toegankelijk karakter. Bovendien veelzijdig om aan tafel mee te combineren.

Wat is zoete witte wijn?

Bij het maken van de wijn begint de wijnmaker altijd met druivensap. En dat is simpelweg zoet. De alcoholische vergisting is niets anders dan het omzetten van de suikers in het druivensap in alcohol. Maar als wijnmaker kan je behoorlijk wat trucs uithalen om een zoete wijn te maken. Bijvoorbeeld door niet alle suiker in het druivensap om te zetten in alcohol. Dan krijg je een licht alcoholische wijn met natuurlijke restsuikers. Sommige wijnmakers laten hun druiven indrogen (al dan niet) aan de plant. Hierdoor raken de druiven extra geconcentreerd (lees: meer suikers). En ook dat levert een zoete wijn op. Tenslotte kan je als wijnmaker extra alcohol toevoegen aan de wijn. Hierdoor stopt het vergistingsproces en houd je automatisch restsuikers over in een wijn die verder een behoorlijk hoog alcoholpercentage heeft. Heerlijk bij nagerechten.

Recept: ananas tarte tatin

Soorten zoete witte wijn

Zoete witte wijn is er in allerlei verschillende gradaties van zoetheid. Van lichtzoet zoals het smaaktype moelleux tot zachtzoet zoals een Moscato d’Asti. Een voorbeeld van een wijn met slechts 5% alcohol, natuurlijke restsuikers en een lichte bubbel. Heerlijk bij nagerechten of patisserie met vers fruit. Het wordt al zoeter bij een Vin Doux Naturel. Het beroemde voorbeelden hiervan zijn de Muscat de Frontignan, Muscat de Rivesaltes en de Muscat de Beaumes de Venise. Stuk voor stuk zoete wijnen met een alcoholpercentage dat kan oplopen tot wel 15%! Versterkte zoete wijnen dus. Tenslotte is er nog de categorie van edelzoete wijnen met als beroemdste voorbeeld de zoete wijnen uit Sauternes, een klein subgebied uit Bordeaux. Hier verschrompelen de druiven aan de stok, met een edele rotting tot gevolg. Precies waar de wijnmaker naar op zoek is. Dit soort wijnen is een dessert op zichzelf.

Wat proef je in zoete wijn?

Een moelleux is zeer geschikt om gewoon als aperitief of bij de maaltijd te drinken. De wijn is simpelweg wat zachter en vriendelijker van smaak. Je proeft een hint van honing, naast superrijp fruit. Je drinkt dit soort wijnen als alternatief voor een droge wijn. Ook Duitse wijnen en wijnen uit de Elzas staan bekend om hun brede assortiment aan wijnen met een klein zoetje. Vaak gemaakt van de riesling– of gewürztraminer-druif. Dit soort wijnen zijn lichtvoetig en elegant. De versterkte muscat-wijnen hebben altijd een kenmerkende toon van (muskaat)druiven. Daarnaast ruik je verse bloemen, honing en vanille. Sauternes en andere wijnen waarvan de druiven een edele rotting hebben ondergaan, staan bekend om hun tonen van sinaasappelmarmelade, rozijnen, honing, vanille, amandelen, abrikozen, gekaramelliseerde appels en citroen.

Voorbeelden van zoete witte wijnen:

  • Beaumontia Comte Tolosan
  • Peter Mertes Lieblich
  • Peter Mertes Rheinhessen Spatlase
  • Peter Mertes Bereich Bingen

Wat is het verschil tussen zoete en droge wijn?

Het verschil tussen zoete wijn en droge wijn gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge witte wijn wordt tijdens het vergisten alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer er minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete witte wijn blijven de restsuikers wel over.

Is chardonnay een zoete witte wijn?

Je kunt er vanuit gaan dat een chardonnay een droge witte wijn is, dus geen zoete witte wijn. Natuurlijk kan een wijnmaker ervoor kiezen het vergistingsproces eerder te stoppen, maar dat komt in de praktijk zelden voor. De ene chardonnay is zoeter van smaak dan de andere. Als de Chardonnaydruif in een koel klimaat staat, dan komen de groene fruit en citrussmaken meer naar voren. Hoe zuidelijker de druivenstok staat, hoe meer hinten van perzik en ananas je proeft.