volle witte wijn

Volle witte wijnsoorten

Rijp, rijk en krachtig van smaak

Je herkent ze gelijk: volle witte wijnen. Met hun rijpe aroma’s en hun rijke, krachtige smaak weet je direct wat je in je glas hebt. Hier moet je echt even voor gaan zitten. En dan het liefst ook in combinatie met mooie gerechten die met zorg bereid zijn. Volle witte wijnen zijn gemaakt om bij te eten. Wat ga jij erbij serveren?

Wat is volle witte wijn?

Een volle witte wijn heeft een licht vettig mondgevoel. Dat betekent dat de wijn een filmend laagje achterlaat in je mond. Vergelijk het gerust met het verschil tussen het eten van een groene appel (fris) of een pannenkoek met stroop (filmend). Een volle witte wijn schenk je over het algemeen op een iets hogere temperatuur dan een frisse witte wijn: 10 tot 12 graden is ideaal. Juist dan proef je het beste alle smaken in de wijn. Combineer je een volle witte wijn met een gerecht? Houd er dan rekening mee dan dit het beste combineert bij ingrediënten waarin je ook weer dat vetje terug proeft. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm, fish & chips, sauzen op basis van room en gerechten die zijn gebakken in de boter. Ook het gebruik van specerijen geeft een vol karakter aan een gerecht.

Wat proef je in volle witte wijn?

De beroemdste smaak die je kan herkennen in een volle witte wijn is die van vanille. Deze geur krijgt een wijn bijna altijd doordat deze in contact is geweest met eikenhout. Andere aroma’s die een wijn door houtrijping kan krijgen zijn boterachtige smaken van toffee en karamel. Maar ook rokerige geuren, geroosterd brood of zelfs kokos en nootachtige tonen van amandel, hazelnoot en pecan. Maar niet altijd komt het volle karakter van een wijn door de invloed van het hout. Sommige druiven staan bekend om hun uitbundige en volle geuren van rijp steenfruit zoals perzik, nectarine en abrikoos. Of wat dacht je van tropische vruchten zoals ananas, mango en banaan. Gebruik volle witte wijnen aan tafel in combinatie met je favoriete comfort food.

Welke druiven zitten er in volle witte wijn?

De beroemdste witte druif ter wereld is het schoolvoorbeeld van een volle witte wijn: chardonnay. Deze druif kan namelijk uitstekend rijpen op eikenhouten vaten en levert daardoor volle rijke wijnen op met tonen van perzik, noten en vanille. Maar ook de druif viognier (spreek uit: vie-jon-jee) hoort tot de druiven die volle wijnen opleveren. Viognier is de laatste jaren steeds populairder geworden, mede dankzij zijn uitbundige tonen van abrikozen, specerijen en bloemen. Pinot blanc is een druif die van zichzelf een vol karakter heeft. Dankzij zijn romige mondgevoel is dit de gedoodverfde kandidaat bij gerechten met eieren zoals een quiche. Volle witte wijnen kunnen ontstaan door de typiciteit van de druif, maar ook door de keuzes van de wijnmaker in de kelder.

Voorbeelden van volle witte wijnen:

  • Marillier Père & Fils Bourgogne Chardonnay
  • Hacienda Chardonnay
  • Favoritos Classic Chardonnay-Viognier
  • J. Meyer Pinot Blanc

Wat is een droge witte wijn?

Droge witte wijn is in feite witte wijn die niet zoet is en weinig suikers bevat. Niet alle suikers die van nature in de druiven aanwezig zijn worden tijdens het vergisten omgezet in alcohol. Er blijft altijd een restje suiker achter. Dit wordt restsuiker genoemd. Als minder dan 1% van het volume van de wijn nog bestaat uit suiker, wordt de wijn als droog beschouwd.Voorbeelden van droge witte wijn zijn chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc en viognier.

Wat is een vette witte wijn?

Misschien heb je het wel eens gehoord dat een witte wijn ‘vet’ wordt genoemd. Maar wat is dat nou, een vette witte wijn? Deze wijn is waarneembaar dikker of vetter in de mond en heeft een boterige, romige smaak. De wijn ruikt vaak naar vanille en hout. Je kunt een vette wijn ook herkennen aan de ’tranen’ die langs het wijnglas naar beneden glijden. Hoe je kunt zien of een witte wijn vet is? Wals hiervoor de wijn in je glas.