Frisse witte wijnsoorten

Frisse witte wijnsoorten

Kies de beste frisse witte wijn

Frisse witte wijnen verdienen hun eigen gebruiksmoment. Zo zal je zien dat fris wit het beste tot zijn recht komt als aperitief. Maar ook aan tafel in combinatie met frisse gerechten zijn wijnen uit deze categorie helemaal in hun element. Voor welke wijn-spijscombinatie met frisse witte wijnen loop jij warm?

Wat is frisse witte wijn?

Over smaak valt niet te twisten. Dus wat de een fris vindt, hoeft de ander nog niet fris te vinden. Hoe bepaal je of een wijn fris is of niet? Dat is een lastige vraag, want de frisheid wordt bepaald door verschillende factoren: mondgevoel, smaak en zuren. Kort door de bocht kunnen we zeggen: laat de wijn een schoon mondgevoel achter? Dan is het een frisse wijn. Die kan je dan perfect schenken als borrelwijn en combineert bovendien automatisch goed met frisse gerechten. Denk dan aan ingrediënten zoals groene asperges, spinazie en limoen. Maar ook azijn, rauwe ui en ingrediënten met een krokant of knapperig mondgevoel zoals bijvoorbeeld chips. Frisse witte wijnen zet je ook op tafel bij spicy food.

Wat proef je in frisse witte wijn?

Wit fruit, citrustonen, bloemen en vegetale aroma’s. Dat laatste betekent zoiets als de geur van bepaalde planten. Bij frisse witte wijnen moet je denken aan de smaak van groene appels, peer, kruisbessen, citroen en limoen. Maar ook bloemen, groene kruiden, vers gemaaid gras, groene paprika en groene asperges. Al deze smaken zorgen samen voor een verkwikkend karakter. Ideaal om goed gekoeld te schenken op 8 à 10 graden. Een frisse witte wijn laat een schoon mondgevoel achter en maakt je klaar om aan tafel te gaan. En natuurlijk mag je bij een frisse witte wijn ook frisse gerechten serveren. Laat je inspireren en ontdek de lekkerste wijn-spijscombinaties met frisse witte wijnen.

Welke druiven zitten er in frisse witte wijn?

De namen van de druiven hebben zich de laatste tijd ontwikkeld als houvast voor de consument. Ze geven een idee van wat je van de wijn mag verwachten. Druiven die bijna altijd synoniem staan voor frisse witte wijnen zijn sauvignon blanc, grüner veltliner en riesling. Maar ook minder beroemde druiven zoals de Italiaanse verdicchio (spreek uit: ver-dik-kie-yo) en de Spaanse verdejo (spreek uit: ver-deg-goo) zijn voorbeelden van druiven waar je als wijnmaker een frisse witte wijn van kan maken. Sommige druiven zijn als was in de handen van de wijnmaker en kunnen zowel frisse als volle witte wijnen opleveren. Denk maar eens aan pinot grigio en chardonnay. Het beroemdste voorbeeld van een frisse witte wijn gemaakt van chardonnay is Chablis.

Voorbeelden van frisse witte wijnen:

  • Sensas Sauvignon Blanc/Colombard
  • Jean Sablenay Sauvignon Blanc
  • Green Grüner Veltliner
  • Terrazzano Verdicchio dei Castelli di Jesi

Wanneer frisse witte wijn drinken?

Een frisse witte wijn is de perfecte wijn tijdens de aperitief, de wijn die je voor het eten drinkt. Licht en fris, met een iets hogere zuurgraad waardoor je speeksel aanmaakt en de spijsvertering op gang komt. Je maag bereidt zich voor op het eten dat nog gaat komen! Frisse witte wijn is ook een ideale wijn tijdens feestjes. Frisse witte wijn is licht verteerbaar en je zit er niet zo snel ‘vol’ van. Deze wijnsoort combineert ook goed met kleine borrelhapjes.

Frisse witte wijn bewaren

Frisse en fruitige witte wijnen kun je het best maximaal 1 jaar bewaren en daarna opdrinken. Dan is deze wijnsoort op zijn lekkerst! Frisse witte wijn kun je het best schenken tussen de 8 en de 10 graden. Leg de fles wijn 3 uur in de koelkast, en hij heeft de perfecte temperatuur. Zet een aangebroken fles witte wijn in de koelkast. Een droge witte wijn blijft zo nog ongeveer 4 dagen op smaak. Ruik en proef altijd even voordat je de wijn gaat inschenken. Ruikt de wijn zuurder? Dan kun je hem het beste niet meer drinken.