witte wijn

Witte wijnsoorten

Kies jij voor fris, vol of zoet?

Witte wijnen verdelen wij in de categorieën frisse witte wijn, volle witte wijn en zoete witte wijn. Vanuit deze smaaktypen kan je eindeloos combineren met de lekkerste recepten. Het is handig om te weten wat jouw favoriete smaaktype is, of waar je op dit moment zin in hebt. Dat helpt je op weg om straks de lekkerste wijn-spijscombinaties te maken. Eet smakelijk!

Frisse witte wijnen

De smaak van een wijn wordt bepaald door verschillende factoren: de druif, het klimaat, de bodem en de invloeden van de wijnmaker. Weet je in welke wijnlanden en -streken het klimaat koel is? En van welke druiven je frisse witte wijnen kan maken? Dit helpt je al een heel eind op weg om een frisse witte wijn te kiezen. De bekendste druiven waar je een frisse witte wijn van kan maken zijn sauvignon blanc, grüner veltliner en riesling. In een frisse witte wijn spelen de smaken van wit fruit, citrusvruchten, groene kruiden, bloemen en gras een belangrijke rol. Wat is jouw favoriete frisse witte wijn?

Alles over frisse witte wijnen

Volle witte wijnen

Een volle witte wijn geeft tonen van geel of tropisch fruit, maar kan ook rijpingsaroma’s bevatten van eikenhout, zoals vanille, kokos of karamel. Een volle witte wijn herken je aan het mondgevoel. Dat is rond en soms zelfs een tikje vettig. Druiven die bekend staan om hun volle karakter zijn chardonnay, viognier en pinot blanc. Maar even zo belangrijk zijn de keuzes die de wijnmaker maakt tijdens het productieproces. Die bepalen voor een groot gedeelte de uiteindelijke smaak van de wijn. Daarnaast kan je je bedenken dat een wijn uit een warm klimaat een voller karakter heeft dan een wijn uit een koel klimaat. Daag jezelf uit en proef eens twee wijnen naast elkaar: een frisse en volle. Bijvoorbeeld van dezelfde producent, of uit eenzelfde land of streek.

Alles over volle witte wijnen

Zoete witte wijnen

De laatste categorie witte wijnen bestaat uit de zoet en lichtzoete witte wijnen. De zoetheid van een wijn wordt simpelweg bepaald door de hoeveelheid restsuikers per liter die zich in de wijn bevinden. Hoe meer suikers, hoe zoeter de wijn. Maar net zo belangrijk zijn de zuren die in de wijn zitten. Die houden de smaak van de wijn namelijk in balans. Een (licht)zoete wijn kan gemaakt worden op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door niet alle suikers in het druivensap om te zetten in alcohol. Dan krijg je automatisch een wijn met een laag alcoholpercentage. De wijnmaker kan er ook voor kiezen om ingedroogde druiven te gebruiken of om tijdens het productieproces extra alcohol toe te voegen, waardoor de vergisting van de suikers eerder stopt en er een zoete wijn overblijft.

Alles over zoete witte wijnen

Temperatuur van witte wijn

Wat is de juiste temperatuur van witte wijn? De ideale temperatuur van witte wijn ligt tussen de 10 en 12 graden. De koelkast staat meestal op 4 tot 6 graden, dus het is verstandig om de witte wijn al eerder uit de koelkast te halen voordat je hem gaat schenken.

  • Frisse, fruitige witte wijnen: 8-10 graden (3 uur koelen)
  • Volle, aromatische witte wijnen: 10-12 graden (1,5 tot 2 uur koelen of een half uurtje van tevoren uit de koelkast)

Witte wijn bewaren

Hoe lang kun je een open fles witte wijn bewaren? Onder invloed van zuurstof verandert een geopende fles wijn van smaak. Daarom kun je witte wijn na openen niet extreem lang bewaren. Zet een aangebroken fles witte wijn in de koelkast. Een droge witte wijn blijft zo nog ongeveer 4 dagen op smaak, een zoete witte wijn tot 5 dagen. Ruik en proef altijd even voordat je de wijn gaat inschenken. Ruikt de wijn zuurder? Dan kun je hem het beste niet meer drinken.

Hoe lang kun je ongeopende fles witte wijn bewaren?

  • Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar
  • Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar
  • Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar