Viognier

Viognier

Witte wijn: bloemig, zacht, vol en rijk

Viognier is vergelijkbaar met chardonnay. Maar dan is viognier een stuk bloemiger en heeft de druif milde zuren. Dat geeft hem een romig, vol en rijk mondgevoel. Niet verwonderlijk, want viognier kent zijn thuisbasis in de warme Rhônevallei. Tegenwoordig is de druif populairder dan ooit en vind je hem over de hele wereld.

Paspoort Viognier

Smaaktype
Drink je viognier, dan drink je een volle witte wijn. Hij heeft een bloemig karakter en een rijke en romige stijl.

Waar komt viognier oorspronkelijk vandaan?
De Rhône, om precies te zijn het subgebied Condrieu. Ooit was viognier bijna volledig uitgestorven. Tegenwoordig is hij niet meer aan te slepen.

En waar staat viognier nog meer aangeplant?
Vanuit de Rhône verhuisde viognier eerst naar de Languedoc. Vervolgens werd hij een echte wereldreiziger: van Australië tot Zuid-Afrika en van Chili tot Argentinië.

Wat proef je in viognier?
Nectarine, perzik en abrikoos. Maar ook kamperfoelie, rozen en marsepein. Indien de wijn op hout gerijpt heeft ook nog vanille.

Waar drink je viognier bij?
Bij exotische gerechten: Indiase curry, Pad Thai, tajine van kip of lam met rozijnen, zoete groenten zoals pompoen, zoete aardappel en pastinaak.

Voorbeelden van viognier wijnen:

  • Favoritos Classic Chardonnay-Viognier

Viognier: bloemig met body

Zet je viognier en chardonnay naast elkaar dan ontdek je al snel dat beide druiven volle witte wijnen opleveren die romig zijn met veel body en steenfruit, zoals perzik of abrikoos. Het grote verschil is echter dat viognier een stuk bloemiger is, met tropisch fruit en zelfs een hint van honing. Daarnaast heeft viognier zachtere zuren, waardoor de wijn een vriendelijk, romig en rijk karakter krijgt. Deze twee druiven doen het samen uitstekend in de blend. Maar viognier is ook een druif die uitstekend kan soleren. Ooit was de druif bijna uitgestorven, maar inmiddels is viognier bezig aan een tweede leven. Over de hele wereld vind je viognier terug in de wijngaard. Van Frankrijk en Italië, tot Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Bij welke gerechten drink je viognier?

Schenk viognier gerust bij gerechten met veel smaak en kruiden, of eigenlijk vooral specerijen. Veel mensen denken dat je bij een Indonesische rijsttafel een biertje moet drinken, vanwege de rijkdom aan smaken. Maar juist in dit soort gevallen komt het bloemige en rijke karakter van viognier perfect tot zijn recht. Schenk hem gerust bij Aziatische gerechten uit Indonesië, Thailand, India, China of Japan. Ook een klassieke combinatie is gebakken coquille omwikkeld met serranoham. Zo zie je, met viognier kan je alle kanten op. Van rijsttafel tot curry en van dim sum tot woknoodles. Ook met pittige gerechten heeft viognier geen enkele moeite. Het romige karakter van de wijn lijkt je mond zelfs een beetje te blussen.