Verdicchio

Verdicchio

Frisse Italiaanse wijn met een klein bittertje

Verdicchio is een Italiaanse druif, die zijn oorsprong kent in het gebied Le Marche. Je spreekt de naam van deze druif uit als “ver-dik-kie-jo”. Niet te verwarren met de Spaanse verdejo. Verdicchio is verfrissend, strakdroog en herkenbaar aan zijn kleine bittertje, die de wijn uitstekend doet combineren met Italiaanse gerechten.

Paspoort Verdicchio

Smaaktype
Eigenzinnig, karaktervol, verkwikkend en levendig. Herkenbaar aan zijn strakke zuren en een schoon mondgevoel.

Waar komt verdicchio oorspronkelijk vandaan?
Verdicchio dei Castelli di Jesi is het beroemdste beschermde herkomstgebied van Italië, waarvan de wijn wordt gemaakt van verdicchio.

En waar staat verdicchio nog meer aangeplant?
In andere Italiaanse subgebieden. Voornamelijk in Le Marche of in de nabijgelegen streek Abruzzo.

Wat proef je in verdicchio?
Citroen, groene appel (granny smith), amandelen en vers gehakte Italiaanse tuinkruiden zoals dille, basilicum, salie en oregano.

Waar drink je verdicchio bij?
Bij Italiaanse voorgerechten. Denk aan salades, bruschetta met tomaat of een carpaccio van tonijn. Ook heerlijk bij garnalen of pastagerechten met vis.

Voorbeelden van verdicchio wijn: 

  • Terrazzano Verdicchio dei Castelli di Jesi

Hoe herken je een verdicchio?

Verdicchio is een druif met levendige zuren. Die zorgt ervoor dat je een schoon mondgevoel krijgt als je hem drinkt. Ideaal om als aperitief te drinken of bij een voorgerecht. Het levert frisse witte wijnen op, die je uitnodigen om een volgende slok te nemen. In de Italiaanse streek Le Marche vind je in de buurt van de lokale hoofdstad, Ancona, de DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi. Een beschermd herkomstgebied dat zich volledig heeft toegelegd op de productie van witte wijnen gemaakt van de druif verdicchio. Wist je dat wijnen gemaakt van verdicchio ook uitstekend kunnen rijpen? Het zijn de aanwezige zuren in de wijn, die ervoor zorgen dat je deze heerlijke ‘opdrinkwijn’ ook nog enkele jaren kan wegleggen.

Welke gerechten passen goed bij verdicchio?

Dankzij zijn kruidige karakter van dille, salie, oregano en basilicum is verdicchio bijna altijd veroordeeld tot Italiaanse gerechten om mee te combineren. En diezelfde lekkere frisse kruiden mogen dan ook terugkomen in de recepturen van de gerechten. Denk maar eens aan een klassieke salade caprese, maar ook een carpaccio van tonijn of een pasta vongole. Daarnaast combineert verdicchio uitstekend met een tempura van groenten. En ook bij een pizza bianca is verdicchio de ideale match. Het licht bittere amandeltoontje in de wijn is prettig om te combineren bij gerechten met amandelen, walnoten of pijnboompitten. En dankzij de smaak van salie kan je verdicchio zelfs schenken bij saltimbocca. Meer Italiaans wordt het niet!