Verdejo

Verdejo

Tropische frisse wijn uit Spanje

Verdejo is een inheemse Spaanse druif die onlosmakelijk verbonden is met het wijngebied Rueda. Verwar hem niet met verdicchio, want die komt uit Italië. Ondanks dat het in het midden van Spanje uitzonderlijk heet kan worden, ontdek je verrassende frisheid in een verdejo: ’s nachts oogsten is het geheim van de wijnmakers.

Paspoort Verdejo

Smaaktype
Verrassend fris, met een tropische touch. Verdejo is een aromatische druif en dat betekent dat zijn geur het glas uit knalt.

Waar komt verdejo oorspronkelijk vandaan?
Het Spaanse wijngebied Rueda ligt ongeveer 200 kilometer ten noorden van Madrid. Het is de thuisbasis van verdejo.

En waar staat verdejo nog meer aangeplant?
Met name in La Mancha. Dit is het grootste wijngebied ter wereld en ligt midden in Spanje. Buiten Spanje kom je verdejo niet zo veel tegen.

Wat proef je in verdejo?
Verfrissende appels, tropische vruchten zoals mango en ananas. Maar ook venkel en salmiak. Aanwezig, aromatisch en verkwikkend.

Waar drink je verdejo bij?
When it grows together, it goes together. Dit is dus de ideale wijn om te schenken bij Spaanse specialiteiten zoals tapas en paella.

Voorbeelden van verdejo wijnen: 

  • Arbol de Vida – Verdejo
  • Nava Rueda Verdejo

Waar komt verdejo vandaan?

In het Spaanse wijngebied Rueda mogen de wijnmakers gebruik maken van verschillende druiven. Naast verdejo vind je er ook de druiven viura en sauvignon blanc. Verdejo wordt gezien als de grote kwaliteitsdruif die het gebied op de kaart heeft gezet. In het midden van Spanje is er sprake van zeer hete zomers. En toch worden de verdejo-wijnen gerekend tot de frisse wijnen. Het geheim van de wijnmakers is om de druiven ’s nachts of in de vroege ochtend te oogsten. De druiven worden met gekoeld transport naar de bodega gebracht. En tijdens het wijnmaken wordt de temperatuur van het druivensap nauwlettend in de gaten gehouden. Dit alles om ervoor te zorgen dat de wijn zijn frisheid behoudt.

Welke gerechten passen goed bij verdejo?

Verdejo is een van de meest populaire witte druiven van Spanje. En dat is niet voor niets. Deze druif combineert namelijk perfect met typisch Spaanse gerechten. Vanwege zijn stuivende karakter is verdejo een echte tapaswijn. Heerlijk bij allerlei verschillende kleine Spaanse hapjes zoals de lokale schapenkaas manchego, calamares of Spaanse bereidingen van vis of schaal- en schelpdieren. Ook bij rijstgerechten, zoals bijvoorbeeld een paella is verdejo een geweldige keuze. Het maakt niet uit of je de paella met kip of met vis bereidt. Allebei is ook geen probleem voor verdejo. Dankzij zijn sterke geur en aromatische expressie is dit een wijn die nergens voor terug deinst.