tempranillo

Tempranillo

Spaanse druif met vele bijnamen

Tempranillo is een belangrijke druif. Het is de beroemdste druif waar Rioja en Ribera del Duero van worden gemaakt. In Spanje en Portugal staat hij wijdverspreid aangeplant, maar buiten het Iberisch schiereiland kom je hem niet zo vaak tegen. Zou het kunnen komen doordat hij in ieder gebied weer een andere naam krijgt?

Paspoort Tempranillo

Smaaktype
Met tempranillo kan je alle kanten op. Over het algemeen levert hij medium rode wijnen op, afhankelijk van de mate van houtrijping.

Waar komt tempranillo oorspronkelijk vandaan?
Rioja is het beroemdste herkomstgebied voor tempranillo, hoewel je hem eigenlijk overal in Spanje tegenkomt.

En waar staat tempranillo nog meer aangeplant?
Naast Rioja vind je hem in Ribera del Duero, La Mancha en Toro. En natuurlijk over de grens in Portugal onder de naam ‘arragonez’.

Wat proef je in tempranillo?
Rode kersen, rijpe pruimen, zwarte bramen en indien gerijpt op eikenhout: tonen van vanille, specerijen, tabak en kokos.

Waar drink je tempranillo bij?
Spaanse specialiteiten zoals serranoham, maar ook tapas en stoofschotels met kip, lams- of varkensvlees. Gerechten met specerijen zoals komijn.

Voorbeelden van tempranillo wijn: 

  • Estola Reserva Tinto
  • Finca de Labarca Rioja tino

Cencibel, Tinta del Toro of Arragonez

Tempranillo is de onbetwiste kersenkampioen uit Spanje. De naam tempranillo is een verwijzing naar het vroegrijpe karakter van de druif. In Catalunya vind je hem onder de naam cencibel: letterlijk ‘hazenoog’, wat dan vervolgens weer een verwijzing is naar de donkere verschijning van de druif. In Ribera del Duero noemen ze hem tinta del país en in Toro heet hij tinta del Toro. In Portugal verschijnt hij onder de naam roriz of arragonez. Wijnmakers kiezen ervoor om deze wijn niet, kort of lang te laten rijpen op eikenhouten vaten. Tempranillo geeft rode wijnen met een medium body. Hoe langer hij rijpt op hout, hoe zachter de tannines van de wijn worden.

Bij welke gerechten drink je tempranillo?

In Spanje verschijnt tempranillo bij bijna alle gerechten op tafel. Juist vanwege de verschillende stijlen waarin je deze wijn kan vinden is tempranillo een echte alleskunner. Oplopend in duur van rijping vind je deze ‘tinto’ op de markt als joven (letterlijk ‘jong’), crianza, reserva of gran reserva. De jonge varianten schenk je enigszins lichtgekoeld bij serranoham of bij tapas. De rijpere stijlen zijn geweldig om te schenken bij een stoofschotel met kip, lams- of varkensvlees met specerijen, zoals komijn, gerookt paprikapoeder of bij gepofte knoflook. In het kort kan je onthouden: heeft het gerecht een link met Spanje? Dan kan je er ongetwijfeld tempranillo bij schenken.