syrah

Syrah

Ook wel bekend als shiraz

Syrah is een veelzijdige druif die wel tegen een stootje kan. Met zijn donkere schil levert hij krachtige wijnen op, waarin je vaak specerijen herkent. Syrah staat in de nieuwe wereld beter bekend onder zijn alias shiraz. Je komt hem tegen als monocépage (wijn gemaakt van één druif), in de blend en zelfs als rosé.

Paspoort Syrah

Smaaktype: 
Stevig, donker en stoer. Zowel de rode als de rosé wijnen gemaakt van syrah zijn karaktervol met een aangename specerijentoets.

Waar komt hij oorspronkelijk vandaan?
In de noordelijke Rhône soleert hij, terwijl het gebruikelijk is om hem te blenden in de zuidelijke Rhône.

En waar staat hij nog meer aangeplant?
Syrah speelt een belangrijke rol in Zuid-Amerikaanse wijnlanden zoals Chili en Argentinië. Onder de naam shiraz is het de nationale trots van Australië.

Wat proef je?
Cassis, bramen en zwarte bessen. Ook specerijen zoals kruidnagel, peperkoek en versgemalen zwarte peper. Dierlijke tonen van leer.

Waar drink je hem bij?
Gerechten die hoog op smaak zijn. Dus gemarineerde spareribs, vlees van de barbecue, gegrilde groenten, kruidige stoofschotels, spicy food of wild.

Stevige jongen, die syrah

syrah

Maak je een wijn van uitsluitend syrah, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een stevige rode wijn. In de blend kun je nog alle kanten op. Denk maar eens aan de wereldberoemde zuidelijke Rhône appellatie Châteauneuf-du-Pape. Hier is het gebruikelijk om syrah te blenden met andere druiven uit de streek zoals bijvoorbeeld grenache en mourvèdre. Dat voorbeeld van blenden wordt in nieuwe wereld wijnlanden gevolgd. Daar krijgt syrah – vaak onder de naam shiraz – gezelschap van malbec, cabernet sauvignon of merlot. Het maakt niet uit met welke druiven je syrah blendt: zijn karaktervolle stevigheid herken je terug in al zijn wijnen. En zelfs rosé met syrah heeft altijd een eigenwijs stukje stevigheid.

Krachtig combineren met syrah

Syrah (of shiraz) staat aangeplant in de heetste wijngaarden ter wereld. Voor deze druif absoluut geen probleem, want met zijn stevige, donkere schil weerstaat hij de kracht van de zon. Die kracht proef je terug in stevige tannines, die op hun beurt weer vragen om uitgesproken smaken aan tafel. Gebruik je veel specerijen in de keuken? Geen probleem voor syrah: die kan wel tegen een stootje. Ook langzaam ingetrokken smaken van een stoofschotel combineren perfect met het peperige karakter van syrah. Lekker dus bij kruidige gerechten met kardemom, peper, kruidnagel, nootmuskaat, foelie of kaneel. Syrah doet het goed bij gemarineerd vlees zoals spareribs, maar ook gegrilde T-bone, Mexicaanse burrito en gerechten uit de Midden-Oosterse keuken combineren perfect met deze eigenzinnige druif.

Hoe smaakt een syrah?

Wat zijn de kenmerken van een syrah (shiraz)? De syrah druif geeft stevige rode wijnen die donkerrood, bijna paars van kleur zijn. De wijn is donkerder dan een cabernet sauvignon en heeft een pittige en peperachtige nasmaak. Door de dikke schil van de syrah druif heeft de druif veel tannine in zich. Om deze smaak iets te verzachten wordt hij lang op hout gerijpt. Deze wijn heeft veel body en kun je scharen onder de zwaardere rode wijnen. Verder is de wijn te herkennen aan verschillende fruitaroma’s, zoals de blauwe en zwarte bes. Soms kun je ook smaken herkennen als tabak, rook, peper en chocolade.

Waar komt de syrah vandaan?

De geschiedenis van de syrah druif begon in zuidoost-Frankrijk, in het Rhône-gebied. Rond 1990 werd de syrah steeds populairder wereldwijd. Dit kwam omdat de wijnen uit de Bordeaux-streek steeds duurder werden. De syrah druif kwam onder de aandacht in Australië. Door de Australische uitspraak werd de naam ‘Syrah’ veranderd naar ‘Shiraz’. De syrah en de shiraz zijn dus dezelfde druifsoort, maar dan anders uitgesproken en geschreven.

Voorbeelden van Syrah wijnen

  • La Casa de Bio Cabernet-Syrah
  • Casa de Campo Malbec-Syrah
  • Sensas Rosé Grenache-Syrah
  • Stoney Creek Shiraz-Grenache-Petit Verdot