sherry

Sherry soorten

Kies de beste sherry

Port, sherry en vermouth zijn drie versterkte wijnsoorten. Sherry komt altijd uit het Zuid-Spaanse Andalusië en komt op de markt in verschillende stijlen. In de jaren ’70 van de vorige eeuw was sherry ongelofelijk hip. Iedereen dronk het. Tegenwoordig heeft sherry te kampen met een sterk verouderd imago. Terecht of niet?

Wat is sherry?

sherry wijn

De naam sherry is een Engelse verbastering van de plaatsnaam Jerez, dat is gelegen in het zuiden van Spanje. Ter plaatse maakt men versterkte wijn die jarenlang rijpt in eikenhouten vaten en die wordt geschonken bij de lunch, de tapas en het diner. Dankzij de toevoeging van brandewijn heeft sherry een alcoholpercentage dat varieert van 15 tot 22%. Meestal is sherry (net als bij port overigens) een blend van verschillende oogstjaren. De wijn rijpt dan in een ‘solera systeem’. Dit betekent dat de wijn jaarlijks een vat opschuift. Zodoende worden verschillende oogstjaren met elkaar gemixt en krijg je een smaakconsistente wijn. Sherry is veelzijdig en verschijnt op de markt in verschillende soorten.

Verschillende soorten sherry

Voor iedereen is er wel een sherry te vinden. Maar welke sherry is jouw persoonlijke favoriet? Manzanillo en Fino zijn sherry’s die wel op vat rijpen, maar het vat wordt niet volledig gevuld. Hierdoor krijg je aan de bovenkant van de wijn een laagje gist. Dit noemt men ‘flor’ en geeft een droge en zilte smaak aan de wijn. Breekt de flor-laag? Dan krijgt de sherry een donkerdere kleur. En dus ook een andere stijl: Amontillado, Palo Cortado of Oloroso. Wordt sherry gemaakt van de druiven pedro ximénez (PX) of moscatel (muscat), dan krijg je een zoete stijl. De beroemdste donkergekleurde sherry’s met een alcoholpercentage dat varieert van 15 tot 20% zijn Pale Cream, Medium en Cream.

Wat eet je bij sherry?

Misschien denk je bij sherry niet meteen aan het maken van bijzondere wijn-spijscombinaties. Maar sherry kan een handige joker zijn in je wijnkelder. Sommige ingrediënten of gerechten laten zich namelijk niet gemakkelijk combineren met wijn. Denk maar eens aan haring (Hollandse nieuwe), chocolade, olijven, artisjok of kappertjes. Ingrediënten waar sherry wel raad mee weet. Het leuke van sherry is dat je er eindeloos mee kan combineren. En daarbij komt dat je sherry zowel voor het eten kan schenken als aperitief, als na het eten als after dinner drink. Een glas PX heeft een motorolie-achtige structuur en bevat ongelooflijk veel restsuikers. Het is een beroemde combinatie met nagerechten met chocolade.

Voorbeelden van sherry:

  • Osborne Medium Sherry
  • Osborne Pale Dry Sherry