Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Knallend fris en aromatisch

De druif sauvignon blanc is razend populair. Met zijn aromatische karakter knalt hij je glas uit. Hij is fris, licht en zuiver. En dat maakt sauvignon blanc tot een van de meest populaire borrelwijnen ter wereld. Maar ook aan tafel staat hij z’n mannetje mits je de juiste gerechten vindt die perfect combineren met deze druif.

Paspoort Sauvignon Blanc

Smaaktype: 
Fris, licht en crispy. Dat is ook de reden waarom een wijnmaker sauvignon blanc zelden in contact brengt met hout.

Waar komt hij oorspronkelijk vandaan?
Sauvignon is een van de toegestane druiven van Bordeaux, maar ook in de Loire zijn wijnmakers gespecialiseerd in deze druif.

En waar staat hij nog meer aangeplant?
Waar zullen we beginnen…? Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Maar ook in Oostenrijk, Noord-Italië en zelfs in Australië.

Wat proef je?
Groene appel, citroen en vers gemaaid gras. De Nieuw-Zeelandse stijl staat juist bekend om limoen, passievrucht en groene asperge. Hoe dan ook: altijd sterk geurend.

Waar drink je hem bij?
Bij de borrel, Aziatische gerechten zoals sushi of spring rolls, salades (bij voorkeur met geitenkaas), lichte bereidingen van vis en schaal- of schelpdieren.

De wilde witte

passievrucht

De naam sauvignon blanc is afgeleid van het Franse woord ‘sauvage’, wat zoiets betekent als ‘wild’ of ‘woest’. En dat karakter past volledig bij deze druif, die erom bekend staat dat hij extreem geurig is. Sauvignon blanc knalt je glas uit en is eigenlijk vrijwel altijd een frisse witte wijn. Het is de klassieke tegenhanger van chardonnay. Want met zijn verkwikkende tonen van groene appel, citroen en verse groene kruiden is sauvignon blanc een perfect aperitief. De Franse stijl van sauvignon blanc uit de Loire is strak, licht en klassiek. Terwijl de uitbundige nieuwe wereld stijl het beste tot zijn recht komt in de herkenbare Nieuw-Zeelandse variant met exotische tonen van passiefruit, limoen en kiwi.

Van borrel tot salade

salade

Het prettige van sauvignon blanc is dat je er niet altijd wat bij hoeft te eten. Op zichzelf biedt deze frisse witte wijn namelijk ook voldoende plezier, dankzij zijn grote aromatische kwaliteiten. Kort gezegd: sauvignon blanc is de ideale borrelwijn. Serveer je hem toch aan tafel? Zorg er dan voor dat je er gerechten bij serveert, die mooi samengaan met de frisheid van de wijn. Denk maar eens aan een groene salade met geitenkaas. Of wat dacht je van lichte bereidingen van witvis, garnalenspiesen of pasta met verse schelpen en peterselie. Ook bij gerechten uit de Aziatische keuken komt sauvignon blanc goed tot zijn recht. Wordt het Japans, Indonesisch, Koreaans of Thais? Sauvignon blanc kan het lachend aan.

Wat zijn de kenmerken van een sauvignon blanc?

De sauvignon blanc is een heldere, lichtbleke wijn met een groene glans. Je kunt een sauvignon blanc herkennen aan de frisse, droge en ietwat zure smaak. Een fruitige en frisse wijn met hinten van gras, groene appel en kruisbessen. Of alle alle sauvignon blanc’s hetzelfde smaken? Nee. De smaak wordt grotendeels beïnvloed door het klimaat – koud of warm.

Wat is het verschil tussen sauvignon blanc en chardonnay?

Sauvignon blanc en chardonnay zijn de populairste witte wijn soorten ter wereld. Maar wat is het verschil tussen deze twee wijnen? Beide wijnsoorten zijn fruitig, maar totaal verschillend. Sauvignon blanc heeft meer zure vruchten in zich, zoals citrus en groene appel. Bovendien is sauvignon blanc frisser en kruidiger van smaak. Chardonnay wijnen hebben daarentegen een lagere zuurgraad en bevatten zoeter fruit, zoals ananas en mango. De smaak van chardonnay is juist romig en zacht.

Voorbeelden van Sauvignon blanc wijnen:

  • Jean Sablenay Sauvignon Blanc
  • I Am Sauvignon Blanc
  • Indomita Sauvignon Blanc
  • Hau Matao Sauvignon Blanc