Stevige rode wijn soorten

Stevige rode wijn soorten

Krachtig, vol en rijk van smaak

Bij de stevige rode wijnen is de meeste vorm van subtiliteit inmiddels wel verdwenen. Veel kracht, veel smaak en veel tannines. Dit zijn wijnen waar je je tanden in kan zetten. Eetwijnen waar je ook een stevig gerecht tegenover zet. Zet je schrap en houd je goed vast. Maak kennis met de zware jongens.

Wat is stevige rode wijn?

druiven

Hoe komt het dat de ene rode wijn steviger is dan de andere? Het antwoord zit hem in de tannines. Bij het maken van rode wijn krijgt de wijn zijn kleur door het (kleurloze) sap van de druiven in contact te brengen met de schillen, de pitjes en in sommige gevallen ook de takjes van de druiven. Deze bepalen de mate van tannines in de wijn. De ene druif heeft simpelweg een dikkere en donkerdere schil dan de andere. Heeft een druif een dikke en donkere schil? Dan kan je hem als wijnmaker aanplanten in hete klimaten. Veel zon geeft automatisch ook veel suikers aan de druif. Die door de alcoholische vergisting weer worden omgezet in alcohol. Donkere druiven in hete gebieden geven dus stevige rode wijnen met veel kracht, alcohol en tannines. En laat dat nou net perfect combineren met stoofschotels, spareribs en gegrild rood vlees.

Wat proef je in stevige rode wijn?

specerijen

Veel van alles. Veel donker fruit, veel alcohol, veel tannines en veel invloeden van het gebruikte hout. Drink je een stevige rode wijn? Dan moet je je schrap zetten. Verwacht een overvloed aan zwart fruit zoals cassis, zwarte bessen, bramen en zwarte kersen. Maar ook tonen van vanille, pure chocolade, koffie en zwarte peper. Daarnaast proef je allerlei specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Voor een stevige rode wijn moet je even gaan zitten. Het liefste aan tafel met goed gezelschap. Het zijn vooral de krachtige tannines in een stevige rode wijn die schreeuwen om gecombineerd te worden met gerechten die rijk van smaak zijn. Ontdek welke gerechten het beste samengaan met stevige rode wijnen. En combineer erop los.

Welke druiven zitten er in stevige rode wijn?

De bekendste druiven met een donkere schil zijn malbec, syrah en cabernet sauvignon. Ze zijn stuk voor stuk beroemd geworden in Frankrijk, maar inmiddels staan ze aangeplant in wijngaarden over de hele wereld. En dan het liefste in warme – of soms zelfs hete – gebieden. Malbec komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk, maar is inmiddels de nationale druif van Argentinië, waar hij met passie gecombineerd wordt met de plaatselijke asado (barbecue). Syrah staat ook wel bekend als shiraz. Deze druif heeft niet alleen een dikke donkere schil, maar levert ook kruidige en peperige wijnen op met cassistonen en leer. Cabernet sauvignon wordt net als malbec en syrah ook vaak geblend, maar speelt qua smaak altijd de hoofdrol. Zie je de naam van een of meerdere van deze druiven op een etiket staan? Maak dan je borst maar nat. Want dit levert stevige wijnen op.

Voorbeelden van stevige rode wijnen:

  • Sensas Cabernet-Syrah
  • Indomita Cabernet Sauvignon
  • Favoritos Classic – Cabernet Sauvignon Carmenere
  • Que Mas Shiraz

Welke rode wijn is stevig?

De naam zegt het al: een stevige rode wijn is geconcentreerd van smaak. Voorbeelden van stevige rode wijnen zijn bordeaux, barolo, cabernet en rioja. De basis van een stevige rode wijn is een stevige druif. Deze druiven hebben vaak meer zon gezien dan andere druiven. Hoe meer zon een druif heeft gehad, hoe rijper de druif en hoe meer smaak. In stevige rode wijn vind je vaak ook hinten van stevig rood fruit, zoals bosbessen, bramen en kersen.

Rode wijn met kurk bewaren

Goed om te weten is dat een fles rode wijn met een schroefdop net zo lang bewaard kan worden als een fles met een kurk. Je kunt het best rode wijn bewaren in een koele, donkere ruimte met een hoge luchtvochtigheid, zoals een kelder. Je kunt rode wijn ook in een wijnklimaatkast bewaren. Heb je een wijnfles met kurk? Bewaar de fles dan liggend. Zo voorkom je dat de kurk uitdroogt. Een fles rode wijn kun je over het algemeen niet langer dan 3 dagen bewaren. De wijn komt namelijk in aanraking met zuurstof, en dat zorgt ervoor dat de wijn oxideert en verandert van smaak.