carpaccio

Soepele rode wijn soorten

Sappig, doordrinkbaar en licht

Soepele rode wijnen zijn ook wel plezierwijnen. Licht verteerbare wijnen waarvan de fles opeens op is. Ze zijn sappig, op het fruit gemaakt en verrassend doordrinkbaar. Ideaal als aperitief of aan tafel bij lichte bereidingen van vlees. Laat je inspireren door de vele gerechten die goed samengaan met soepel rood.

Wat is soepele rode wijn?

borrelplank

Het is een misverstand dat je steeds stevigere wijnen gaat drinken, naarmate je meer over wijn weet. Integendeel. Enkele van ’s werelds meest begeerde wijnen staan juist bekend om hun frisheid, elegantie en raffinement. Ben je daarnaar op zoek in een wijn? Dan voelt de categorie soepele rode wijnen als thuiskomen voor jou. Deze wijnen komen van wijngaarden met een koel klimaat. Vanwege een noordelijke ligging (op het noordelijk halfrond), een verkoelende zeewind of vanwege aanplant op grote hoogte. Deze wijnen drink je bij lichtvoetige vegetarische gerechten, kip of witvlees. Ook heerlijk om licht gekoeld te schenken bij de borrel. En daar mag je dan gerust een bordje charcuterie of een lekker kaasje bij serveren.

Wat proef je in soepele rode wijn?

kersen

Licht rood zomerfruit is het herkenbare aroma van soepele rode wijnen. Denk dan aan aardbeien, frambozen en rode kersen. Maar ook aalbessen, cranberries en granaatappel. Vaak is een soepele rode wijn op het fruit gemaakt. Dat betekent dat de wijn niet in aanraking is geweest met eikenhouten vaten. Is dit wel gebeurd? Dan heeft de wijnmaker dat vaak met de grootst mogelijke voorzichtigheid gedaan. Per slot van rekening wil je niet dat de smaken van het hout (vanille, kokos en karamel) de overhand nemen. Drink je je soepele rode wijn graag licht gekoeld? Zet hem dan een half uur voordat je hem gaat schenken in de koelkast. Een serveertemperatuur van 14 tot 16 graden is ideaal.

Marillier Père & Fils Bourgogne Pinot Noir

Welke druiven zitten er in soepele rode wijn?

Een soepele rode wijn kun je herkennen aan de hand van de gebruikte druif. Het bekendste voorbeeld van een druif die soepel rood oplevert is pinot noir. Hij wordt ook wel ‘de diva van de wijngaard’ genoemd. Met zijn dunne en lichte schil kan pinot noir geen extreme hitte verdragen. Hij staat daarom standaard aangeplant in de koelere wijngaarden en -gebieden. Juist daar vind je ook andere druiven die soepel rood opleveren. Afhankelijk van de herkomst en de stijl van wijnmaken kan een merlot zowel soepele als medium rode wijnen opleveren. Een ander beroemd voorbeeld van een soepele rode wijn is de Italiaanse Bardolino uit de buurt van het Gardameer. Lichtvoetig, vriendelijk en makkelijk drinkbaar.

Voorbeelden van soepele rode wijnen:

  • Marillier Père & Fils Bourgogne Pinot Noir

Wat is een goede zachte rode wijn?

Ben je op zoek naar een soepele, zachte rode wijn? Dan is de merlot iets voor jou. De merlot druif kan afkomstig zijn uit Frankrijk, Italië, Australië, Chili of de Verenigde Staten. Een rode wijn met een soepele smaak is vaak lichtrood van kleur met een fruitig karakter. De wijn heeft een zacht en romig smaakpalet, waardoor het een toegankelijke rode wijn is. Een perfecte wijn waar beginnende wijndrinkers rode wijn mee leren drinken. Een andere bekende soepele, zachte rode wijnsoort is pinot noir. Deze wijnsoort is subtiel en aangenaam. Pinot noir geeft een lichte tot medium body aan een wijn met fruitige smaken van kersen, framboos en aardbei, en soms wat kruidige geuren.

De beste rode wijn voor stoofperen

Wat is de beste rode wijn voor stoofperen? Wil je zelf stoofperen maken? Lekker! De beste rode wijn die je kunt gebruiken voor stoofperen is een soepele, fruitige rode wijn. Kies bijvoorbeeld een merlot of pinot noir. In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert (dit gebeurt er als je de stoofperen kookt). Wanneer je rode wijn toevoegt, worden de peren extra rood!