rode wijn vlees

Medium rode wijn soorten

Niet te vol en niet te licht: precies goed

Een medium rode wijn heeft van alles wat. Een beetje tannines, geen overdreven hoog alcoholpercentage, een mix van rood en zwart fruit, maar ook wat kruiderij in de vorm van specerijen, drop en laurier. Eigenlijk kun je met deze wijnen alle kanten op. Culinaire alleskunners waarmee je combineert naar hartenlust.

Wat is medium rode wijn?

rosbief

Een medium rode wijn is een wijn zonder uitschieters. Nog altijd makkelijk drinkbaar, maar niet zo licht als een soepele rode wijn. En zeker niet zo zwaar als een stevige rode wijn. Het grote voordeel van medium rode wijnen is dat ze geschikt zijn om te schenken voor een breed publiek. Zorg er dus voor dat je er standaard wat flessen van in huis hebt. Want met zulke allemansvrienden maak je iedereen blij. Dit zijn de wijnen die je kan opentrekken zonder dat er kamervragen worden gesteld. Schenk ze met een gerust hart bij alle soorten vlees. Van kip tot rund. En denk niet te moeilijk. Want bij een oer-Hollandse gehaktbal misstaat een medium rode wijn ook niet. Zo maak je in een handomdraai van een simpele maaltijd een gezellig diner.

Wat proef je in medium rode wijn?

kersen

Het is niet zo moeilijk om te bedenken. Als een soepele rode wijn bekend staat om zijn aroma’s van licht rood fruit. En een stevige rode wijn vooral tonen heeft van zwart fruit. Dan is het geen rocket science om te bedenken dat je in een medium rode wijn zowel rood als zwart fruit kan herkennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbeien, blauwe bessen, donkere pruimen en kersen. Maar ook de smaak van drop, laurier en specerijen zijn herkenbaar in medium rood. Dankzij gematigde tannines kan je deze wijnen schenken bij allerlei verschillende gerechten. Experimenteer erop los en ontdek wat jouw favoriete wijn-spijscombinatie is met een medium rode wijn.

Welke druiven zitten er in medium rode wijn?

Merlot is het schoolvoorbeeld van een druif die zogenaamd middle of the road is. Hij doet het goed in een gematigd klimaat. Niet te heet en niet te koel. En datzelfde gematigde karakter komt ook tot uitdrukking in zijn smaak. Een prettige mix van rood en zwart fruit. Niet alleen bij merlot kan je dit herkennen, maar ook bij de meest aangeplante druif van Italië: sangiovese. Dit is de druif die naam en faam verdiend heeft in het Toscaanse Chianti. In Spanje draait alles om tempranillo. Daar kan je als wijnmaker ook alle kanten mee op. Voed je hem op met een bescheiden houtgebruik? Dan krijg je een medium rode wijn die culinair ongelofelijk breed inzetbaar is.

Voorbeelden van medium rode wijnen: 

  • Park Villa Merlot
  • Sensi Chianti DOCG
  • Finca Labarca Rioja

Wat is de meest gangbare medium rode wijn?

Rode wijnen kun je onderverdelen in drie soorten: soepele rode wijn, medium rode wijn en stevige rode wijn. Een soepele rode wijn is een toegankelijke wijnsoort. Wil je een medium rode wijn serveren? Die herken je vaak aan een hoger tannine-gehalte en een iets hoger alcoholpercentage. Ook de donkere rode fruitsoorten zijn kenmerkend voor een medium rode wijn. Probeer eens een cabernet sauvignon, een mooie gangbare medium rode wijn.

Op welke temperatuur schenk je rode wijn?

Het is algemeen bekend dat rode wijn op kamertemperatuur bewaard moet worden. De gemiddelde kamertemperatuur is tussen de 18 en 21 graden. Toch wordt rode wijn vaak ook teruggekoeld om de smaken beter tot zijn recht te laten komen. Op deze temperaturen kun je rode wijn het beste schenken.

  • Soepele rode wijn: 14-16 graden
  • Zoete rode wijn: 16-18 graden
  • Medium rode wijn: 16-18 graden
  • Stevige rode wijn: 16-18 graden