rode wijn

Rode wijn soorten

Kies de beste rode wijn

Op zoek naar jouw favoriete rode wijnsoort? Binnen de rode wijnen maken we onderscheid in de categorieën soepele rode wijn, medium rode wijn en stevige rode wijn. Hartstikke handig, want zo kun je ontelbaar veel wijn-spijscombinaties maken. Welke soort rode wijn is jouw persoonlijke favoriet? Als je weet in welke categorie je moet zoeken, dan ben je al een heel eind op weg. Laat je inspireren!

Soepele rode wijnen

aardbei framboos

Er zijn oneindig veel verschillende rode wijnen. Je kunt de smaak van de wijn selecteren op basis van de hoogte van het alcoholpercentage, de mate van tannines en de keuze van de wijnmaker om de wijn wel of niet op eikenhouten vaten te laten rijpen. Is een rode wijn makkelijk drinkbaar? Lichtvoetig en sappig met de nadruk op het fruit? Dan praten we over een soepele rode wijn. De druiven die een wijnmaker kan gebruiken om een soepele rode wijn te maken zijn bijvoorbeeld pinot noir, grenache en in sommige gevallen merlot. In deze wijnen proef je vooral tonen van rood fruit zoals aardbei, framboos, aalbes en granaatappel. Welke soepele rode wijn is jouw favoriet?

Alles over soepele rode wijn

Medium rode wijnen

sangiovese

Drink jij graag een rode wijn die niet te stevig is, maar ook niet te licht? Dan moet je bij de categorie medium rode wijnen zijn. Dit zijn de allemansvrienden. Wijnen waarin je zowel elegantie als karakter kunt vinden. Je herkent ze qua smaak aan de mix van rood en zwart fruit. Bosvruchten, bessen en pruimen. En in sommige gevallen ook rijpingsaroma’s van het hout waarmee de wijn in contact is geweest. Je proeft dan vanille, kokos en in sommige gevallen rokerige tonen. De bekendste druif die medium rode wijnen oplevert is merlot. Maar ook tempranillo (de belangrijkste druif van Rioja) en sangiovese (de nationale trots van Italië) leveren wijnen op in de categorie medium. Dit is ook een perfecte categorie om mee te starten. Proef een medium rode wijn en bedenk dan of je liever een soepelere of een stevigere rode wijn wil.

Alles over medium rode wijn

Stevige rode wijnen

Kan een rode wijn jou niet zwaar genoeg zijn? Drink jij je rood het liefst met mes en vork in de aanslag? Dan passen de stevige rode wijnen het beste bij jou. Dit is de categorie wijnen met veel van alles. Veel alcohol, veel tannines, veel zonuren, veel kracht en vaak ook veel houtgebruik. Powerhouses, blockbusters of krachtpatsers worden ze ook wel genoemd. De druiven die wijnmakers hiervoor gebruiken, zijn bijvoorbeeld malbec, syrah en cabernet sauvignon. Vaak worden deze druiven aangeplant in hete gebieden. Met hun donkere en dikke schil kunnen ze uitstekend tegen de zon. Het levert een donkergekleurde wijn op met zwart fruit, zoals cassis, bramen en zwarte bessen. Daarnaast proef je specerijen, drop, koffie en chocolade in stevige rode wijnen.

Alles over stevige rode wijn

Rode wijn bewaren

Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is – afhankelijk van het soort wijn – zo’n 2 tot 10 jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen het lekkerst als je ze binnen 3 jaar opdrinkt. Je kunt het best rode wijn bewaren in een koele, donkere ruimte met een hoge luchtvochtigheid, zoals een kelder. Heb je een wijnfles met kurk? Bewaar de fles dan liggend. Zo voorkom je dat de kurk uitdroogt. Over het algemeen is het goed om een geopende fles rode wijn niet langer dan 3 dagen te bewaren. De wijn komt namelijk in aanraking met zuurstof, en dat zorgt ervoor dat de wijn oxideert en verandert van smaak.

Is rode wijn gezond?

Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond. Rode wijn bevat alcohol en is daarmee niet gezond te noemen. Rode wijn bevat gemiddeld de meeste calorieën van de verschillende wijnsoorten. Er zitten 123 kilocalorieën in 1 groot wijnglas (150ml) rode wijn.