Riesling

Riesling

De Duitse ‘koning der druiven’

Riesling heeft een lange weg te gaan. Deze druif heeft te kampen met een lastig imago. In Duitsland, waar riesling de dienst uitmaakt, heeft men jarenlang de focus gelegd op goedkope en zoete rieslings. Maar daar komen moderne wijnmakers nu van terug: met strakdroge en loepzuivere wijnen met geweldige zuren.

Paspoort Riesling

Smaaktype
Eigenlijk kan je met riesling alle kanten op. Van puur, zuiver en fris wit, tot een rijkere stijl, waarin je ook altijd een zoetje proeft.

Waar komt riesling oorspronkelijk vandaan?
Duitsland. Hier wordt riesling gezien als de ‘koning der druiven’ en staan de beste wijngaarden aangeplant met riesling.

En waar staat riesling nog meer aangeplant?
In de Franse Elzasstreek, Oostenrijk, Noord-Italië en over de hele wereld. Wel altijd in koelere (sub)gebieden.

Wat proef in riesling?
Appel, citrusfruit, steenfruit zoals perzik, tropische vruchten zoals mango en papaja. Riesling heeft prachtige zuren en kan uitstekend de mineraliteit van de wijngaard doorvertalen naar je glas.

Waar drink je riesling bij?
Bij gerechten met een fris element. Wat dacht je bijvoorbeeld van een céviche. Salades met een frisse dressing, mosselen of schaaldieren. En natuurlijk zuurkool.

Voorbeeld van riesling wijn: 

  • J. Meyer – Riesling

Hoe smaakt Riesling?

Zinderende zuren, daar staat riesling om bekend. Die zuren krijgt de druif dankzij een lang rijpingsseizoen aan de druivenstok. Vandaar dat riesling ook altijd staat aangeplant in een koel klimaat. En om die zuren enigszins in balans te houden, kiest de wijnmaker er vaak voor om ook nog wat restzoet in de wijn te laten. Doet de wijnmaker dit niet? Dan heb je een strakdroge riesling te pakken: fris wit. Heeft de wijn nog wat restsuikers? Dan is er sprake van een zoete wijn. Op deze manier is er altijd een riesling te vinden die bij je past. De meeste riesling komt uit Duitsland, maar het klimaat in Oostenrijk en in het Franse wijngebied de Elzas is ook uitermate geschikt voor de aanplant van riesling.

Bij welk gerecht drink je riesling?

Riesling combineert het beste bij gerechten waarin je ook frisse zuren terug proeft. Denk maar eens aan een frisse salade. Maar ook gerechten waarbij je citrusvruchten gebruikt zoals citroen, limoen, grapefruit of sinaasappel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Duitse specialiteiten zoals een zuurkoolschotel of gerechten met varkensvlees of worstjes. Ook bij mosselen, lichte bereidingen van vis of garnalen is riesling een goede keuze. Riesling is daarnaast samen met pinot blanc een druif die perfect combineert met Hollandse asperges. De aanwezige zuren maken het zelfs mogelijk om riesling te schenken bij smaakvolle gerechten uit de Aziatische keuken.