port

Port soorten

Kies de beste port

In de Portugese Douro vallei groeien de druiven waar port van wordt gemaakt. Door de toevoeging van extra alcohol krijgt deze wijn een hoog alcoholpercentage van rond de 20%. Daarnaast is port zoet. Een zoete, versterkte wijn, die altijd afkomstig is uit Portugal. Bij port maken we onderscheid in Ruby, Tawny en White.

Verschillen in port soorten

porto

Drink je een rode port? Dan drink je een Ruby of een Tawny. De Ruby herken je aan zijn intense paarse kleur. Ruby rijpt altijd op grote vaten. Hierdoor heeft de port weinig contact met het hout en komt er een minimale hoeveelheid zuurstof bij de port. Bij een Tawny rijpt de port juist op kleine vaten. Hierdoor heeft de wijn veel contact met het hout en komt er relatief veel zuurstof bij de wijn. Het gevolg hiervan is dat een Tawny zijn kleur verliest. Tawny betekent dan ook zoiets als ‘taankleurig’: de wijn is dan ook oranje-bruin. In een Ruby proef je intense fruitsmaken van bramen, cassis en pruimen. Maar ook krenten en gedroogde dadels. Een Tawny heeft juist een nootachtig aroma van amandelen en walnoten met gedroogde vijgen en tonen van tabak en specerijen.

Wanneer schenk je welke port?

port

Vanwege zijn intense fruitige aroma’s is een Ruby de ideale keuze bij blauwe kazen. Maar ook bij de rest van de kaasplank kan je hem prima schenken. Een Ruby wordt ook wel gedronken als aperitief. Probeer ook eens een glas Ruby port bij nagerechten met chocolade. Tawny combineert juist goed met nagerechten of taartjes met noten. Schenk je Tawny bij kazen? Dan zal je proeven dat die het best combineert met gerijpte bergkazen zoals comté of gruyère. Normale Ruby of Tawny is een blend van verschillende oogstjaren. Komt een Ruby of een Tawny uit slechts één uitzonderlijk goed oogstjaar? Dan wordt dit vermeld op het etiket van de fles. Een Ruby met oogstjaarvermelding is een Vintage Port en een Tawny met een jaartal heet Colheita.

Portonic: de revival van witte port

Tegenwoordig is witte port populairder dan ooit. Dan komt onder andere door de heerlijke cocktail portonic. De receptuur voor deze feestelijke en verfrissende cocktail is eenvoudig. Neem een groot glas met ijs en vul deze met 1 deel witte port en 2 delen tonic. Garneer je portonic met een schijfje citroen en een takje verse munt. Heerlijk bij olijven of gerookte amandelen. De portonic heeft qua smaak net zo’n fris karakter als de gin & tonic. Alleen dan heeft de witte port ‘slechts’ 20% alcohol. Daar schenk je met gemak nog een tweede glas van in. Je schenkt de portonic bij de borrel of als aperitief, dus voorafgaand aan een heerlijke maaltijd. Witte port wordt gemaakt van lokale witte druiven zoals malvasia, gouveio en rabigato.

Voorbeelden van port:

  • Sea Lord Port Ruby
  • Sea Lord Port Tawny
  • Sea Lord Port White
  • Sabrina Port Ruby