Pinot Noir

Pinot Noir

Lichte rode wijn met subtiele elegantie

Pinot noir is een rode wijn en wordt ook wel de diva van de wijngaard genoemd. Deze druif is lastig te verbouwen voor de wijnmaker. Maar als het je lukt om hier goede wijn van te maken, dan heb je goud in handen. Pinot noir staat bekend om zijn lichtvoetige elegantie. Wijnen die je moet leren drinken. Soepel, licht en subtiel.

Paspoort Pinot Noir

Smaaktype
Elegant, lichtvoetig en subtiel. Met aardse tonen en licht rood zomerfruit. Lekker om licht gekoeld te schenken.

Waar komt pinot noir oorspronkelijk vandaan?
Pinot noir is de belangrijkste blauwe druif van de Bourgogne. Enkele van ’s werelds duurste wijnen komen hier vandaan.

En waar staat pinot noir nog meer aangeplant?
In Duitsland onder de naam spätburgunder of in Oostenrijk als blauburgunder. Altijd in koele klimaten, want pinot noir houdt niet van hitte.

Wat proef je in pinot noir?
Aardbeien, frambozen, rode kersen. Maar ook herfstige tonen van mos, bosgrond, paddenstoelen en truffel. Staat bekend om zijn lichte tannines.

Waar drink je pinot noir bij?
Bij gerechten met een aardse smaak zoals paddenstoelen, wortels, pastinaak en bietjes. Maar ook bij charcuterie of witvlees zoals kip, kalf of varken.

Voorbeelden van pinot noir wijnen:

  • Njoy Pinot Noir
  • Marillier Père & Fils Bourgogne Pinot Noir

Licht en elegant rood

pinot noir

Pinot noir is het schoolvoorbeeld van een druif die lichte en elegante rode wijnen oplevert. De reden hiervoor is zijn lichtgekleurde en dunne schil. Die geeft de wijn maar weinig tannines. Zacht, soepel en makkelijk drinkbaar. En daardoor ook de ideale wijn om wat koeler te schenken. 14 tot 16 graden is de ideale schenktemperatuur voor pinot noir. Zet hem gerust een half uur voor je hem drinkt in de koelkast. Die lichte schil is meteen ook de reden dat je als wijnmaker pinot noir alleen kan aanplanten in een koel (sub)klimaat. Je vindt hem daardoor veelal in noordelijke wijngebieden van Europa. Denk aan de Bourgogne, Duitsland en Oostenrijk. In nieuwe wereld wijnlanden vind je pinot noir in de koele gebieden. Vaak in de buurt van een zee of oceaan.

Wat eet je bij pinot noir?

De herfstige tonen van pinot noir geven deze soepele rode wijn een aards karakter. De geuren van mos, vallende herfstbladeren en truffel combineren perfect met ingrediënten die aan de grond of onder de grond groeien. Denk maar eens aan paddenstoelen, pompoen, bietjes of vergeten groenten zoals pastinaak. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien. De lichte tanninestructuur van pinot noir maakt dit namelijk de perfecte wijn om te combineren met gerechten met witvlees. Kip is dan the usual suspect, maar ook bij kalkoen, kalfs- of varkensvlees is pinot noir een graag geziene gast aan tafel. Licht gekoeld kan je pinot noir zelfs schenken bij ‘vleesachtige’ vis: denk aan een zalmmoot, zwaardvis of een verse tonijnsteak.