pinot grigio

Pinot Grigio

Populaire Italiaanse variant van pinot gris

Pinot grigio is een witte wijn en is over de hele wereld een hit. Is het vanwege zijn eenvoudige uitspraak? Is het vanwege zijn veelzijdige karakter? Of is het vanwege zijn toegankelijke smaak? De meeste pinot grigio komt uit Italië. Maar eerlijk is eerlijk: deze populaire druif staat tegenwoordig over de hele wereld aangeplant.

Paspoort Pinot Grigio

Smaaktype
Medium bodied, toegankelijk en kruidig. Pinot grigio zit qua volheid precies tussen sauvignon blanc en chardonnay in.

Waar komt Pinot grigio oorspronkelijk vandaan?
Onder de naam pinot gris komt hij uit de Elzas. Pinot grigio kent zijn thuisbasis in Noord-Italië: Friuli, Trentino en Alto-Adige.

En waar staat Pinot grigio nog meer aangeplant?
Populair is een understatement. Pinot grigio is inmiddels een ware wereldreiziger en komt nu ook uit Argentinië, Chili, Roemenië en Moldavië.

Wat proef je in pinot grigio?
Gele appel, rijpe peren en snoepjesachtige zuurtjes. Pinot grigio is kruidig en heeft vaak een typisch bittertje en een aangename structuur.

Waar drink je pinot grigio bij?
Niet alleen bij de borrel, maar ook bij spicy food. Denk aan Aziatische gerechten zoals sushi, krabkoekjes of visgerechten met een pittige saus.

Voorbeelden van pinot grigio wijnen: 
  • I Am Pinot Grigio
  • I Am Pinot Grigio Rosé
  • NJOY Pinot Grigio
  • NJOY Pinot Grigio Blush

De geschiedenis van pinot grigio

pinot grigio

De druif pinot gris komt eigenlijk uit de Bourgogne (vandaar dat hij in Duitsland grauburgunder wordt genoemd), maar staat tegenwoordig veel meer aangeplant in de Elzas. Hier wordt hij gerekend tot de edele druivenrassen. Dezelfde druif wordt in Italië pinot grigio genoemd. En inmiddels is de Italiaanse variant populairder dan het Franse origineel. In eerste instantie stond pinot grigio aangeplant in het relatief koele noorden, waar hij dankzij koele bergwinden een fris karakter krijgt. Inmiddels vind je deze druif in heel Italië: van Friuli tot Sicilië. En ook in andere landen staat pinot grigio tegenwoordig veelvuldig aangeplant. In Oost-Europa, maar ook in andere continenten, zoals Zuid-Amerika en Australië.

Wat eet je bij pinot grigio?

Qua body zit pinot grigio precies tussen het frisse karakter van sauvignon blanc en het volle romige karakter van chardonnay in. De gulden middenweg. Bovendien is pinot grigio kruidig en heeft het vaak een klein bittertje, waardoor deze druif perfect combineert met (voor)gerechten uit de Italiaanse keuken. De kruidigheid van pinot grigio kan bovendien pittigheid aan. En dat maakt pinot grigio de gedoodverfde favoriet bij spicy food. Van Aziatische gerechten met wasabi en sambal, tot Mediterrane gerechten met Spaanse pepers. De fruitigheid van deze druif maakt pinot grigio ook de ideale doordrink-borrelwijn. Een echte allemansvriend. Bovendien heerlijk bij vis of schaal- en schelpdieren. Behalve fris wit wordt er van pinot grigio ook rosé gemaakt.