Pinot Blanc

Pinot Blanc

Een volle, rijke en fruitige witte wijn

Deze druif komt uit de pinot-familie net als pinot noir en pinot grigio. Qua smaak is hij vergelijkbaar met chardonnay, maar dan heeft hij zachtere zuren. Pinot blanc is de ideale druif om gerechten met groenten een podium te geven. En niet onbelangrijk: het is een van de weinige wijnen die goed gaan met ei.

pinot blanc

Paspoort Pinot Blanc

Smaaktype
Pinot blanc levert volle witte wijnen op, die barstensvol fruit zitten. Ze zijn heerlijk als aperitief en gastronomisch breed inzetbaar.

Waar komt pinot blanc oorspronkelijk vandaan?
Eigenlijk uit de Bourgogne, maar de Elzas is het gebied dat we direct koppelen aan de herkomst van pinot blanc.

En waar staat pinot blanc nog meer aangeplant?
Onder de naam weissburgunder vind je hem in Duitsland. In Italië heet hij pinot bianco. En in Spanje kan je hem vinden als pinot blanco.

Wat proef je in pinot blanc?
Gele appel, rijpe peren, perzik, lychee en amandelen. Pinot blanc is rond, zacht en vol. Hij laat een filmend laagje achter in je mond.

Waar drink je pinot blanc bij?
Groenten! De ideale wijn voor vegetariërs. Heerlijk bij asperges, zuurkool en gerechten met avocado. Gaat ook goed met eieren (quiche) en natuurlijk bij vette vis, zoals zalm.

Voorbeelden van pinot blanc wijnen: 

  • J. Meyer Pinot Blanc

Pinot blanc: full bodied en mega-fruitig

De verwarring met pinot blanc en chardonnay wordt vaak gemaakt. Beide druiven zijn namelijk vol, rond en zacht. Misschien is pinot blanc nog nét iets fruitiger van karakter. Zijn zachte zuren maken dit een wijn, die uitermate toegankelijk is. Vriendelijk van karakter en heerlijk doordrinkbaar. De oorsprong van pinot blanc ligt net als die van chardonnay in de Bourgogne, maar daar staat hij nog maar mondjesmaat aangeplant. In de Elzas kom je echter niet om deze druif heen. Pinot blanc is daar de meest aangeplante druif. Je vindt hem in allerlei varianten: van strakdroog tot lichtzoet. Ook in Duitsland is pinot blanc een belangrijke druif. Dit familielid van pinot noir en pinot grigio wordt in Duitsland ook wel weissburgunder genoemd.

Welk eten past bij pinot blanc?

Veganisten, vegetariërs en flexitariërs opgelet! Pinot blanc is een echte groente-vriend. Deze druif laat groenten shinen op je bord. Zorg dus dat je hier altijd een fles van in huis hebt. Heerlijk bij gerechten met avocado of bij een zuurkoolschotel. Pinot blanc is in het voorjaar altijd extra populair. Het is namelijk een topkeuze bij het witte goud: Hollandse asperges. En ook met Pasen komt deze wijn vaak op tafel. Vooral omdat hij zo goed combineert met gerechten met ei, zoals quiche. De rest van het jaar serveer je pinot blanc bij visgerechten met een vetje. Denk aan (gerookte) zalm, gefrituurde kabeljauw of in de boter gebakken witvis. Ook bij zachte, romige kazen kun je pinot blanc schenken.