mousserende wijn

Mousserende wijn soorten

Kies de beste mousserende wijn

Met mousserende wijnen maak je een statement. Open een fles en je creëert gelijk een bijzonder moment. Deze bubbelwijnen zijn fris, licht en elegant. Heerlijk om een avond mee te beginnen. Maar ook uitstekend geschikt voor een lunch of gewoon een borrel. Er is altijd wel een reden te bedenken om met elkaar te proosten.

Wat is mousserende wijn?

mousserende wijn

Mousserende wijn is een wijn waarin je de bubbels proeft. Wist je dat de bubbels automatisch ontstaan bij de productie van wijn? Bij het omzetten van de druivensuikers in alcohol ontstaat CO2: koolstofdioxide, ook wel koozuurgas genoemd. De beroemdste bubbelwijn ter wereld is zonder enige twijfel champagne. Maar alleen de wijnen die uit het Noord-Franse Champagnegebied komen, mogen ook daadwerkelijk champagne heten. Inmiddels is champagne zo’n begrip in de wereld van wijn, dat we het ook vaak gebruiken voor andere mousserende wijnen. Laat ze het in de Champagnestreek maar niet horen… De druk op een champagnefles kan oplopen tot 6 bar. Gelijk aan een vrachtwagenband. Dat verklaart gelijk het stevig soort fles dat wordt gebruikt.

Verschillende soorten bubbels

bubbels

Naast champagne heb je nog veel andere soorten mousserende wijn. In bijna ieder wijngebied worden ook wel bubbelwijnen gemaakt, maar overal heet het anders. Al was het maar omdat de naam champagne beschermd is. Zo noemen ze het in Duitsland sekt, in Zuid-Afrika vonkelwyn en in andere Franse wijngebieden crémant. En dan heb je ook nog prosecco en cava. Prosecco komt uit Italië. Heeft vaak minder druk dan champagne en is fruitig, lichtvoetig en makkelijk drinkbaar. Cava komt uit Spanje en wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne: deze wijn krijgt dus een tweede vergisting op de fles. Crémant komt uit alle Franse gebieden behalve champagne, bijvoorbeeld uit de Elzas, Loire, Bourgogne of Jura.

Dit wil je weten over bubbels

Champagne wordt standaard gemaakt van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier, terwijl cava juist wordt gemaakt van de Spaanse druiven macabeo, parellada en xarel-lo. Prosecco wordt gemaakt van de glera-druif. Het koolzuurgas in een mousserende wijn zorgt ervoor dat ze ook echt meer zuren bevatten. Dat proef je. Daarnaast kan je tonen ontdekken van appel, peer en perzik. Heeft een bubbelwijn een tweede gisting op fles gekregen, zoals champagne, cava of crémant, dan kan je ook gisttonen herkennen in de wijn: geroosterd brood, versgebakken croissantjes of deeg. De bubbels in mousserende wijnen maken je mond schoon. Zo word je klaargestoomd om aan tafel te gaan. Het feest kan beginnen!

Voorbeelden van mousserende wijnen: 

  • De Montpervier Champagne Brut
  • Gran Espanoso Cava Brut
  • Gran Espanoso Cava Demi-Sec
  • Tiresia Prosecco Frizzante