merlot

Merlot

De soepele allemansvriend

Merlot is een druif waar iedereen gek op is. Niet te uitgesproken, niet te vol, maar zeker niet te licht. De gulden middenweg. En dat maakt merlot de perfecte allemansvriend. Een wijn waar je alle kanten mee op kan. De ideale druif voor een huiswijn en een wijn die je gerust kan schenken op een feestje met veel gasten.

Paspoort Merlot

Smaaktype: 
Soepel, fruitig en makkelijk drinkbaar. Heerlijk om een 100% merlot te drinken, maar laat zich ook graag blenden.

Waar komt hij oorspronkelijk vandaan?
De rechteroever van de Bordeauxstreek. Speelt de hoofdrol in de beroemde appellatie Saint-Émilion.

En waar staat hij nog meer aangeplant?
Merlot is een echte wereldreiziger. Geliefd door wijnmakers en -drinkers. Daarom kom je hem tegen in o.a. Chili, Roemenië en Zuid-Afrika.

Wat proef je?
Pruimen, kersen, bessen, bramen en aardbeien. Maar ook vanille, paprika, mokka en tabak. Verkrijgbaar in een elegante fruitige stijl of als deftige houtgerijpte variant.

Waar drink je hem bij?
Zijn smaak is redelijk middle-of-the-road en dat maakt merlot een gastronomische alleskunner. Heerlijk bij paddenstoelen, biefstuk, pastagerechten met gehakt, worstjes en oude kaas.

Soepel of medium rood

Merlot wijnen kunnen soepel en fruitig zijn, maar afhankelijk van de manier waarop de wijn is gemaakt, kan merlot ook vallen onder de categorie medium rode wijnen. Komt de wijn in aanraking met hout? Dan is het vaak een medium rode wijn. De fruitige stijl merlot is dan juist weer een soepele rode wijn. Merlot staat bekend om zijn vriendelijke en aangename tannines. Hierdoor heeft merlot een sappige doordrinkbaarheid. Er is merlot op ieder niveau. Van eenvoudige instapper tot absolute topper. Wel eens gehoord van Château Pétrus? Drie keer raden van welke druif deze cultwijn wordt gemaakt. Inderdaad: deze wijn uit Pomerol wordt gemaakt van 100% merlot.

Gastronomisch veelzijdig

biefstukspies

Merlot is culinair breed inzetbaar. Je kan hem schenken als borrelwijn, maar ook gerust doordrinken aan tafel. Bijvoorbeeld bij gerechten met gehakt, kip of biefstukreepjes. Twijfel je welke rode wijn je moet schenken, omdat je meerdere soorten eten tegelijkertijd hebt, bijvoorbeeld bij tapas of gourmet? Dan is merlot de ideale wijn voor jou. En juist doordat merlot zo’n gastronomische veelzijdigheid heeft, kan je hem combineren met gerechten uit allerlei verschillende keukens. Zowel bij de Franse, de Spaanse als de Italiaanse keuken misstaat merlot niet. En dan hebben we het nog niet eens gehad over typisch Hollandse gerechten zoals een slavink, stamppot of gewoon een blokje oude kaas.

Hoe smaakt een merlot?

Wat zijn de kenmerken van een merlot? Een merlot is een rode wijn met een intense smaak met fruitige aroma’s van kersen, pruimen en bessen. Je kunt ook de smaak van chocolade tegenkomen in een merlot wijn. Heb je een wat oudere merlot? Dan kun je ook een aardse smaak herkennen. Komt de merlot druif uit een koel klimaat? Dan smaakt de wijn fris en pittig, met een fruitige hint van rode bes.

Wat is het verschil tussen merlot en cabernet sauvignon?

Op het eerste gezicht kunnen merlot wijnen en carbernet sauvignon wijnen erg veel op elkaar lijken. Beide wijnen zijn afkomstig van de cabernet franc en behoren tot de meest populaire druivensoorten ter wereld. Maar toch zijn er een heleboel verschillen tussen beide rode wijnen. Merlot is over het algemeen een meer toegankelijke rode wijn. Merlot is zachter en subtieler van smaak en heeft minder tannines. De cabernet sauvignon staat daarentegen bekend als een volle, stevige rode wijn met veel tannines. De cabernet sauvignon bevat vaak ook een hoger alcoholpercentage.

 

Voorbeelden van merlot wijnen

  • Favoritos Classic – Merlot
  • Que Mas Merlot
  • Jean Sablenay Merlot
  • Park Villa Merlot