Malbec

Malbec

De stoere held van Argentinië

Met zijn fruitige karakter en zijn stevige tannines is malbec een druif die tegenwoordig de dienst uitmaakt in het Argentijnse Mendoza. Maar ook in de rest van Zuid-Amerika is hij een graag geziene gast. Vaak soleert hij als ‘single variety wine’, maar ook in de blend staat malbec zijn mannetje als stevige rode wijn.

Paspoort Malbec

Waar komt Malbec oorspronkelijk vandaan?
Eigenlijk uit de Franse streek Cahors, maar tegenwoordig is de populariteit van malbec uit Mendoza veel groter.

En waar staat Malbec nog meer aangeplant?
Het Argentijnse Mendoza is de nieuwe thuishaven van deze druif. Je vindt hem ook in Chili, Zuid-Afrika en in Frankijk als hulpdruif in Bordeaux.

Wat proef je in Malbec?
Pruimen, bramen, viooltjes en tabak. Komt de wijn uit de nieuwe wereld? Dan mag je een fruitige stijl verwachten. In Frankrijk is malbec vaak wat tanninerijker en steviger.

Waar drink je Malbec bij?
Gegrild rood vlees van de barbecue, stoofschotels, gerechten uit de Latijns-Amerikaanse keuken zoals taco’s, fajita of chili sin carne.

Voorbeelden van Malbec wijnen: 

  • Hacienda Malbec

Fruitige stijl of klassieke stijl?

malbec druiven

Malbec was ooit een van de belangrijkste druiven van heel Frankrijk. Nog altijd kom je deze druif op veel verschillende plekken tegen, van de Loire en Bordeaux tot aan Cahors. Maar inmiddels heeft malbec een nieuw onderkomen gevonden in Argentinië. Daar heeft hij een ware heldenstatus verworven. De reden voor dit succes heeft alles te maken met het klimaat. Malbec-planten kunnen namelijk niet zo goed tegen de regen. Dan gaan de druiven rotten en daar is de wijnmaker niet blij mee. Maar aan weerszijden van de Andes is het vrijwel altijd droog. De druiven krijgen voldoende irrigatie door het smeltwater van de bergen. Het levert een complete nieuwe stijl malbec op: fruitig en toegankelijk in plaats van tanninerijk en gesloten.

Wat eet je bij Malbec?

malbec eten

Het is geen wonder dat malbec in Argentinië bezig is aan zijn tweede leven. De beroemde Argentijnse ‘asado’ zou je het beste kunnen omschrijven als een uit de hand gelopen barbecue. Grote stukken rundvlees, worstjes en nog meer gegrilde specialiteiten worden geserveerd bij dit absolute volksfestijn. Tsja, en daar hoort natuurlijk een wijn bij die tegen een stootje kan. Malbec is daar de uitgelezen druif voor. Dankzij zijn dikke en donkere schil levert hij automatisch stevige rode wijnen op met aanwezige tannines. Dat is precies wat je nodig hebt bij deze stoere kost. Ook heerlijk bij kruidige gerechten die een Latijns-Amerikaanse touch hebben. Malbec is een topkeuze bij Tex-Mex cuisine. Of wat dacht je van loaded nacho-chips?