Grüner Veltliner

Grüner Veltliner

De nationale trots van Oostenrijk

Grüner veltliner is een frisse jongen. In Oostenrijk zijn ze helemaal gek van deze druif en schenken ze hem bij bijna alles. Terecht want grüner veltliner wordt ook wel ‘de druif van het sommeliersdilemma’ genoemd. Weet je niet wat je moet schenken bij allerlei verschillende gerechten? Zet je joker in en schenk grüner veltliner.

Paspoort Grüner Veltliner

Smaaktype
Fris, levendig en fruitig. Strakdroog met aanwezige zuren, mineraliteit en altijd een herkenbaar peperig karakter.

Waar komt grüner veltliner oorspronkelijk vandaan?
Ongeveer een derde van alle Oostenrijkse wijngaarden staat aangeplant met grüner veltliner. Hiermee is dit de absolute nummer één van het land.

En waar staat grüner veltliner nog meer aangeplant?
Grüner veltliner en Oostenrijk zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mondjesmaat vind je hem in andere landen, bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland.

Wat proef je in grüner veltliner?
Groene appel, citroen, natte rivierstenen en witte peper. Maar ook de smaak van een ouderwetse zuurstok. Fris!

Waar drink je grüner veltliner bij?
Waarbij niet? In Oostenrijk schenken ze hem bij kaasfondue, Wiener Schnitzel, salades, spicy Asian food en bij vis, schaal- en schelpdieren.

Voorbeelden van grüner veltliner wijn: 

  • Green Grüner Veltliner

Hoe smaakt grüner veltliner?

oostenrijk wijn

De combinatie van grüner veltliner en Oostenrijk is een no-brainer. Verreweg de meeste grüner veltliner komt uit Oostenrijk. Bovendien is deze druif de meest aangeplante druif van het hele land. Ongeveer een derde van alle wijngaarden staat aangeplant met deze druif, die in Engeland ook wel groovy wordt genoemd. Groovy is een verbastering van het voor de Engelsen onuitspreekbare “Gru-V”. Deze bijnaam past ook eigenlijk perfect bij grüner veltliner. Want groovy, dat is hij: modieus en spannend. Dankzij zijn prachtige zuren, verfijnde mineraliteit en lichte peperigheid is dit een frisse witte wijn waar je je gasten mee verrast. Grüner veltliner drink je gekoeld op ongeveer 8 à 10 graden Celsius.

Wat eet je bij grüner veltliner?

In Oostenrijk weten ze het al jaren: met grüner veltliner kan je alle kanten op. Deze druif is zo veelzijdig, dat je er eindeloos mee kan variëren. Waar zullen we beginnen? Bij de borrel! Uitstekende keuze, maar ook aan tafel heb je aan grüner veltliner een goeie. Vanwege zijn mooie zuren contrasteert deze wijn perfect bij een kaasfondue of bij een Wiener Schnitzel. Maar ook spicy food of gerechten met veel specerijen kan grüner veltliner prima hebben. Van Indiase curry tot Thaise gerechten met garnalen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over salades, eindeloze variaties met vis of schaal- en schelpdieren. Geen wonder dat een beetje sommelier altijd een fles grüner veltliner koud heeft staan.