Grenache

Grenache

Wordt het rood of rosé?

Grenache is de Franse benaming voor garnacha. Deze druif is een echte wereldreiziger. Oorspronkelijk komt hij uit Spanje, maar in de Rhône heeft hij naam gemaakt. Inmiddels vind je hem over de hele wereld terug, onder andere in Australië en Zuid-Afrika. Je kunt hem blenden en hij is uitermate geschikt voor de productie van rosé.

Paspoort Grenache

Smaaktype
Fruitig, toegankelijk en kruidig. Je vindt grenache vaker als onderdeel van een blend dan als monocépage (wijn van één druif).

Waar komt grenache oorspronkelijk vandaan?
Onder de naam garnacha uit Catalunya. Grenache is de Franse benaming. Je vindt hem in de zuidelijke Rhône als belangrijkste druif van Châteauneuf-du-Pape.

En waar staat grenache nog meer aangeplant?
In de Languedoc en de Provence, waar er vaak rosé van wordt gemaakt. Maar ook in Zuid-Afrika, Australië en natuurlijk Spanje.

Wat proef in grenache?
Rood fruit zoals aardbei, framboos en zwarte kersen. Maar ook dropachtige tonen van zoethout, laurier en salmiak. En specerijen.

Waar drink je grenache bij?
Als rosé bij salades, bij steak tartare of gegrilde vis. De rode variant schenk je bij stoofschotels, gerechten met kip of pasta.

Voorbeelden van grenache wijnen: 

  • Mille Bisous XXX Grenache Rosé
  • Sensas Grenache-Syrah Rosé
  • Stoney Creek Shiraz-Grenache-Petit Verdot

Grenache blanc, gris of noir

Net als de druiven van de pinot-familie (pinot blanc, pinot gris en pinot noir) is grenache verkrijgbaar in verschillende soorten: grenache blanc voor uitsluitend witte wijnen, grenache gris voor lichte rosé-wijnen en grenache noir voor rosé of rood. Officieel heet de druif zelfs ‘grenache noir à jus blanc’: de blauwe druif grenache met zijn kleurloze sap. En omdat het sap kleurloos is, kan je er door een kort schilcontact rosé van maken. Kiest de wijnmaker voor een lang contact met de schillen van de druif, dan krijg je een rode wijn. Grenache wordt vaak geblend met syrah en mourvèdre, maar ook met andere druiven voelt grenache zich comfortabel in de mix.

Welke gerechten passen goed bij grenache?

Bij grenache proef je altijd gelijk het fruitige aroma van de druif. De rode wijnen waarin grenache een groot aandeel in de blend heeft, zijn dan ook vaak soepel of medium bodied. Bij rosé gemaakt van grenache ontdek je altijd aardbeien en frambozen in de smaak. Grenache rosé is een heerlijke combinatie bij salades, bijvoorbeeld een salade Niçoise. Ook lekker bij gerechten met rauw vlees zoals carpaccio of steak tartare. En natuurlijk bij vis of schaal- en schelpdieren is deze rosé een goede keuze. Rode grenache geeft de sappigheid aan de blend. Hoe meer grenache in de blend, hoe sappiger de wijn. En dat terwijl syrah (of shiraz) juist zorgt voor spierballen en krachtige tannines.

Recept: steak tartare