wijn

Chardonnay

De meest populaire witte druif ter wereld

Het is niet de vraag of je chardonnay kent, maar de vraag wat je ervan vindt. Chardonnay is namelijk de beroemdste witte druif ter wereld. Oorspronkelijk komt hij uit de Bourgogne, maar inmiddels is chardonnay een echte wereldreiziger. In wijnlanden over de hele wereld kom je deze druif tegenwoordig tegen.

Paspoort chardonnay

Smaaktype: 
Vol en rijk, maar chardonnay is eigenlijk de kameleon onder de druiven. Als wijnmaker kan je er alle kanten mee op.

Waar komt Chardonnay oorspronkelijk vandaan?
De Bourgognestreek in Frankrijk. Er is zelfs een plaatsje dat luistert naar de naam Chardonnay.

En waar staat Chardonnay nog meer aangeplant?
Eigenlijk overal ter wereld. Je vindt chardonnay in alle wijnlanden van Europa, maar ook bijvoorbeeld in Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en Australië

Wat proef je in Chardonnay?
Perzik, vanille en tropisch fruit als de wijn in contact is geweest met hout, maar bij Chablis is chardonnay juist fris en in de champagnestreek maken ze er zelfs mousserende wijn van.

Waar drink je Chardonnay bij?
Gerookte zalm, gegrilde kip, pasta carbonara, in de boter gebakken sliptong, varkenshaas, brie of camembert. Met chardonnay kun je eindeloos combineren.

Vol wit of fris wit?

chardonnay

Over het algemeen denken we bij het horen van de naam chardonnay aan een volle witte wijn. De wijnen die van deze druif gemaakt worden, krijgen vaak tijdens de rijping contact met eikenhout. Hierdoor ontstaat de smaak van vanille, boter en karamel in de wijn. Maar als wijnmaker kan je zelf kiezen hoe je je chardonnay maakt. Kies je voor een opvoeding zonder eiken? Dan krijg je een frisse(re) stijl. In nieuwe wereld wijnlanden wordt dit soort wijnen ook wel Chardonnay Unoaked genoemd. Chardonnay als frisse witte wijn is atypisch. Met als bekendste voorbeeld Chablis. Maar over het algemeen mag je een volle witte wijn verwachten als je een chardonnay neemt.

Chardonnay aan tafel

zalm chardonnay

Wijnen die worden gemaakt van de druif chardonnay zijn een graag geziene gast aan tafel. Juist door zijn volle en rijke karakter is chardonnay een wijn om te schenken bij wat vollere gerechten. Denk maar eens aan gerookte vissoorten zoals zalm, paling of makreel. Zelfs bij vleesgerechten zoals gegrilde kip, kalfsschnitzel of varkenshaasmedaillons in een champignonroomsaus komt deze wijn goed uit de verf. Serveer je chardonnay bij vegetarische gerechten? Kies dan groenten met een vol en romig mondgevoel. Bijvoorbeeld aubergine, artisjok of een stamppotje. Een klassieker om te serveren bij chardonnay is fish & chips. Kies je een chardonnay uit de Bourgogne of ga je juist voor een moderne stijl uit de nieuwe wereld?

Wat zijn de kenmerken van een chardonnay?

De chardonnay druif is een van de bekendste druivenrassen en zijn perfect geschikt voor witte wijnen en champagne. Een chardonnay kan wat frisser of juist wat voller van smaak zijn. Deze wijn laat altijd een zacht gevoel achter in de mond. Deze wijn staat bekend als een relatief droge, medium volle witte wijn met frisse tonen van peer, citrus, mango, ananas en appel. De Chardonnay druif geeft lichte, bleekgele wijnen met een zoetere fruittint. Als de Chardonnay gerijpt is op eikenhout, veranderen de fruitsmaken naar boter, karamel en vanille.

Wat is het verschil tussen chardonnay en sauvignon blanc?

Chardonnay en sauvignon blanc zijn de populairste witte wijn soorten ter wereld. Maar wat is het verschil tussen chardonnay en sauvignon blanc? Beide wijnsoorten zijn fruitig, maar totaal verschillend. Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en bevatten zoeter fruit, zoals ananas en mango. De smaak van chardonnay is romig en zacht. Sauvignon blanc heeft meer zure vruchten in zich, zoals citrus en groene appel. Bovendien is sauvignon blanc frisser en kruidiger van smaak.

Voorbeelden van chardonnay wijnen

  • Marillier Père & Fils Bourgogne Chardonnay
  • Que Mas Chardonnay
  • Hacienda Chardonnay
  • Park Villa Chardonnay