Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Dominant, krachtig en smaakvol

Net als merlot komt cabernet sauvignon oorspronkelijk uit Bordeaux. Hier is het ook gebruikelijk om deze twee druiven met elkaar te blenden. Waar merlot de soepele is van de twee, is cabernet juist dominant, krachtig en aanwezig. Hij is donker, stevig en vol en kan rekenen op fans over de hele wereld.

Paspoort Cabernet Sauvignon

Smaaktype: 
Intens en powerful. Deze druif wordt niet voor niets ‘King Cab’ genoemd. Hij is dominant en herkenbaar van smaak.

Waar komt hij oorspronkelijk vandaan?
De linkeroever van de Bordeauxstreek. De belangrijkste druif van de Médoc en in appellaties als Pauillac en Margaux.

En waar staat hij nog meer aangeplant?
In de beste wijngaarden van landen zoals Zuid-Afrika, Chili en Italië. Om als wijnmaker beroemd te worden, moet je goede cabernet kunnen maken.

Wat proef je?
Cassis, zwarte bessen, bramen en groene paprika. Maar ook minty tonen van eucalyptus, specerijen, zoals kruidnagel en nootmuskaat. Bij houtrijping ook geuren van vanille en tabak.

Waar drink je hem bij?
Biefstuk, Mexicaanse taco’s, chili con carne, entrecote, lamsrack, pittige merguezworstjes, paddenstoelenrisotto, gevulde paprika en oude of blauwe kazen.

Cabernet is altijd stevig rood

cabernet sauvignon

Rode wijn krijgt zijn kleur door contact met de schillen van de druiven. Hoe donkerder en steviger de schil, hoe krachtiger de wijn. Cabernet sauvignon is een schoolvoorbeeld van een druif met een dikke, bijna zwarte schil en doet het dus ook goed in warme gebieden. Wijnen van cabernet sauvignon hebben automatisch veel kleur en bevatten daarom ook veel stoere tannines. Cabernet is daarom altijd een stevige rode wijn: een echte eetwijn. Van oudsher is het gebruikelijk om cabernet sauvignon te blenden met andere druiven. Hij neemt dan altijd een dominante positie in de smaak van de blend. Traditioneel wordt cabernet geblend met merlot, cabernet franc of malbec. In de nieuwe wereld wijnlanden zoals Argentinië, Chili en Zuid-Afrika komt je ook blends met syrah (of shiraz) tegen.

Daar ga je even voor zitten

Het lijkt wel alsof wijnmakers altijd extra hun best doen als ze cabernet sauvignon maken. Deze wijnen zijn stevig, stoer en rijk. Ideale wijnen voor aan tafel. En dan mag je als kok ook best uitpakken. Cabernet houdt van grote stukken rood vlees. Het liefste bereid op open vuur. Liever vega of flexitarisch? Ook dan kies je voor grillsmaken. Wat dacht je van gegrilde aubergine, courgette of een maiskolf? Ook een stoofschotel combineert uitstekend met cabernet sauvignon. En dankzij zijn volle smaak kan je cabernet ook altijd op tafel zetten bij gerechten uit de Latijns-Amerikaanse keuken. En na de maaltijd geniet je nog uitgebreid na van deze wijn bij een stukje extra lang gerijpte kaas of bij blauwaderkazen, zoals roquefort of gorgonzola.

Hoe smaakt een cabernet sauvignon?

De cabernet sauvignon druif heeft een krachtige smaak en je vindt er vaak hinten van zwart fruit, chocolade, tabak en kruidige aroma’s in terug. Een cabernet sauvignon wijn rijpt op eikenhouten vaten. De tannines en zuren worden hierdoor verzacht, waardoor je een evenwichtige, volle rode wijn krijgt. De oorsprong van dit ras ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar wordt tegenwoordig op veel plaatsen verbouwd.

Wat is het verschil tussen een cabernet sauvignon en een merlot?

Op het eerste gezicht kunnen cabernet sauvignon wijnen en merlot wijnen erg veel op elkaar lijken. Beide wijnen zijn afkomstig van de cabernet franc en behoren tot de meest populaire druivensoorten ter wereld. Maar toch zijn er een heleboel verschillen tussen beide rode wijnen. De cabernet sauvignon staat bekend als een volle, stevige rode wijn met veel tannines. De cabernet sauvignon bevat vaak ook een hoger alcoholpercentage. Merlot is daarentegen over het algemeen een meer toegankelijke rode wijn. Merlot is zachter en subtieler van smaak en heeft minder tannines.

Voorbeelden van cabernet sauvignon wijnen

  • Jean Sablenay Cabernet Sauvignon
  • Indomita Cabernet Sauvignon
  • Que Mas Cabernet Sauvignon
  • Sensas Cabernet-Syrah