wijn

Wijn & Spijs

Combineer de lekkerste wijnen met bijpassende recepten

Met zoveel heerlijke wijnen is er altijd een ideale match te vinden bij jouw gerecht. Heb jij de wijn al in huis en kook je er een passend gerecht bij? Of selecteer je eerst een lekker recept, om daar vervolgens een wijn bij te vinden die naadloos aansluit? Hier vind je alle inspiratie om zelf als sommelier aan de slag te gaan. Proost!

Wordt het wit, rood of rosé?

wijn

De wereld van wijn is letterlijk en figuurlijk eindeloos. Kies jij voor witte wijn, rode wijn of ga je liever voor een rosé. Speciaal voor jou maken we hier onderscheid tussen frisse witte wijnen, volle witte wijnen en (licht)zoete witte wijnen. Ook bij rood heb je de keuze: wordt het een soepele rode wijn, medium rode wijn of juist een stevige rode wijn? Bekijk de rosé wijnen uit ons assortiment. Voor bubbels kies je een wijn uit onze selectie van mousserende wijnen. Je krijgt ook advies bij het kiezen van een port of een sherry. Zo zie je maar, voor alle soorten wijn ben je hier aan het juiste adres.

Eindeloos variëren met druiven

druiven

Wijn wordt altijd gemaakt van druiven, maar wist je dat er duizenden verschillende druivenrassen zijn? Je hebt vast wel eens gehoord van de beroemdste druiven ter wereld. Ze staan ook wel bekend als The Big Five: sauvignon blanc, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon en syrah. Stuk voor stuk namen van druiven die over de hele wereld staan aangeplant. Daarnaast zijn er ook druiven die meer gebonden zijn aan een specifiek gebied of land. Wat dacht je van grüner veltliner, verdejo, tempranillo en sangiovese. Je hebt witte en blauwe druiven. Van witte druiven kan je witte wijn of mousserende wijn maken. Alleen van blauwe druiven kun je rode wijn of rosé maken. Welke druif is jouw persoonlijke favoriet?

De basisregels

wijn en spijs

Je hoeft echt geen gediplomeerd sommelier te zijn om wijn met spijs te kunnen combineren. Houd je aan de volgende basisregels en je komt al een heel eind. Een klassieke regel is: wit bij vis en rood bij vlees. Maar houd ook rekening met de bereiding (is het rauw of gebakken), de bijgerechten (met gekookte groene asperges of met gekaramelliseerde worteltjes) en gebruikte smaakmakers zoals groene kruiden, specerijen of ingrediënten die een gerecht pittig maken (chili, peper of wasabi). Begint het je inmiddels al te duizelen? Onthoud: When it grows together, it goes together. Bij pasta of pizza schenk je natuurlijk iets Italiaans en tapas combineren het beste met Spaanse wijnen. Tenslotte: durf te doen. Experimenteer naar hartenlust. In het ergste geval heb je een lekker gerecht en een lekkere wijn die helemaal niet goed samengaan. Dan eet je eerst je bord leeg en drink je daarna je glas op.

Kipcocktail met avocado, kokos en mango

De druif grüner veltliner is de nationale held van Oostenrijk. Hij heeft een verfrissend groen karakter met appels, perensap, een klein wit pepertje en staat bekend om zijn aangename zuren. Juist daarom combineert hij zo goed met pittige gerechten. Maar ook tropisch fruit, avocado, kokos en groene kruiden kan deze culinaire alleskunner lachend aan.

Bekijk recept

Middenoosterse salade met watermeloen

De Sensas rosé komt uit het zuiden van Frankrijk en wordt gemaakt van de druiven grenache en syrah. Je proeft aardbei, framboos, kruiden en peper. En zelfs nog een hint van watermeloen. Geen wonder dat hij zo goed samengaat met een Middenoosterse salade op basis van watermeloen, feta, olijven en verse munt. Alsof ze voor elkaar gemaakt zijn!

Bekijk recept

Napolitaanse karbonade met ovengedroogde tomaten

Overal in Italië is de druif sangiovese een graag geziene gast, maar in Chianti is hij de onbetwiste nummer één. Met zijn levendige zuren en aroma’s van kersen en frambozen is deze Toscaan de perfecte match bij gerechten met tomaat. Eigenlijk is het een culinaire alleskunner die het beste tot zijn recht komt bij allerlei gerechten uit eigen land, zoals deze Napolitaanse karbonade.

Bekijk recept

Fruitsaladebakjes met mascarpone

Fruit combineert erg goed met mousserende wijn. De Spaanse mousserende wijn Gran Espanoso Demi Sec wordt gemaakt op dezelfde manier als een champagne. Dat wil zeggen dat de wijn een tweede gisting op fles krijgt. Net als bij champagne betekent Demi Sec dat de wijn lichtzoet van smaak is. Dat maakt de Gran Espanoso Demi Sec de ideale wijn voor bij nagerechten met fruit of bij gebakjes. Een veelzijdige lichtzoete cava.

Bekijk recept