chocolade recepten

Chocolade recepten

Maak de lekkerste chocolade recepten

Veel mensen zijn graag druk in de weer met chocolade recepten, of proberen zelfs chocolade te maken. Niet gek: chocolade is een superlekker ingrediënt om mee te werken. Je kunt er bovendien alle kanten mee op, van bakken met chocolade tot het bereiden van recepten met witte chocolade.

Voedingsfeiten

chocoladereep met notenpraline

Per 100 gram pure chocolade
kcal: 531
vet: 34 g
waarvan verzadigd: 20 g
eiwit: 6 g
koolhydraten: 47 g
waarvan suikers: 42 g
vezels: 7 g
magnesium: 89 mg
kalium: 400 mg
calcium: 50 mg
fosfor: 150 mg

Chocolade bewaren

chocoladekoekjes met pistache

Als het je lukt om chocolade te bewaren, doe dat dan in de verpakking op een droge plaats bij kamertemperatuur. Zo blijft de chocolade een aantal maanden prima van kwaliteit. Een te lage of juist te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat de chocolade wit uitslaat of korrelig wordt. Chocolade in de vriezer of koelkast bewaren is dus niet aan te raden! Chocolade uit de koelkast of vriezer ziet er niet zo lekker uit, maar hij is nog wel eetbaar.

Geen chocolade

witte chocolade blokken

Witte chocolade bestaat uit cacaoboter met melk en suiker. Er komt geen cacaopoeder aan te pas, waardoor het technisch gezien eigenlijk helemaal geen chocolade is! Dat neemt niet weg dat ook chocolade recepten van deze variant heerlijk langzaam wegsmelten op je tong…

Maak eens panna cotta van witte chocolade!

Wist je dat…

zelf chocolademelk maken recept

…volgens onderzoek smaak warme chocolademelk het beste smaakt uit een oranje beker? Die kleur geeft een warm en gezellig gevoel. Dus de volgende keer dat je een recept met chocolade klaarmaakt, serveer het op oranje servies!

Recept voor luxe chocolademelk

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Cacaobonen worden na de oogst met de zoetzure pulp uit de peul in de zon gelegd. Door deze fermentatie ontwikkelen ze extra smaak. Na het drogen worden de bonen gebrand en gemalen tot een cacaomassa. Die wordt gesplitst in rauwe cacaopoeder en -boter waarvan chocolade wordt gemaakt. Melkchocolade heeft minimaal een cacaogehalte van 32%. Bij pure chocolade is dit 54%, maar dat kan oplopen tot boven de 65% bij extra bittere chocolade!

Zelf chocolade maken? Een recept voor zelfgemaakte chocolade begint met cacaoboter en cacaopoeder, die je samenbrengt met o.a. suiker. Probeer het zeker een keer, want er gaat niets boven eigen chocolade!

 

Vroege chocolade recepten

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Deze groeien in grote peulen aan een cacaoboom, oorspronkelijk in Zuid-Amerika. Van deze bonen werd eerst alleen een bittere drank gebrouwen: het Mexicaanse ‘xocoatl’. Door Columbus werd de cacaodrank via Spanje in heel Europa bekend. De Nederlander Van Houten vond vervolgens een pers uit om de cacao te scheiden in cacaopoeder en cacaoboter. Pas in 1848 lukte het om cacaoboter en suiker bij cacaomassa te voegen om vaste chocola te maken. Een nieuw recept, want voorheen waren alle chocolade recepten dus vloeibaar! In 1875 werd cacao in Zwitserland voor het eerst gecombineerd met melkpoeder, met een romige chocolade als resultaat.

Lekker met

De pure smaak van chocolade past heel goed bij:

aardbei – amandelen – banaan – biet – chilipeper – cranberry’s – frambozen – hazelnoten – kaneel – karamel – kersen – koffie – kokos – limoen – munt – pecannoten – peer – pinda’s – pistachenoten – rozemarijn – rozijnen – rum – sinaasappel – vanille

Pretzels met chocolade

Smelt 100 gram melkchocolade au bain-marie. Doop gezouten pretzels er half in en laat ze 30 minuten drogen op bakpapier.

Lekker als tussendoortje!

Maak dit chocolade recept nu zelf

Choco-amandelrotsjes

Smelt 200 gram pure chocolade au bain-marie. Roer 100 gram gehakte amandelen en 50 gram cranberry’s door de chocolade en schep met een lepel hoopjes op een stuk bakpapier. Bestrooi met een klein beetje grof zeezout en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Lekker bij de koffie.

Zo maak je dit chocolade recept