Overige video's

Breekbrood

1 gemiddeld ontbijt, brunch, lunch, bijgerecht
Waardering:
Waardeer:
Print
Voedingswaarde p.p.
Energie 1985 kcal
Koolhydraten 359 g
Eiwit 78 g
Vet
Waarvan verzadigd
22 g
4 g

Bereiden

  1. Maak voor het breekbrood 1 keer het recept voor witbrood en 1 keer de variant volkorenbrood (zie variatie).
  2. Doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.
  3. Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Dit zorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.
  4. Bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  5. Vorm er na de eerste rijzing 16 bollen van.
  6. Leg 1 bol in het midden van de bakplaat met 5 bollen ertegen-aan en 10 bollen daaromheen. Laat daarna nog circa 30 minuten rijzen.
  7. Bestrijk het deeg voor het bakken met ei en bestrooi met sesamzaad, maanzaad, geschaafde amandelen of fijngehakte kruiden.

Variatie

Vervang voor volkorenbrood 500 gram tarwebloem door 500 gram volkorenmeel.

Voedingswaarde p.p.
Energie 1985 kcal
Koolhydraten 359 g
Eiwit 78 g
Vet
Waarvan verzadigd
22 g
4 g
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.