Bloemkoolsteak met currymayonaise en aardappelkaantjes
- 500 gram boter (in blokjes)
- 2 bloemkolen
-
voor de mayonaise
- 30 gram eidooiers
- 10 milliliter azijn
- 0.5 eetlepel Indiase currypasta
- 2 gram gemberwortels (geraspt)
- 200 milliliter zonnebloemolie
-
voor de saus
- 3 takjes munt (alleen de blaadjes)
- 3 takjes koriander (alleen de blaadjes)
- 1 groene peper of
- 1 rode peper
- 300 milliliter olijfolie
- 100 milliliter Japanse rijstazijn of
- 100 milliliter azijn
-
voor de aardappels
- 3 vastkokende aardappels (geschild)
- frituurolie
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Zin om eens lekker uit te pakken in de keuken?
Voorbereiden
Doe de boter in een pan met lichtgekleurde binnenkant zodat je de kleur goed in de gaten kunt houden. Verwarm de pan op middelhoge stand en roer regelmatig. Na verloop van tijd zal de boter verkleuren. Neem de pan van de warmtebron wanneer de boter een donkere, goudachtige karamelkleur heeft. Giet het direct in een kommetje zodat de boter niet aanbrandt. Snijd het groen van de bloemkool en bewaar in de koelkast voor de saus. Leg 1 bloemkool met de stronk naar beneden op een snijplank en snijd uit het midden 2 plakken van circa 2 cm dik. Doe dit ook met de andere bloemkool zodat je 4 grote plakken hebt. Verdeel de overige bloemkool in roosjes en leg deze in het kurkuma-zoetzuur (van de makreel ‘gegaard' in wei met citrus en koolraap uit dit menu). Verwarm de bruine boter in een koekenpan en laat heet worden. Leg voorzichtig een grote plak bloemkool in de boter en frituur beide kanten circa 3 minuten tot de bloemkool goudbruin is. Gebruik een spatel en tang om de bloemkool om te draaien en uit de boter te halen. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Doe hetzelfde met de overige bloemkoolplakken en bewaar ze in de koelkast.
Bereiden
- Pureer voor de currymayonaise alle ingrediënten, behalve de olie, in een blender en laat kort draaien. Voeg al draaiend de olie druppelsgewijs toe tot een soort dikke mayonaise ontstaat.
- Schep in een bakje en zet afgedekt 1 nacht in de koelkast. Zeef de volgende dag door een fijne zeef en schep in een
- Was voor de saus van bloemkoolblad het groen van de bloemkool goed en snijd in grove stukken.
- Pureer alle ingrediënten in een blender tot het bloemkoolblad zo fijn mogelijk is. Zeef de saus en bewaar afgedekt in de koelkast.
- Snijd voor de aardappelkaantjes de aardappels in heel kleine blokjes. Was ze goed en spoel zoveel mogelijk zetmeel van de aardappels. Dep de blokjes goed droog.
- Frituur de aardappelblokjes op 160ºC tot de blokjes niet meer bruisen en goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
- Verwarm de plakken bloemkool nog even in de oven, of gril ze in een grillpan of op de barbecue.
- Serveer met toefjes currymayonaise, de bloemkoolbladsaus en aardappelkaantjes.
Bereidingstip
Bewaar de aardappelkaantjes buiten de koelkast en dek ze pas af als ze helemaal zijn afgekoeld, anders worden ze taai.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 785 kcal |
Koolhydraten | 17 g |
Eiwit | 4 g |
Vet Waarvan verzadigd |
77 g 19 g |
Vezels | 3 g |
Zout | 0,3 g |

Bloemkoolsteak met currymayonaise en aardappelkaantjes

Zin om eens lekker uit te pakken in de keuken?
- 500 gram boter (in blokjes)
- 2 bloemkolen
-
voor de mayonaise
- 30 gram eidooiers
- 10 milliliter azijn
- 0.5 eetlepel Indiase currypasta
- 2 gram gemberwortels (geraspt)
- 200 milliliter zonnebloemolie
-
voor de saus
- 3 takjes munt (alleen de blaadjes)
- 3 takjes koriander (alleen de blaadjes)
- 1 groene peper of
- 1 rode peper
- 300 milliliter olijfolie
- 100 milliliter Japanse rijstazijn of
- 100 milliliter azijn
-
voor de aardappels
- 3 vastkokende aardappels (geschild)
- frituurolie
Voorbereiden
Doe de boter in een pan met lichtgekleurde binnenkant zodat je de kleur goed in de gaten kunt houden. Verwarm de pan op middelhoge stand en roer regelmatig. Na verloop van tijd zal de boter verkleuren. Neem de pan van de warmtebron wanneer de boter een donkere, goudachtige karamelkleur heeft. Giet het direct in een kommetje zodat de boter niet aanbrandt. Snijd het groen van de bloemkool en bewaar in de koelkast voor de saus. Leg 1 bloemkool met de stronk naar beneden op een snijplank en snijd uit het midden 2 plakken van circa 2 cm dik. Doe dit ook met de andere bloemkool zodat je 4 grote plakken hebt. Verdeel de overige bloemkool in roosjes en leg deze in het kurkuma-zoetzuur (van de makreel ‘gegaard' in wei met citrus en koolraap uit dit menu). Verwarm de bruine boter in een koekenpan en laat heet worden. Leg voorzichtig een grote plak bloemkool in de boter en frituur beide kanten circa 3 minuten tot de bloemkool goudbruin is. Gebruik een spatel en tang om de bloemkool om te draaien en uit de boter te halen. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Doe hetzelfde met de overige bloemkoolplakken en bewaar ze in de koelkast.
Bereiden
- Pureer voor de currymayonaise alle ingrediënten, behalve de olie, in een blender en laat kort draaien. Voeg al draaiend de olie druppelsgewijs toe tot een soort dikke mayonaise ontstaat.
- Schep in een bakje en zet afgedekt 1 nacht in de koelkast. Zeef de volgende dag door een fijne zeef en schep in een
- Was voor de saus van bloemkoolblad het groen van de bloemkool goed en snijd in grove stukken.
- Pureer alle ingrediënten in een blender tot het bloemkoolblad zo fijn mogelijk is. Zeef de saus en bewaar afgedekt in de koelkast.
- Snijd voor de aardappelkaantjes de aardappels in heel kleine blokjes. Was ze goed en spoel zoveel mogelijk zetmeel van de aardappels. Dep de blokjes goed droog.
- Frituur de aardappelblokjes op 160ºC tot de blokjes niet meer bruisen en goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
- Verwarm de plakken bloemkool nog even in de oven, of gril ze in een grillpan of op de barbecue.
- Serveer met toefjes currymayonaise, de bloemkoolbladsaus en aardappelkaantjes.
Bereidingstip
Bewaar de aardappelkaantjes buiten de koelkast en dek ze pas af als ze helemaal zijn afgekoeld, anders worden ze taai.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 785 kcal |
Koolhydraten | 17 g |
Eiwit | 4 g |
Vet Waarvan verzadigd |
77 g 19 g |
Vezels | 3 g |
Zout | 0,3 g |