Bleekselderij-preistrudel met appel en blauwe kaas
Bleekselderij-preistrudel met appel en blauwe kaas
- 6 appels
- circa 3 preien (gewassen)
- 100 gram boter (gesmolten)
- 200 gram bleekselderij (in boogjes)
- 1 rode ui (in dunne ringen)
- 100 gram walnoten
- 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
- 2 sneeën wit casinobrood (zonder korst)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 2 pakken filodeeg (ontdooid)
- 175 gram gorgonzola (in blokjes) of
- 175 gram roquefort (in blokjes)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 200 milliliter appelazijn of
- 200 milliliter wittewijnazijn
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels bloem
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- bakplaat (ingevet)
- keukenpapier
Tijden
- Bereidingstijd 60 minuten
- 150 minuten oventijd
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!
Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 110ºC. Snijd 1 appel met een mandoline of een scherp mes in heel dunne plakken en leg ze op de bakplaat met bakpapier. Rooster de appelchips 2-2,5 uur in de oven. Laat daarna in de oven afkoelen tot ze krokant zijn. Dit kan een paar dagen van tevoren, bewaar de appelchips dan luchtdicht afgesloten.
Bereiden
- Snijd de prei in stukjes van circa 2 cm en houd een stuk van 8 cm apart. Verhit 2 eetlepels boter en bak hierin de kleine stukken prei met de bleekselderij circa 10 minuten.
- Laat de groente helemaal afkoelen en voeg dan de ui en walnoten toe. Snijd 2 appels in blokjes en voeg deze met 1 eetlepel peterselie toe aan de groenten.
- Hak het brood met de rest van de peterselie en knoflook fijn tot kruim. Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Leg 3 vellen filodeeg iets overlappend in de lengte naast elkaar (of maak van kleine deegvellen een plak van 3x2 vellen). Bestrijk royaal met gesmolten boter en bestrooi met 2 eetlepels van het broodkruim.
- Leg 2 vellen iets overlappend in de breedte erop en bestrijk en bestrijk weer met boter en 2 eetlepels broodkruim. Herhaal deze twee stappen nogmaals voor de stevigheid.
- Leg de helft van de groentevulling in de lengte op de vellen en verdeel de blokjes kaas erover (houd genoeg ruimte over om de strudel dicht te vouwen). Verdeel de rest van de vulling over de kaas en druk alles stevig aan.
- Rol de strudel dicht en duw het filodeeg aan alle kanten strak naar binnen. Bestrijk met de rest van de boter en bestrooi met de rest van het broodkruim.
- Maak ondiepe inkepingen in de strudel waar je later de plakken gaat snijden. Leg de strudel op de ingevette bakplaat en bak in de oven in circa 30 minuten goudbruin.
- Schil intussen de rest van de appels en snijd deze in partjes. Kook ze met de peperkorrels, azijn, suiker en 150 ml water circa 20 minuten op een lage stand. Laat de appels afkoelen in het vocht.
- Snijd het overige stuk prei in de lengte in flinterdunne reepjes en wentel deze door de bloem. Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak hierin de preireepjes op middelhoge stand goudbruin.
- Laat de reepjes goed uitlekken op keukenpapier. Serveer de strudel in plakken of in zijn geheel met de gebakken prei erbij.
- Serveer de appelpartjes erbij. Steek de appelchips in de inkepingen.
Bereidingstip
Let op: de kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan een kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 860 kcal |
Koolhydraten | 90 g |
Eiwit | 18 g |
Vet Waarvan verzadigd |
45 g 18 g |
Vezels | 7 g |
Zout | 2 g |
- 6 appels
- circa 3 preien (gewassen)
- 100 gram boter (gesmolten)
- 200 gram bleekselderij (in boogjes)
- 1 rode ui (in dunne ringen)
- 100 gram walnoten
- 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
- 2 sneeën wit casinobrood (zonder korst)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 2 pakken filodeeg (ontdooid)
- 175 gram gorgonzola (in blokjes) of
- 175 gram roquefort (in blokjes)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 200 milliliter appelazijn of
- 200 milliliter wittewijnazijn
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels bloem
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- bakplaat (ingevet)
- keukenpapier
Tijden
- Bereidingstijd 60 minuten
- 150 minuten oventijd
Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 110ºC. Snijd 1 appel met een mandoline of een scherp mes in heel dunne plakken en leg ze op de bakplaat met bakpapier. Rooster de appelchips 2-2,5 uur in de oven. Laat daarna in de oven afkoelen tot ze krokant zijn. Dit kan een paar dagen van tevoren, bewaar de appelchips dan luchtdicht afgesloten.
Bereiden
- Snijd de prei in stukjes van circa 2 cm en houd een stuk van 8 cm apart. Verhit 2 eetlepels boter en bak hierin de kleine stukken prei met de bleekselderij circa 10 minuten.
- Laat de groente helemaal afkoelen en voeg dan de ui en walnoten toe. Snijd 2 appels in blokjes en voeg deze met 1 eetlepel peterselie toe aan de groenten.
- Hak het brood met de rest van de peterselie en knoflook fijn tot kruim. Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Leg 3 vellen filodeeg iets overlappend in de lengte naast elkaar (of maak van kleine deegvellen een plak van 3x2 vellen). Bestrijk royaal met gesmolten boter en bestrooi met 2 eetlepels van het broodkruim.
- Leg 2 vellen iets overlappend in de breedte erop en bestrijk en bestrijk weer met boter en 2 eetlepels broodkruim. Herhaal deze twee stappen nogmaals voor de stevigheid.
- Leg de helft van de groentevulling in de lengte op de vellen en verdeel de blokjes kaas erover (houd genoeg ruimte over om de strudel dicht te vouwen). Verdeel de rest van de vulling over de kaas en druk alles stevig aan.
- Rol de strudel dicht en duw het filodeeg aan alle kanten strak naar binnen. Bestrijk met de rest van de boter en bestrooi met de rest van het broodkruim.
- Maak ondiepe inkepingen in de strudel waar je later de plakken gaat snijden. Leg de strudel op de ingevette bakplaat en bak in de oven in circa 30 minuten goudbruin.
- Schil intussen de rest van de appels en snijd deze in partjes. Kook ze met de peperkorrels, azijn, suiker en 150 ml water circa 20 minuten op een lage stand. Laat de appels afkoelen in het vocht.
- Snijd het overige stuk prei in de lengte in flinterdunne reepjes en wentel deze door de bloem. Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak hierin de preireepjes op middelhoge stand goudbruin.
- Laat de reepjes goed uitlekken op keukenpapier. Serveer de strudel in plakken of in zijn geheel met de gebakken prei erbij.
- Serveer de appelpartjes erbij. Steek de appelchips in de inkepingen.
Bereidingstip
Let op: de kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan een kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 860 kcal |
Koolhydraten | 90 g |
Eiwit | 18 g |
Vet Waarvan verzadigd |
45 g 18 g |
Vezels | 7 g |
Zout | 2 g |