Basisrecept zuurdesembrood
Basisrecept zuurdesembrood
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!
Bereiden
- Meng de bloem met 260 ml water tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg slechts 1 minuut en laat afgedekt 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Voeg de actieve zuurdesemstarter (zie tip) en het zout toe en kneed tot een soepel deeg. Het is belangrijk dat je het deeg kunt uittrekken tot je erdoorheen kunt kijken, zonder dat het scheurt. Laat het deeg weer afgedekt 1 uur staan.
- Rek het deeg voorzichtig op en vouw het deeg links over rechts, rechts over links, onder over boven en boven over onder. Herhaal deze stap nog 2 keer. Laat tussendoor steeds 45 minuten afgedekt rusten op kamertemperatuur. Laat het deeg vervolgens nog 1,5 uur staan, tot er luchtbellen zichtbaar zijn.
- Bestuif een (rijs)mand met bloem. Neem het deeg uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkvlak. Duw in het midden een beetje in, trek de bovenste kant een stukje van je af en vouw naar binnen over het deeg. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling totdat je het hele deeg hebt gedaan en dit goed blijft zitten.
- Keer het deeg en vorm met je handen verder tot een strakke, gladde en ronde bol. Leg met de naad naar boven in de rijsmand en bestrooi licht met bloem. Dek losjes af met vershoudfolie en zet 12 uur in de koelkast.
- Neem het deeg 1 uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast en laat in de rijsmand op kamertemperatuur komen.
- Zet de lege braadpan in de oven en verwarm de oven voor op 250ºC. Neem de pan uit de oven als de oven op temperatuur is. Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier. Maak met een scherp mesje 1 grote of een aantal kleine inkepingen in het midden. Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig in de braadpan en leg het deksel erop.
- Bak het brood in de oven in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Verwijder na 20 minuten het deksel van de pan. Neem het brood uit de oven en laat 1 uur afkoelen op een rooster.
Bereidingstip
Zo maak je een zuurdesem starter. Dag 1: Meng in een kom 50 gram bloem met 50 gram lauwwarm water. Roer goed door tot een egaal mengsel. Giet het mengsel in een ruime glazen (weck)pot met deksel, leg het deksel los erop en laat 24 uur rusten op kamertemperatuur.
Dag 2 en verder: Neem 50 gram van het mengsel van de dag ervoor en roer hier 50 gram bloem en 50 gram water doorheen. Giet in een glazen pot, leg het deksel los erop en laat 24 uur rusten op kamertemperatuur. Herhaal deze stap de komende 5 dagen met telkens 50 gram bloem en 50 gram lauwwarm water. Blijf de verhouding 1:1:1 aanhouden (1 deel starter, 1 deel bloem, 1 deel water). Je gooit dus elke dag de helft van je oude starter weg.
Wanneer is de starter actief? Na 2-3 dagen verschijnen er luchtbelletjes en begint het mengsel wat zurig te ruiken. Gemiddeld is de starter na 7 dagen actief. Dit kan langer of korter duren, afhankelijk van de kamertemperatuur. Verdubbelt je starter in formaat binnen 8 uur en blijft het op water drijven, dan kun je de starter gebruiken.
Bewaartip: Nadat je starter goed actief is, kun je ermee bakken. Let op: je kunt alleen maar deeg maken met een starter die op z'n toppunt zit, dus een starter die is verdubbeld in formaat en op water blijft drijven. Bewaar de starter op kamertemperatuur en voed dagelijks als je hem regelmatig wilt gebruiken. Bewaar de starter afgedekt in de koelkast wanneer je hem niet vaak gebruikt, en voed hem minimaal 1x per week.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 1620 kcal |
Koolhydraten | 327 g |
Eiwit | 58 g |
Vet Waarvan verzadigd |
5 g 2 g |
Vezels | 18 g |
Zout | 7,8 g |
- 400 gram bloem en
- 1 eetlepel bloem (om te bestuiven)
- 120 gram zuurdesem starter
- 8 gram zout
Benodigdheden
- vershoudfolie
- ovenvaste braadpan
- bakpapier
Tijden
- Bereidingstijd 60 minuten
- 40 minuten oventijd
- 960 minuten rusttijd
- 60 minuten afkoelen
Bereiden
- Meng de bloem met 260 ml water tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg slechts 1 minuut en laat afgedekt 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Voeg de actieve zuurdesemstarter (zie tip) en het zout toe en kneed tot een soepel deeg. Het is belangrijk dat je het deeg kunt uittrekken tot je erdoorheen kunt kijken, zonder dat het scheurt. Laat het deeg weer afgedekt 1 uur staan.
- Rek het deeg voorzichtig op en vouw het deeg links over rechts, rechts over links, onder over boven en boven over onder. Herhaal deze stap nog 2 keer. Laat tussendoor steeds 45 minuten afgedekt rusten op kamertemperatuur. Laat het deeg vervolgens nog 1,5 uur staan, tot er luchtbellen zichtbaar zijn.
- Bestuif een (rijs)mand met bloem. Neem het deeg uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkvlak. Duw in het midden een beetje in, trek de bovenste kant een stukje van je af en vouw naar binnen over het deeg. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling totdat je het hele deeg hebt gedaan en dit goed blijft zitten.
- Keer het deeg en vorm met je handen verder tot een strakke, gladde en ronde bol. Leg met de naad naar boven in de rijsmand en bestrooi licht met bloem. Dek losjes af met vershoudfolie en zet 12 uur in de koelkast.
- Neem het deeg 1 uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast en laat in de rijsmand op kamertemperatuur komen.
- Zet de lege braadpan in de oven en verwarm de oven voor op 250ºC. Neem de pan uit de oven als de oven op temperatuur is. Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier. Maak met een scherp mesje 1 grote of een aantal kleine inkepingen in het midden. Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig in de braadpan en leg het deksel erop.
- Bak het brood in de oven in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Verwijder na 20 minuten het deksel van de pan. Neem het brood uit de oven en laat 1 uur afkoelen op een rooster.
Bereidingstip
Zo maak je een zuurdesem starter. Dag 1: Meng in een kom 50 gram bloem met 50 gram lauwwarm water. Roer goed door tot een egaal mengsel. Giet het mengsel in een ruime glazen (weck)pot met deksel, leg het deksel los erop en laat 24 uur rusten op kamertemperatuur.
Dag 2 en verder: Neem 50 gram van het mengsel van de dag ervoor en roer hier 50 gram bloem en 50 gram water doorheen. Giet in een glazen pot, leg het deksel los erop en laat 24 uur rusten op kamertemperatuur. Herhaal deze stap de komende 5 dagen met telkens 50 gram bloem en 50 gram lauwwarm water. Blijf de verhouding 1:1:1 aanhouden (1 deel starter, 1 deel bloem, 1 deel water). Je gooit dus elke dag de helft van je oude starter weg.
Wanneer is de starter actief? Na 2-3 dagen verschijnen er luchtbelletjes en begint het mengsel wat zurig te ruiken. Gemiddeld is de starter na 7 dagen actief. Dit kan langer of korter duren, afhankelijk van de kamertemperatuur. Verdubbelt je starter in formaat binnen 8 uur en blijft het op water drijven, dan kun je de starter gebruiken.
Bewaartip: Nadat je starter goed actief is, kun je ermee bakken. Let op: je kunt alleen maar deeg maken met een starter die op z'n toppunt zit, dus een starter die is verdubbeld in formaat en op water blijft drijven. Bewaar de starter op kamertemperatuur en voed dagelijks als je hem regelmatig wilt gebruiken. Bewaar de starter afgedekt in de koelkast wanneer je hem niet vaak gebruikt, en voed hem minimaal 1x per week.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 1620 kcal |
Koolhydraten | 327 g |
Eiwit | 58 g |
Vet Waarvan verzadigd |
5 g 2 g |
Vezels | 18 g |
Zout | 7,8 g |